PROVALA U CRKVI SVETOG SEBASTIANA

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i HKM Berlin
Berlin/ Nepoznati počinitelji obili su vrata i provalili u crkvu svetog Sebastiana u berlinskoj gradskoj četvrti Wedding gdje je pored njemačke zajednice, i sjedište Hrvatske katoličke misije Berlin.

Pretpostavlja se da se ovaj nemio događaj koji je jako ražalostio kako svećenike tako i vjernike, dogodio u noći s četvrtka na petak.

Drski počinitelj ili počinitelji, oštetili su i provalili pokrajnja crkvena vrata, oštetili, isprevrtali i razvalili brojne stvari u potrazi, petpostavlja se, za novcem. Nije primjetno otuđenje crkvene imovine, no načinjena šteta je znatna. O svemu je obavještena policija koja je profesionalno obavila svoj dio posla, izuzimajući sve korisne tragove i otiske koji bi mogli ukazati na počinitelja.

O ovom nemilom događaju, voditelj HKM Berlin, fra Zvonko Tolić, rekao nam je sljedeće:

Cijeli smo dan bili zaposleni tako da u petak ujutro nismo bili u crkvi, ali smo bili u petak popodne. Provala je bila, po svim pokazateljima, u noći između četvrtka i petka. Nisu ništa otuđili, ako nešto i jesu onda nešto sitno, tražili su isključivo i jedino novac. Ali su napravili veliku štetu, obili bravu, oštetili vrata, obili sefove. Policija je bila, profesionalno je obavila posao. Bila je krim policija, zadržali su se jedno sat i pol – dva vremena, sad čekamo povratne informacije. Mi smo dali opis ljudi koji su nam bili sumnjivi u četvrtak na misu u 11 i 30. Nadam se da će policija profesionalno  uraditi svoj posao, uzeli su otiske prstiju, izuzeli neke predmete na kojima bi otisci prstiju mogli biti. Šteta je velika, i baš po slikama ružno izgleda a u stvarnosti je i gore. Ne mislim da će šteta biti manja od nekoliko tisuća eura, tu se ima dosta stvari napraviti. Crkva nema video nadzor, tako da je to dodatan problem, odnosno olakšavajuća okolnost onima koji kradu da mogu lakše uzeti. Na žalost, nije ovo prvi puta, čini mi se da je provala bila i prije više godina kad je u Berlinu bio fra Frano…

Da je to tako uistinu i bilo, potvrdio nam je i fra Frano Čugura, koji je svojevremeno bio voditelj HKM Berlin, a danas je na svećeničkoj službi u Rosenheimu.

“Da, mislim da je 2016. u noći s prvoga na drugi sječnja, bila provala. Slike skoro identične kao fra Zvonkove. Lopovi su napravili oko 5000 € štete a ukrali nisu skoro ništa jer smo ispraznili kasice. Ni kaleži ni monstrance ih nisu zanimale. Sve su razbacali. Istu noć je provaljeno u još jednu crkvu u Berlin Mitte. Lopovi nisu pronađeni…”

Nadamo se da će ovoga puta biti drugačije te da će počinitelj(i) provale u crkvu svetog Sebastiana biti pronađeni i radi takvih kriminalnih djela i kažnjeni.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments