IDEMO DALJE

Iz naše arhive/ objavljeno 01.08.2020

piše: Marica Žanetić Malenica

Popis priloga objavljenih na portalu Hrvatski glas Berlin kazuje da sam ih, tijekom dvije i pol godine, koliko sam suradnica portala, poslala čak 99.

Što odabrati za onaj prvi troznamenkasti broj koji slijedi, razmišljam ovih dana dok svoje misli  „provjetravam“ na balkonu apartmana na Braču i mašem Splitu koji se nazire u daljini. Možda neku biografsku priču, pjesmu, ili… A onda odlučih da to bude tek crtica o tome kako je počela naša „veza“ ujesen 2017.

Dobar dio četrdesetgodišnjeg radnog vijeka kruh sam zarađivala pisanjem, radeći kao novinarka. Po odlasku u mirovinu i učlanjenjem u splitsku likovno-pjesničku Uniju Vlaho Bukovac, vratila sam se pisanju „za dušu“ koje je, u jednom za mene bolnom životnom razdoblju, imalo terapeutski učinak.

Nisam tada znala gdje, osim na Facebooku, mogu objavljivati svoje uratke. Informacije sam dobivala od susretljivih kolegica iz Unije koje su imale višegodišnje iskustvo i već vješto  „plivale“ pjesničkim vodama.

Tako sam, krajem 2017. došla i do HGB (Hrvatski glas Berlin, op.u.) i poslala Uredništvu jednu od pjesama („Draga“) koje sam spremala za svoju prvu poetsku zbirku.

Vrlo brzo mi se javila gđa Sonja Breljak i ohrabrila me na suradnju. Kako žabu, u pravilu, ne treba tjerati da skoči u vodu, tako ni mene nije trebalo nagovarati. Već početkom 2018. počela sam slati putopisne reportaže s putovanja po Australiji i Švicarskoj.

Potom sam poslala i prvu, pa drugu, pa treću autobiografsku priču. Prva je objavljena u ožujku, druge dvije u travnju. Jedna točno na moj rođendan (18. travnja), druga dan poslije promocije mojih prvih poetskih zbirki: „Da je noćas bilo“ i „Četiri čarobne riječi“ – pjesme za djecu. Istoga dana, tog 25. travnja 2018. kada je objavljena priča naslova „Rođendanski dar“, stigla mi je sljedeća poruka:

„Draga Marice, čestitam na izvrsnoj promociji!!! Moj jutarnji dar uz Vaš „Rođendanski dar“ je Vaša rubrika naslova „Tragom uspomena“. Treba mi još samo malo vremena da tijekom dana sve Vaše radove svrstam u rubriku da se mogu na jednom mjestu svi pronaći. Zaslužili ste to, zahvaljujem na suradnji. Idemo dalje! Lijep pozdrav!

Bio mi je to jedan od najljepših i najdragocjenijih rođendanskih darova koje sam u životu dobila – rubrika koja strpljivo i s radošću iščekuje svaki moj prilog. Do sada je pohranila 34 pjesme, 23 putopisa i 42 priče.

Da me Sonja svojim darom nije potaknula na pisanje crtica iz života ne bih sada, dvije godine poslije, već imala sasvim dovoljno priča za novu knjigu koja će svjedočiti o mojemu životu. I za koju će, nadam se, upravo novinarka Sonja Breljak, urednica portala Hrvatski glas Berlin te draga, brižna i poticajna žena i prijateljica koju volim i cijenim, napisati predgovor, pogovor, osvrt… svejedno.

Hvala Ti Sonja! I kako bi Ti to rekla: „Idemo dalje!“

3 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments