POZDRAV BERLINSKIM HRVATIMA

prilog: Sonja Breljak
Gordan_Grlic_Radman_160710_-219x3001-219x300Berlin-Zagreb/
Nakon što je krajem 2017. godine, a poslije diplomatske službe u Budimpešti, dr. Gordan Grlić Radman, stigao u Berlin na mjesto veleposlanika  RH u Njemačkoj, put ga je evo, potaknuto i ponukano odlaskom Marije Burić Pejčinović na mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe, odveo na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Na čestitke u ime urednice i uredništva Hrvatskog glasa Berlin, dr. Grlić Radman je kratko i toplo zahvalio i dodao:…

više

DIPLOMACIJA KAO SUDBINA

Nakon što je dobio počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju koju je ove godine po prvi puta dodijelio Diplomatic Council (DC) i Diplomat Magazine, otvorio brojne diplomatske i ine skupove, organizirao proslavu Dana državnosti, dodijelio Počasnu povelju “Wellebitu”, posjetio razna hrvatska udruženja i misije, te potaknuo i organizirao ili bio sudionik brojnih događaja, dr. sc Gordan Grlić-Radman, veleposlanik RH i Njemačkoj odlazi na čelo Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Evo razgovora kojeg smo s početka godine vodili s budućim ministrom vanjskih i europskih poslova.

Iz naše arhive/ objavljeno 09.02.2019.

Dr. sc. Gordan Grlić-Radman, veleposlanik RH u Njemačkoj:Često znam istaknuti primjer kako veleposlanik u drugoj zemlji zastupa cijelu reprezentaciju, a navija li za neki klub, to je njegova privatna stvar. Ovdje sam kako bih zastupao sve hrvatske građane.”

razgovor vodila i fotografirala: Sonja Breljak

Došli ste u Berlin krajem 2017. godine i evo ovdje proveli već dva Božića. Budite ljubazni, osvijetlite nam i podsjetite se i sami tijeka vaše diplomatske karijere. Jeste li kao dijete, kao mladić, maštali o poslu kojim se danas bavite i kako ste, kojim putem, došli u diplomatske vode?

002– Nakon gimnazije i fakultetskog obrazovanja, završio sam u Švicarskoj. Moj otac je želio da steknem neko iskustvo, dodatno obrazovanje, bio sam tri mjeseca u Švicarskoj i vratio sam se kako bih odslužio vojni rok. Sada, znate ono, bio sam u Švicarskoj, zemlji koja i traži, ali i nudi puno, tako da sam nakon vojske odlučio vratiti se. U Zagrebu sam diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, na ekonomskom odsjeku. Studij sam završio po očevoj želji, iako sam imao drugih preferencija. Naime,…

više

TO MOŽE BITI PRAVI USPJEH

Karel Heijs, direktor Berlinskog sajma, o Hrvatskoj kao zemlji partneru 85. Međunarodnog Zelenog tjedna 2020.

razgovarala i uredila: Aleksandra Brnetić
foto: Sonja Breljak

279Berlin/ Pred hrvatskom državom dogodine su dva velika zadatka. Početkom godine počinje joj šestomjesečni predsjednički mandat na čelu Europske unije, a ni nepuna tri tjedna nakon toga u središtu je pozornosti najvećeg međunarodnog sajma prehrambenog i poljoprivrednog gospodarstvo te hortikulture.

Hrvatska je 2020. zemlja partner jubilarnog, 85. Međunarodnog Zelenog …

više

DOGODINE DOLAZE I VELIKE TVRTKE

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, govori o izazovima koji su pred Hrvatskom kao zemljom partnerom Zelenoga tjedna 2020.

razgovor vodila: Aleksandra Brnetić
foto: Sonja Breljak

279Berlin/ Prošloga petka, 18. siječnja, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Uprave Sajma Berlin, dr. Göke, potpisali su Sporazum o partnerstvu s berlinskim sajmom kojim je Hrvatska službeno postala zemlja partner na Zelenom tjednu 2020. godine.

Svečano potpisivanje odigralo se na hrvatskome štandu.…

više

U PRIPREMAMA ZA VELIKI DOGAĐAJ

U susret 50. obljetnici HKM Berlin: razgovor s Anicom Krstanović, predsjednicom Župnog vijeća

2018-05-12-PHOTO-00001172Berlin/ U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin gdje je uvijek živo, već su započele pripreme za veliki događaj koji predstoji na proljeće iduće godine – 50. obljetnicu Misije.

O tome smo riječ-dvije progorili s Anicom Krstanović, predsjednicom Župnog vijeća HKM Berlin.

Anica Krstanović: – Zadnjih nekoliko mjeseci krenuli smo u pripremu za 50. obljetnicu Hrvatske katoličke misije Berlin, koja je osnovana 25.3.1969. godine, znači prije 50 godina. 

Tu veliku jubilarnu obljetnicu svečano ćemo obilježiti i proslaviti 18. i 19. svibnja 2019. godine pod geslom “Dani vijernosti Bogu i Domovini“.

više

DVIJE KLJUČNE RIJEČI: STRPLJENJE I REZULTATI

Naša suradnica, novinarka Aleksandra Brnetić u razgovoru s Ivanom T. Grbešićem, predsjednikom Savjeta Vlade Republike za Hrvate izvan Republike Hrvatske

IMG_9896Zagreb/ 26. 12. 2017./ Nedavno je u Zagrebu održana prva, konstituirajuća sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U središtu grada, u hotelu Sheraton, okupili su se predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta i dva su dana, 18. i 19. prosinca, razgovarali što međusobno, što s predstavnicima državnih tijela i institucija, sveučilišne zajednice i znanstvenih institucija, Katoličke crkve u…

više

DOBRA VOLJA I ISTI CILJ

Izjava Franje Akmadže, člana Savjeta Vlade Republike za Hrvate izvan Republike Hrvatske dana našoj suradnici, novinarki Aleksandri Brnetić koja je za Hrvatski glas Berlin pratila konstituirajuću sjednicu u Zagrebu

IMG_1883Zagreb/ 26. 12. 2017. /Na prvoj, konstituirajućoj sjednici 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, koja se 18.-og i 19.-og prosinca 2017. održala u Zagrebu, u hotelu Sheraton, sudjelovala su i trojica predstavnika iz Njemačke – Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić.

Za izjavu sam zamolila Franju Akmadžu kojeg je uz Milu Baričevića kandidirao Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj. Baričević im je nadzornik riznice, a Akmadža je predsjednik.…

više

PRIČAJMO O PRAVIM PROBLEMIMA

Razgovor s Vedranom Klepicom, dramatičarkom i kazališnim djelatnicom iz Zagreba

Razgovor vodila i zabilježila: Aleksandra Brnetić

467536Prije osam godina diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i od tada, ili radi na u Teatru &TD, Maloj sceni, na Eurokazu ili putuje za svojim predstavama koje su se izvodile u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji. U Berlin je došla na kratko, ali intenzivno doškolovanje.

Gospođo Klepica, Vi ste dobitnica stipendije Međunarodnog foruma ovogodišnjeg berlinskog kazališnog festivala Theatertreffen koji je upravo završio. Jedina ste iz Hrvatske. Što Vama znači ta stipendija i što Vam je donijela?

više

PROBUDITI DUHOVNOST ČITATELJA

Razgovor s piscem Ludwigom Bauerom, dobitnikom prestižnih književnih nagrada

razgovarao i priredio: Nikola Šimić Tonin

Ludwig Bauer rodio se 1941. u Sisku. Diplomirao je slavistiku u Zagrebu, a školovanje nastavio u Bratislavi i Pragu. Bavio se prevođenjem stručnih djela (među njima je i prvi prijevod knjige o kibernetici na hrvatskom jeziku – J. Bober, Čovjek, stroj, društvo, 1967.) i beletristike; bio je profesor i učitelj u Zagrebu, Londonu i Washingtonu, glavni urednik izdavačke kuće Globus i književnog časopisa Naša knjiga, analitičar javnoga mnijenja i propagandist, profesionalni vozač, scenarist (epizode crtanih filmova Profesor Baltazar; Televizija UN), istraživač…

više

VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

Razgovor s Ivanom Bitunjcem predsjednikom Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin e. V. uoči zabave “Slavonijo u srcu te nosim”

Tekst i foto: Sonja Breljak
242Zavičajni klub Brođani Berlin e. V. večeras je ponovo organizator 26. po redu zabave naslova „Slavonijo u srcu te nosim“, upravo one za koju su, kao najpopularniji događaj u iseljeništvu s početka godine i primili Večernjakovu domovnicu.

O predstojećoj zabavi za koju je potražnja za ulaznicama velika a na kojoj će goste zabavljati tamburaški sastav „Zora“ iz Slavonskog  Broda, progovorismo koju s Ivanom Bitunjcem, dugogodišnjim predsjednikom „Brođana“.

Jesu li pripreme za večerašnju zabavu završene?

Svakako da jesu. To je tradicionalna, humanitarna zabava našeg kluba. “Slavonijo u srcu te nosim” je slogan kojeg koristimo više godina. Zabave koje pravimo su pravi spektakl na koji dođe puno naših Hrvata i prijatelja Nijemaca. Do sada nikad nismo razočarali pa se nadam da nećemo ni na ovoj zabavi koja je pred nama.

više