VIEL GLÜCK, DEUTSCHLAND

tekst i foto: Aleksandra Brnetić

Berlin/-  Ova je pandemija spojnica koja će povezati naša predsjedanja. Vaše je predsjedanje počelo u vrijeme kad su mnoge države članice bile zauzete time da same sebe organiziraju, a na vama je bilo da unutar Europske unije uskladite njihovo ponašanje.

Vaš je veliki uspjeh u tome što je usprkos izvanredno velikim poteškoćama Vijeće Europe sačuvalo svoju radnu sposobnost, što smo na vrhuncu epidemije mogli raditi i što je na europskoj razini koordinacija dobro funkcionirala. Čestitam vam što ste sve to uspjeli napraviti u ta teška vremena.

Ove riječi pohvale njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas uputio je svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmana na konferenciji za novinare podsjetivši pritom da se na današnji dan, na 1. srpnja 2020., zbivaju tri važna događaja – da Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje Vijećem Europe, ali da Njemačka počinje predsjedati i Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda te da Hrvatska slavi sedmu obljetnicu ulaska u članstvo Europske unije.

Njemački ministar je istaknuo da mu je drago što su se njih dvojica na ovaj povijesni dan mogli sastati i fizički i da ga raduje što će mu hrvatski kolega i osobno predati predsjedničku palicu.

Simbolična predaja predsjedničke palice odvila se pred Brandenburškim vratima nakon press konferencije koju su ministri u pratnji svojih suradnica i suradnika napustili na-vrat-na-nos. Mi novinari smo pak u miru izašli iz zgrade ministarstva na Werderscher Markt u kojoj se održala presica.

Bilo nas se okupilo tek šestoro novinara. Više nas i nije smjelo biti. Dočekale su nas stolice, porazmještene na pristojnoj udaljenosti jedna od druge, a maske smo svi nosili. Kontrole su počele još pred samom zgradom. Prvo nas je na pločniku legitimirala ljubazna policajka, a na röntgensku kontrolu smjeli smo tek nakon što je mali laserski toplomjer uperen u naše čelo, pokazao da nemamo temperaturu i da nismo zaraženi.

Maas je podsjetio na zemljotres koji je 22. ožujka, u jeku ograničavajućih mjera, pogodio glavni grad Hrvatske Zagreb. To je predsjedavajućima, koje su se zbog coronavirusa morali pretvoriti u menadžere krize, dodatno otežalo posao. Maas uspjehom smatra i sastanak na vrhu 27 zemalja članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana koji se putem videoveze održao 6. svibnja. I to zbog toga što je Europska unija pokazala da i u trenucima krize stoji uz svoje partnere i što će se zeleno svjetlo Vijeća Europe otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom pretvoriti u političko nasljeđe hrvatskog predsjedanja. Ni za ovaj hrvatski potez Maas nije škrtario na čestitkama.

Slušajući sve te mnogobrojne pohvale njemačkog kolege, koje su bile popraćene obvezatnim čestitkama, hrvatski ministar nije skrivao svoju radost. Okice su mu se stalno sjale. Narod bi rekao, Gordan Grlić Radman se raspekmezio.

Hrvatski je ministar uzvratio prvo na njemačkom. Podsjetio je na to da se prije sedam godina, 1. srpnja 2013., s danom ulaska u Europsku uniju Hrvatska vratila na svoje staro mjesto u Europi i da je to rekao tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Grlić Radman je sretan što je opet u Berlinu jer da se u tom gradu osjeća kao kod kuće. Zahvalio se na lijepim riječima, kao i na pohvalama za Hrvatsku:

 –Za nas je to bilo prvi puta, za Njemačku je to već rutina, ona predsjeda po 13. put.

Nakon toga je prešao na hrvatski s obrazloženjem da su nazočni i hrvatski novinari i da se tako i tako prevodi. I usredotočio se na čitanje svog teksta iz kojeg smo saznali da njih dvojica dobro surađuju i da mu je zahvalan za ovaj susret. Grlić Radman je podsjetio i na to da je Njemačka jedna od osnivačica europskog projekta te da vjeruje da će ovo najnovije njemačko predsjedanje biti isto tako uspješno kao i svih dosadašnjih trinaest. Zadovoljan je što se nastavlja kontinuitet koji je u svjetlu pandemije:

– Hrvatska se s velikom predanošću pripremala za predsjedanje Vijećem Europske unije. Naš slogan je bio „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, a pandemija je doista bio veliki izazov, bez presedana u europskoj, pa i u novijoj svjetskoj povijesti. Zbog pandemije morali smo redefinirati naš program predsjedanja.

Hrvatski ministar je pohvalio hrvatsku brzinu, njenu okretnost, prilagodljivost i inovativnost:

– Ključni prioritet bila nam je sigurnost europskih građana u zdravstvenom i gospodarskom pogledu. Osigurali smo redoviti rad Vijeća i donošenje odluka. Usvojili smo dopunjeni proračun Europske unije za 2020. godinu. Novac iz ovogodišnjeg proračuna preusmjeren je u borbu protiv covida-19-pandemije. Za vrijeme hrvatskog predsjedanja osigurali smo uređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Hrvatska je koordinirala repatrijaciju 650.000 državljana Europske unije, ali i građana trećih zemalja, što je zapravo bila naša solidarnost.

Čuli smo da je Hrvatska ponosna što su otvoreni pristupni pregovori za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Grlić Radman je izjavio da je zagrebački samit potvrdio nedvosmislenu europsku perspektivu tih država i da je pokazao koliko je važno konsolidirati europski kontinent. Kaže da je za Hrvatsku važno što će Njemačka tijekom svog predsjedanja nastaviti s tom temom:

– Ovom prigodom posebno želim istaknuti uspješnu njemačko-hrvatsku bilateralnu suradnju. Naše veze su jake, a danas zajednički izgrađujemo Evropsku uniju. Imamo Akcijski plan između Hrvatske i Njemačke koji predviđa suradnju u nizu područja. Hrvatska cijeni potporu njemačke vlade ulasku Hrvatske u Schengen. S Hrvatskom u Schengenu Evropa će biti još sigurnija.

Grlić Radman je nastavio s nabrajanjem spona koje vežu ove dvije zemlje, od gospodarstva preko kulture pa do vrijednosti na globalnoj i multilateralnoj razini. Obje zemlje osobito zagovaraju solidarnost i zajedništvo. U Grlićev Radmanovom izlaganju nije moglo bez spominjanja hrvatske zajednice u Njemačkoj. I ovaj put smo čuli da je to važna poveznica između ove dvije države, da su Hrvati dobro organizirani, dobro integrirani i prepoznatljivi u svim sferama društvenog i gospodarskog života.

Grlić Radman se osvrnuo i na ideju solidarnosti na kojoj Njemačka inzistira u svom vanjskopolitičkom djelovanju:

– Kad govorimo o solidarnosti, onda želim izraziti veliku zahvalnost Njemačkoj, posebno gospodinu ministru Heiku Maasu, na potpori solidarnosti i konkretnoj pomoći kako bi se sanirale štete usred potresa u Zagrebu 22. ožujka ove godine. Mi smo nedavno poslali dokumentaciju u kojoj smo procijenili iznos štete Fondu solidarnosti. Štete su oko 11,5 milijardi eura.

Hrvatska Njemačkoj želi uspješno i plodno predsjedanje Vijećem Europske unije, a te je želje hrvatski ministar na kraju svog izlaganja popratio sljedećim riječima:

– Hrvatska je uz vas. Viel Glück, Deutschland!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments