PROSLAVLJENA 35. OBLJETNICA HRVATSKE ZAJEDNICE BERLIN

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak
223Berlin
/ Bila je to lijepa večer u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Svečano je obilježena i proslavljena 35. obljetnica osnutka, postojanja i rada ovog udruženja, jedne od najstarijih i najvećih zajednica u Europi. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Njemačkoj i uz nazočnost veleposlanika dr  Gordana Grlić Radmana, prve tajnice Elizabete Mađarević i bojnika Olivera Rossmanitha, pomoćnika vojnog izaslanika u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj.

Večeri je nazočila osnivačica i voditeljica Mreže hrvatskih žena, Caroline Spivak, koja je za ovu prigodu doputovala iz Toronta te više mladih poduzetnica okupljenih u novu mrežu poduzetnih žene u Berlinu.

112Večeri su nazočili i brojni sponzori, vlasnici restorana i tvrtki koji su podržali ovu večer te prezentirali svoje specijalitete ili na drugi način poduprli ovu proslavu. Među njima su brojni restorani i trgovine, Spalato, Dalmacija, Dalmatino, Trivo, Split…

Večer je u ugodnoj, svečanoj atmosferi započela hrvatskom himnom i minutom šutnje za pokojne članove udruženja koji su svojim radom u prošlosti dali obol ciljevima i djelovanju ovog udruženja.

Večer su u raznim ulogama vodile i usmjeravale: potpisnica ovih redaka u najavi programa, predsjednica Karmen Meić, Lili Vlahov u ulozi naratora o prošlosti te Anđela Čagalj u najavi uloge mladih u budućnosti.

210Vokalni sastav Lastavice tijekom večeri je zapjevao “Craatio iz duše te ljubim” i “Lijepa li si”. Mali folklor koji vode Ivonne Kiš i Ankica Andrić predstavio se Slavonskim plesom. Veliki folklor kojeg vodi Ankica Andrić, izveo je Bunjevačke plesove.

Riječi potpore radu Hrvatske zajednice uputio je veleposlanik Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman kao i Caroline Spivak iz Toronta. Predstavljene su i brojne poduzetne, mlade žene, nove članice Hrvatske zajednice. Dodijeljene su brojne Zahvalnice onima koji su u posljednjih pet godina izuzetno doprinijeli radu ovog udruženja.

Na kraju se, uz delecije hrvatskih restorana i ljubaznost članova Hrvatske zajednice, još dugo družilo i zapjevalo uz tamburaše iz Hrvatske katoličke misije Berlin.

O detaljima ovog događaja bit će još riječi a i dosta fotografija u kojem od naših budućih priloga. A ovaj prilog završavam izrazima zadovoljstva (i nadom da će tako i dalje ostati), da imamo ovo hrvatsko kulturno (a ne političko, Bogu hvala) udruženje, u kojemu i u čijim prostorija možemo svi uživati i djelovati ukoliko ga podržimo.

Predsjednica Karmen Meić pozvala je sve postati članom ovog udruženja, pozvati i svoje prijatelje i poznanike, poduzetnike i mlade ljude pod motom: pokažite nam što vi možete učiniti za Zajednicu!

Taj poziv, evo, i nakon ove proslave, šaljemo, kao poruku i u stvarni i u virtualni svijet, ne bi li dao veće rezultate.

Hrvatska kutlurno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je na adresi Karl-Marx Str. 204-206, Berlin-Neukölln.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karmen
Karmen
4 years ago

Divno Sonja, hvala ti sto i misao cujes i oblikujes u rijec.