MOJE WINDOWSICE

piše: Marija Juračić

Danas moji ukućani nisu štedjeli riječi u kritici skuhanog ručka. Rekli su da je nejestiv baš kao naša politika i da to ni pas s maslom ne bi pojeo, baš kao što ne bi pojeo makinacije ljudi koji su u toj politici isplivali na njezinu površinu.

Šutim i trpim, a onda me dotuče unuk pitanjem, može li naručiti picu. I ta njegova želja mom zetu zvuči politički. Željeli su i platili jedno, a nakon kuhanja dobili nešto sasvim drugo.

Ipak, poznaju me dobro i jasno im je da je mom kulinarskom fijasku prethodilo nešto što me je uzrujalo, odvuklo moje misli na drugi teren.

„Nešto vas je naljutilo? Izbacilo iz cipela“, više konstatira nego što pita moj zet.

„Iz windowsica“, potvrđujem.

Sad se i moja kći uključuje u razgovor zainteresirana za modni detalj koji sam spomenula:

„O čemu se radi?“

„Desetak godina radila sam na mom dragom računalu, ispisala na njemu desetke  tisuća stranica, nikada ga virus nije napao, nikada mu servis nije trebao, a sada me prisililo da uzmem tu vražju Desetku.  Moj Windows 7 bio je jednostavan, logičan, dovoljno bogat za moje potrebe.

Kako su mi moji prije godinu dana poklonili računalo, krenula sam na njemu urediti tekst jedne moje prijateljice. Prilagođavam se novoj word traci, nervira me što nudi previše funkcija, kao da nije program za uređivanje teksta, nego za svemirska istraživanja i neka mi sad netko kaže da nije žvaka za seljaka, bolje neka mi ne prilazi blizu.  Nakon nekoliko sati rada, htjedoh prijateljici poslati tekst mailom, ali šalje ga u nečitljivom obliku.

Vraćam se mojoj Sedmici i skupa s njom se osjećam prevarenom i ljutom. Zašto? Ja sam moj Word u Sedmici pošteno platila, a sad me izbacuju iz njega. Isto je to kao da te izbace iz cipela, jer si dugo gazio u njima. Nije važno što su ti mekane, udobne i lijepe, red je da uzmeš nove na novom računalu. Kao da mehaničar odbije održavati vaš stari automobil.

Izbacili su me iz mojih windowsica iako su mi one još dobre i pošteno plaćene.

Znam da ću morati popustiti i kupiti nove cipele, ali moje stare windowsice ni jedan novi model neće moći zamijeniti.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljerka Varga
Ljerka Varga
4 years ago

TaKO JE …Imam isti problem nametanja koje bezuslovno moram prihvatiti…žalosno je što smo mi penzići limitirani u svemu…najgorije je što nam je plahta sve krača a kojom se moramo pokriti…@ljv