PLANIRATI DUGOROČNO A NE KRATKOROČNO

tekst: Žarko Delač
Ove smo godine u nekoliko slučajeva informirani o zagađenju mora i ekološkim akcidentima u blizini turističkih odredišta na Jadranu. Upravo taj podatak pokazuje jednu neizbježnu činjenicu o kojoj se malo ili gotovo nimalo vodi računa.

Riječ je o jednostavnoj matematici koja izgleda za mnoge u našoj državi, a ne samo učenike,  predstavlja imaginarnu znanost. Preciznije rečeno, broj potrošača na električnoj mreži se kontinuirano prati i svima je manje ili više poznato da se s tom svrhom svakom potrošaču izdaje energetska suglasnost. No, takva situacija nije s potrošnjom vode i korištenjem kanalizacije,

Koristeći takvu situaciju, a s ciljem što većih prihoda ili jednokratnih punjenja lokalnih proračuna za vrijeme trajanja mandata, dozvoljava se neplanska izgradnja ili prekomjerna urbanizacija. Stoga, tijekom ljetne sezone kapaciteti vodoopskrbnog sustava često uz obalu postaju  nedostatni, a sustavi odvodnje ili ako postoje  pročistači otpadnih voda, su preopterećeni.

Sličan je problem i s komunalnim otpadom i još u velikoj većini turističkih odredišta na Jadranu nepostojanja selektivnog odvoza, nedostatak odlagališta i sustavnog rješavanja tog problema. O tome se nažalost vrlo malo može od struke čuti, država ne reagira i prepušta odluke lokalnoj upravi i samoupravi. Na taj se način samo odgađa kolaps koji neminovno i tek će tada doći do otrežnjenja i odlučnih koraka uzrokovanih sve češćim zagađenjem mora fekalijama i pretrpanim kantama za otpad.

Pitanje je, do kada ćemo raditi uglavnom na saniranju štete umjesto da unaprijed predvidimo i preveniramo moguće probleme.  U tom  su kontekstu korisne aktivnosti udruga i nevladinih udruga, prosvjedi, referendumi i slični alati u demokraciji ali izgleda  kako se unatoč tome stvari sve više otimaju kontroli. Dokaz ima u nedogled, od prekomjernog raspačavanja i konzumiranja droge do situacije u taksi prijevozu.

Alarmantna je situacija i u državnom poduzeću Hrvatskim željeznicama tako da javna upozorenja njihovog sindikata o aktualnom stanju u prometu zvuče vrlo realno. Dovoljno je samo pogledati situaciju s dolaskom putničkih vlakova u Zagreb i izračunati dnevna kašnjenja i broj incidentnih situacija koje se svakodnevno događaju.

Očigledno je kako uz lokalne moćnike ili šerife i državni službenici i namještenici ili uhljebi, sve čine kako bi bilo samo njima dobro i s tim ciljem velika  većina njih ne razmišljaju dulje od svog mandata.

No ,nisu svjesni kako ujedno rade i protiv sebe jer dogodi li se podbačaj u turizmu pitanje je tko će puniti brojne vile i apartmane lokalnih političara i njihove rodbine?

Isto tako, umjesto domaćih zaposlenika ali ubrzo i na mjesta državnih službenika i namještenika sve će više dolaziti  stranci poput Filipinaca koji su se do sada pokazali kao jako dobri i odgovorni radnici.

Nije li to dovoljan razlog za žurne promjene u načinu razmišljanja i rada sviju nas?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Gospodine Žarko, stvarno Vi ste tu napisali mnoštvo problema, koji muče ujedno i koče modernom razvoju Hrvatske države.Što se tiče uhljeba osobno ih nebi krivio.Već više lokalne šerife,moćnike,timske voditelje,koji uhljebe zapošljivaju.Za promjene o načinu razmišljanja sami smo si krivi.U mjesto da težimo cijelog svog života, više cijeloživotnom učenju slično i promjenama.Pre Više se zadovoljavamo sa već učinjenim starim radovima.Ako nešto dobro ne znamo.Mi imamo i primjera i stranih i domaći, ali mi ih nismo spremni pratiti i snimati,ono što kod njih dobro i kvalitetno vidimo i ustanovimo. E pa onda nemojmo se žaliti neka nam drugi i dalje kroje sudbinu,stranci… Read more »