TKO PJEVA…

tekst: Sonja Breljak
foto: Hrvatski glas Berlin
194Berlin/ Na nedavnoj proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin, osnaženi s nekoliko novih članova, pobrali su lijep pljesak publike dok su pod dirigentskim vodstvom Matije Ćosić i glazbom orgulja koje svira Ana Draganović, pjevali pjesme: “Dajte mi sladak pjev” i “Neka cijeli ovaj svijet”.

To je Mješoviti crkveni zbor koji nedjeljna misna slavlja pjesmom prati u crkvi svetog Bonifacija  (Mehringdamm, Kreuzberg), pa i drugdje kad je potreba i prilika.

Upravo su u tijeku pripreme i probe za glazbenu pratnju misnog slavlja na blagdan svetog Ante i na Tijelovo gdje će pjevati u vrijeme procesije što ju organizira Berlinska biskupija.

To je na koncu, i zbor u kojemu i sama autorica ovih redaka pronađe glazbeno i ino utočište. Pa evo još nekoliko redova poradi boljeg upoznavanja.

192Ovaj zbor je sljednik zbora koji je svojevremeno pjevao u sjedištu misije u crkvi svetog Klementa u Stresemannstraße na Kreuzbergu, kojeg je, posljednja vodila časna sestra Fabiola Bobaš.

Odlaskom časnih sestara 2004. godine te uz preseljenje Misije u novo sjedište, u crkvu svetog Sebastiana na Weddingu i istovremeno novu lokaciju u Kreuzbergu, u crkvu svetog Bonifacija, aktivnost ovoga (i drugih) zbora nije prestala.

Nije bilo jednostavno snalaziti se u potpuno novoj i do tada nepoznatoj situaciji. Vjernici bijahu prinuđeni sami se organizirati kako bi zbor nesmetano i dalje funkcionirao onako kako je pamćeno i očekivano od puka, da su naše mise uvijek praćene glazbom i lijepim zbornim pjevanjem.

U početku je, nakon odlaska časnih sestara, zbor jedno vrijeme vodila Zdenka Barišić.

Od 2005. godine je zbor na orguljama pratio Ante Bagarić, uz organizaciju Anđice Ćosić.

2007. godine je vodstvo službeno preuzela Matija Ćosić. Glazbenu pratnju na orguljama je 2011. godine preuzela Marija Kolak a zatim se 2014. godine ustalio današnji, uspješni dvojac: vodstvo Matija Ćosić i orguljašica Ana Draganović.

Zbor, koji broji dvadesetak stalnih članova (a preko zime zna biti i do tridesetak pjevačica i pjevača), redovito proba, vrijedno vježba, prati misna slavlja i uživa u druženju, glazbi i vjeri.

Neki od članova su na „zbornom mjestu“ već 50 godina, drugi, mlađi su odrasli uz glazbu i zborno pjevanje u krilu HKM Berlin, a ima i onih, koji su tek u novije vrijeme otkrili ljepotu druženja i molitve kroz glazbu. Zbor prima i redovito dobija i nove članove.

364Zbor često i kad god to zatreba, prati blagdanska misna slavlja u tjednu i na većim prigodama poput prve pričesti i krizme. Zbor je uz ostalo glazbeno pratio i polnoćke, te obrede velikoga tjedna u sjedištu misije, crkvi svetog Sebastiana, dok nisu 2017. godine uvedene Božićne polnoćke, obredi Velikoga petka i Uskršnja bdijenja, i u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu gdje zbor stalno i pjeva.

K tome zbor reprezentira našu Misiju u Berlinskoj biskupiji na međunarodnim sastancima i misama u raznim crkvama Berlina, primjerice za pokornički ophod (Bußgang) i blagdane Tijelova i Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, te na ređenju našeg đakona Nikole Horsta Kaye u St. Hedwig katedrali.

Glas zbora čuo se i preko granica Berlina. Primjerice, pjevao je 2005. godine na osmoj smotri mješovitih zborova HKM u Njemačkoj u Ludwigsburgu i redovito prati misna slavlja na hodočašću HKM iz sjeverne regije na Duhovski ponedjeljak, blagdan Marije Majke Crkve u Hildesheimu (npr. 2005, 2007, 2011, 2016).

Za 40. obljetnicu HKM Berlin osnovan je zajednički mješoviti zbor pod ravnanjem Matije Ćosić te uz glazbenu pratnju na orguljama Ante Bagarića. Zbor je sudjelovao u večernjem programu te s pjesmom uveličao misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Dogodi se da zbor uspješno nastupa i van prostora crkve i Misije, na primjer, na proslavama Dana državnosti ili Božića Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, Saveza Hrvatskih duštava Berlina i HKD Fran Mažuranić.

2012. godine zbor je, uz pratnju pijanistice Senke Branković, uspješno nastupio na svečanom koncertu Blistava noć klasike u berlinskom dvorcu Charlottenburg u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina.

Članovi zbora međusobno su povezani i poput velike obitelj paze, vole i poštuju jedni druge, što je i najljepši rezultat koji blagoslovljeno pjevanje s ljubavlju njegovano, može donijeti.

Glazba i zborno pjevanje najljepši je način očuvanja i prenošenja hrvatskog identiteta, jezika, vjere i kulture, daleko od domovine. Još dugo u tome svi zajedno uživali!

Pregled:

– Djelovanje od 2004. godine

– Voditelj:

– 2004-2005 Zdenka Barišić
– 2005-2007 Anđica Ćosić
– od 2007. Matija Ćosić

– Orguljaši:

– 2004-2005 Zdenka Barišić
– 2005-2011 Ante Bagarić
– 2011-2015 Marija Kolak
– od 2014. Ana Draganović

– Lokacija: u crkvi svetoga Bonifaciusa (za vrijeme renoviranja 2014-2015 u bazilici svetoga Ivana)

 Najvažniji događaji:

– Nastup na osmoj smotri mješovitih zborova HKM u Njemačkoj u Ludwigsburgu (2005 g.)
– Hodočašće u Hildesheim (2005. g.)
– Hodočašće u Hildesheim (2007. g.)
– Nastup za 40. obljetnicu HKM Berlin – za tu prigodu osnovani zajednički zbor (2010. g.)
– Hodočašće u Hildesheim, pratnja misnoga slavlja (2011. g.)
– Nastup na koncertu Blistava noć klasike u berlinskom dvorcu Charlottenburg. (2012. g.)
– Program obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, Savez hrvatskih društava Berlin (2013. g.)
– Božićni koncert, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin (2014. g.)
– Bezgrešno začeće Blažene djevice Marije, St. Jahannes Basilika (2014. g.)
– Pokornički pohod/Bußgang u St. Mathias, pratnja misnoga slavlja (2015. g.)
– Međunarodna misa s novim berlinskim nadbiskupom Dr. Heiner Koch, St. Jahannes Basilika (2015. g.)
– Ređenje đakona u St. Hedwig katedrali, pratnja misnoga slavlje (2015. g.)
– Hodočašće u Hildesheim, pratnja misnoga slavlja (2016. g.)
– Nastup na promocija knjige „Ono malo duše“, Hrvatski glas Berlin/Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin (2016. g.)
– Bezgrešno začeće Blažene djevice Marije, St. Jahannes Basilika (2018. g.)

Profesionalni glazbenici, koji su se u različitim prigodama priključili zboru HKM Berlin s Mehringdamma:

– Evelin Novak
– Ivan Repušić
– Tanja Šimić
– Goran Cah
– Esther Puzak (Blistava noć klasike, 2012. g.)
– Senka Branković (Blistava noć klasike, 2012. g.)
– Ante Jerkunica
– Monika Cerovčec, operna pjevačica iz Zagreba (Božić, 2011. g.)
– Martina Burgar, operna pjevačica iz Zagreba (Božić, 2011. g.)
– Helena Mamić

194

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragica
Dragica
4 years ago

Predivan članak. Ponekad mi se čini da naše iseljeništvo više radi na očuvanju kulturne baštine nego ljudi u domovini. Znajući o tvojoj glazbenoj prošlosti u bugojanskom zboru 57 djevojčica i dječaka mogu samo zaključiti da si ostala dosljedna sebi i svojim idealima. Želim vam još puno uspjeha i radosti u pjevanju i zajedništvu.