SVE BOJE ISELJENIŠTVA

tekst i foto: Sandra Marelja-Muić
sandraU maloj izložbenoj dvorani zadarske Kneževe palače  prošlog srpnja je otvorena amaterska izložba slika i nakita umjetnice Maje Usmiani koju posjetitelji mogu vidjeti do 12. kolovoza ovog ljeta.

Gospođa Usmiani godinama živi u Americi i njena izložba „Šarolika estetika svakodnevnice“   prva je Majina izložba postavljena u rodnom gradu.

Nakon što je davne 1985. napustila Zadar i otišla u New Jersey, ova diplomirana profesorica engleskog i talijanskog jezika sa književnošću zajedno sa suprugom inženjerom elektrotehnike,  godinama je tražila svoje mjesto pod američkim suncem. Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su dugo godina živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom.

Maja se probijala radeći u buticima za prodaju galanterije, tajničkim poslovima u uredima, te radeći jedno vrijeme u kineskoj tvrtci koja se bavi uvozom i izvozom. Dobro poznavanje jezika kroz profesuru joj je, naravno, bila olakotna okolnost pri potrazi posla, no nikada se nije osjećala dovoljno sigurna da se okuša i u svom zvanju profesora kojeg je stekla na zadarskom fakultetu.

sandra 3Nakon što je postala majka dvaju sinova, odlučila se na  ostanak kući i odgoj djece, te se posvetila svojoj prvoj ljubavi – slikanju.

Rituali slikanja na kuhinjskom stolu dok su djeca bila mala, neka du joj od najdražih sjećanja. Mlađi sin je uz nju počeo istraživati boje i slikati, te je danas kao odrasli završio obrazovanje na Rhode Island School of Design. A, nakon što se stariji sin odselio u Brooklyn, Majino slikarstvo je sa kuhinjskog stola preselilo u vlastiti atelje  za koji je poslužila tada slobodna sinova soba.

Tijekom godina upisala je postdiplomski studij, čije obaveze je tjedno nakon posla ispunjavala vozeći se sat vremena do učilišta Rutgers University i natrag, te je magistrirala i kao profesorica talijanskog već punih petnaest godina radi na North Bergen High School.

Naročito je ponosna na dramsku sekciju svoje škole i njihovu predstavu „Alien“ koju je čak i sama glumica istoimenog kultnog filma , Sigourney Weawer, počastila svojom posjetom.

Pored svog posla, Maja se i dalje bavi slikarstvom i već neko vrijeme i izradom nakita od poludragog kamenja i stakla, te je izlagala na grupnim i samostalnim izložbama, među ostalim i u galeriji Studio Montclair  u New Jerseyu.SANDRA 1

Likovni kritičari smatraju da njeni radovi nastaju pod utjecajem talijanskog slikara i grafičara Giorgia Morandia, koji je poznat po svojim mirnim kompozicijama mrtve prirode. Radovi i nakit koje Maja izrađuje su prepuni kolorita i spokoja, jer su za boje za Maju, kako kaže „ izvor sreće i inspiracije u životu“.

Slike cvijeća, npr. su nastale prema fotografijama iz botaničkog vrta, a na mnogim slikama su prepoznatljivi i  motivi iz rodnoga zadarskog kraja kojeg slikarica redovno posjećuje u ljetnim mjesecima.

Boravak u obiteljskoj kući i blizina mora, Maji su nadahnuće za neke nove radove, dok priznaje, sam Zadar se promijenio tijekom desetljeća njenog boravka preko oceana, kako sociološki, tako i u svojim vizurama.

Slikarica se miri s tim  da vrijeme jednostavno čini svoje i nastoji i dalje obradovati svoju publiku lijepim svakodnevnim trenucima mira i vedrine zadržanim na platnu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments