SVAKA ULOGA JE DOBRODOŠLA

piše: Eleonora Ernoić Krnjak

Zagreb/ Nakon koncerata na otvorenom po zagrebačkim četvrtima i uspješno posjećenog i slušanog live streama, Hrvatsko narodno kazalište će 26. svibnja, u 19.30 sati, nakon puna dva mjeseca, otvoriti ponovo svoj hram.

Život i glazba se vraćaju na pozornicu i u gledalište, uzbuđenje stvaranja umjetnosti prožima cijeli ansambl.

Na programu “Gala večer opere” bit će:

1. Fauré: Cantique de Jean Racine
2. Lisinski: Cum invocarem
3. Haydn: Te Deum
4. MENDELSSOHN : Gudački oktet u Es-duru, Op.20.

Na koncertu sudjeluju izvođači:

zbor Opere HNK u Zagrebu, Vjekoslav Babić, korepetitor, gudači orkestra Opere HNK u Zagrebu i Valentina Fijačko Kobić, sopran kao solistica.

Valentina Fijačko Kobić je jedan od mnogobrojnih briljantnih glasova koji su svoje školovanje počeli u Varaždinu da bi kasnije zavladali opernim pozornicama.

Svojim lirskim sopranom dominira i suvereno drži repertoar opere naše najveće kazališne kuće, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istovremeno nježnim i moćnim glasom osvaja publiku i kritiku svojom izvedbom dugo očekivane uvjerljive Đule, mudre, staložene Pamine, potresne Čo-Čo san, herojske Jelene.

Pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz njegov orkestar kojem je šef dirigent, Orkestar Minhenskog radija, zbor Hrvatske radiotelevizije te Jelenu Kordić, Ljubomira Puškarića, Ivicu Čikeša i Tomislava Mužeka kao Ere (Miće), snimila je u ulozi Đule CD 2019. popularne hrvatske opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u produkciji  njemačkog nakladnika “cpo” i tako sudjelovala u ponovnom otkrivanju prelijepe glazbe Europi.

Ljubazno smo je zamolili da odgovori na nekoliko pitanja za naš portal:

1. Gospođo Fijačko Kobić, svojim ste glasom osvojili publiku koja je napokon dočekala Varaždinku kao Đulu, Paminu, Čo-ČO san, Jelenu. Gdje ste počeli svoju naobrazbu, nastavili studij?

-Svoju sam naobrazbu stekla u rodnom Varaždinu gdje upisujem u glazbenoj školi obou, koju sam i maturirala. Pjevanje me uvijek jako privlačilo, ali je put bio težak. No isplatilo se. Bila sam uporna jer je osjećaj da je to moj životni poziv bio puno jači od svih prepreka koje su mi se nalazile na putu. Uz pomoć profesorice, također Varaždinke, Lidije Horvat Dunjko, upisala sam Glazbenu akademiju u Zagrebu u njenoj klasi gdje sam diplomirala i magistrirala.

2. Kako se spremate za ulogu s obzirom da vrlo uspješno tumačite likove različitih karaktera, osjećaja, porijekla?

-Priprema kreće kod kuće. Prevodim, učim note i sve koliko mogu sama, pa kasnije uz vrijednu i strpljivi korepetitoricu Helenu Borović to sve naučim do kraja. Kasnije se uloga oblikuje na režijskim probama (ovisno o konceptu režisera). Najveci su mi izazov uloge i neki osjećaji koje ni sama nisam u životu prošla, a onda ih otkrijem .

3. Uobičajeno je pitanje danas: kako ste proveli vrijeme karantene? Ponosna ste majka jednog dječaka, sigurno se jako veselio vremenu provedenom s Vama i suprugom?

-Tako je… Noa je bio oduševljen sto smo doma, što sam ja svaku večer s obitelji (a ne na probama ili predstavi). Zanimljivo je biti toliko puno kod kuće… mjesec dana je bilo sjajno, a onda su nam počeli jako nedostajati izlasci. Inače puno izlazimo i sećemo, vozimo bicikle… Tako da je sreća da su mjere popustile i da se život malo normalizirao.

4. Veseli li Vas ponovni izlazak na scenu, susret s publikom, kolegama?

-Kontakte s kolegama imam cijelo vrijeme…ali zaista najviše nedostaje publika. Snimila sam i neke video uradke od kuće, ali…nije to to… publika je nas pokretač, nedostaju nam jako, tako da me veseli ponovni susret s njima.

5. Hvala Vam na ovom kratkom razgovoru i za kraj, vaše nade, želje za budućnost? Jeste li sretni?

-Hvala Vama. Nadam se da će se epidemiološka situacija do kraja stabilizirati, da će publika moći ući kod nas u sve većem broju… Sretna sam, ispunjena, radim posao koji volim, neke posebne želje nemam… otpjevala sam puno uloga koje sam si potajno željela. A sada… svaka uloga koja dođe, dobro je došla

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments