OBJAVLJEN “HRVATSKI HERETIK”

prilog: Zvonimir Mitar

Dugo smo čekali da iz tiska izađe najnovija knjiga sada već 93- godišnjeg autora, prof. Filipa Ćorlukića, diplomiranog fizičara i znanstvenog istraživača. I evo, sada smo i to dočekali.

Nakon što je dugo vremena izlaženje knjige s nekoliko strana sprječavano, iz tiska je konačno, u vlastitoj nakladi i uz financijsku pomoć Zdenka Protuđera i Naklade Ceres, izašla knjiga HRVATSKI HERETIK.

Na zadnjoj stranici knjige stoji:

“Od 1989. do 2007. autor je dao nekoliko intervjua i napisao niz članaka, od kojih su neki objavljeni, a neki nisu. U hrvatskom tisku mu je do 1996. objavljen samo jedan članak, a u bosanskom 19.

Ovo je knjiga svih objavljenih i neobjavljenih članaka – uz komentare zašto ih je autor tada tako pisao.

Rukopis ove knjige bio je koncipiran kao prikaz događanja prigodno pisanim člancima u vrijeme raspada Jugoslavije – do kraja rata u RH i uspostave Daytonske BiH. No, budući da poslijeratno snažno buđenje demona prošlosti onog rata u zlosretnoj NDH – i nakon 70 godina snažno politički destabilizira RH, a daytonsko ustrojstvo BiH vodi nestanku te stare europske države – bilo je nužno vremenski proširiti taj prikaz.

Dodavanjem članka o psihopatskoj reakciji istarskih “antifašista” na autorovu malu knjižicu o uzrocima raspada Jugoslavije 16 godina nakon rata – kao predzadnjeg, i prikaz obilježavanja 20-godišnjice oslobođenja na Kninskoj tvrđavi kao zadnjeg članka, ovu knjigu prikazuje kao vremenski i tematski nastavak objavljene knjige “Moja sjećanja na minulo stojeće”.

Naše je društvo još uvijek visoko polarizirano u ocjenama onog što se ranije događalo, pa, da bi čitatelji lakše mogli razumjeti autorova stajališta, izložit će temeljne podatke o njegovome duhovnom i sociološkom, a samim time i političkom sazrijevanju.

 

O autoru:

Filip Ćorlukić rođen je 06. siječnja 1928. godine u selu Vrhovi kod Dervente. Diplomirao je fiziku. Zaposlio se u vojnoj industriji, potom u industriji papira kao stručnjak za automatizaciju te u naftnoj industriji. Radio je kao nadzorni organ na gradilištima u nesvrstanim zemljama. Objavio je deset knjiga. Ističe se uspješnica “Kamo ideš čovječe”, čije je prošireno izdanje “Katastrofa ili savršenstvo?”.

Od 1976. Ćorlukić je na popisu znanstvenih istraživača. Piše za Glasnik hrvatskog uljudbenog pokreta i dr.

Filip Ćorlukić živi i, još koliko to može u 93. godini i nakon preživljenog moždanog udara, radi i piše u Puli.

Više o Filipu Ćorlukiću možete doznati na stranicama Hrvatskog glasa Berlin gdje smo u prošloj godini, u rubrici “PROROK PROŠLOSTI”  objavili njegovu knjigu “Moja sjećanja na minulo stoljeće”  /Urednica/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments