U POTRAZI ZA NAJLJEPŠOM RIJEČI

Sastav koji je dobio DRUGU nagradu (među šestim  razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autorica: Zerina Zlatkić, 6. razred, OŠ Orašje, Orašje, BiH
slika: Ivan Čeljuska, 4. razred, HKDU Vladimir Nazor, Sombor,  (4. nagrada na likovnom natječaju)

Nekada davno živio je jedan vitez koji je tražio najljepšu riječ. Pitao je sve u selu znaju li je, ali niko nije znao.

Vizez je tražio i tražio i jedan mu prosjak reče:

Na našoj planini nalazi se zmaj sa tri glave, kada pobijediš njega, moraš pobijediti i jednog orla koji sjedi na knjizi, eh, u toj knjizi nalazi se najljepša riječ.

Vitez se obradovao i krenu na put. Putovao je preko sedam gora, preko sedam mora, preko sedam planina i baš na toj sedmoj planini nalazila se najljepša riječ.

Vitez se do nje penjao sedam dana.

Prvoga dana prespavao je kod jednog slikara u kolibi koji je naslikao portret viteza, drugoga dana prespavao je kod jednog glazbenika koji mu je napisao pjesmu, trećega dana kod jedne starice koja mu je isplela čarape, sljedeće noći prespavao je kod jednoga pisca koji mu je napisao priču.

Petoga dana vizet je zaspao pod vedrim nebom razmišljajućo koja je to od svih riječi najljepša. Šestoga dana bio je kod jedne princeze te je i nju poveo sa sobom na vrh planine.

Kada je konačno stigao na vrh, sedmoga dana, borio se sa zmajem sa tri glave i pobijedio ga, iako je imao manjih problema jer nije imao mač. Protiv orla se nije mogao boriti bez mača, ali je princeza vrlo vješto ukrotila orla i uzela knjigu u kojoj se nalazila najljepša riječ.

U knjizi je pisalo: „Najljepše riječi su: molim, hvala, izvoli i oprosti.“

Vitez se baš obradovao. Kada je došao ponovo u selo, potražio je prosjaka da mu kaže koje su četiri najljepše riječi. Rekli su mu da je prosjak umro i da mu je poručio da se oženi ženom koja mu je pomogla u pronalasku najljepše riječi.

Vitez je to i uradio te oženio princezu s kojom je dobio djecu kojoj su pričali priču o tome kako su pronašli najljepšu riječ. Živjeli su sretno do kraja života.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments