PANEUROPSKI PIKNIK 2020.

Nastup Hrvatske kulturne zajednice e.V. / Ogranka Matice hrvatske iz Wiesbadena

prilog: Ivica Košak

Wiesbaden/19. rujan 2020. /Već po drugi puta održan je Paneuropski piknik. Kao mjesto je susreta kultura i, u ovogodišnjem izdanju, čini vidljivim život Srednje i Istočne Europe na području Rajne-Majne. Ne služe samo mračna kina kao mjesta okupljanja u vrijeme festivala filma, nego i javni prostor, na kojemu je prošle subote održan  2.  Paneuropski piknik na trgu Luisenplatz u centru Wiesbadena.

goEast festival filma u glavnom gradu pokrajine Hessen je 2019. godine ovim iskorakom krenuo s javnim predstavljanjem rada kulturnih udruga migranata s područja Rajne-Majne. goEast je tako postao platforma za upoznavanje  kulture srednje i istočne Europe.

I baš kao što su mirovne demonstracije prije 31. godinu na austrougarskoj granici postale područje slobode, goEast također otvara granice u Wiesbadenu i poziva sugrađane da upoznaju svijet izvan vlastitog horizonta.

Gradonačelnik Gert-Uwe Mende (SPD) pozdravio je u video konferenciji nastup Hrvatske kulturne zajednice e.V. / Ogranka Matice hrvatske iz Wiesbadena  koja je na svom štandu predstavila posebno izdanje časopisa Riječ za 2019. godinu u kojemu je bila predstavljena višegodišnja  medijska pratanja  goEast festivala.

Promovirano  je i izdanje Riječi broj 60 s fokusom na Europsku prijestolnicu kulture- Rijeku 2020. S petnaestak priloga na 44 stranice, Riječ broj 60 doprinosi kulturi hrvatskih iseljenika na njemačkom govornom području i šire.

Predstavljeno je sedam knjiga – mala biblioteka radova od kojih dva predstavljaju zbornike znanstvenih radionica. Radi se o međunarodnim skupovima Pogled u nepoznato/Vizije i utopije u dunavsko-karpatskoj regiji. 1917. te poslije, Ljubljana 2017. godine i  100 GODINA NAKON FIUME – Razgovori o Gabriele D’Annunziu održanom 19. i 22. studenog 2018. u njemačko-talijanskom Centru za europsku izvrsnost Villa Vigoni u Menaggiu na jezeru Como.

Voditeljica festivala  Heleen Gerritsen u video-konferenciji s Ivicom Košakom, predsjednikom Hrvatske kulturne zajednice, naglasila je potrebu suradnje i kulturnog rada u zajednicama migranata poveznicom u paneuropskoj suradnji. Barbara Busse iz Njemačko-poljskog društva te Hannes Basilius Wirth iz Georgica e. V. – Njemačko-gruzijske udruge za kulturu i obrazovanje predstavili su djelovanje društva i najavili spremnost da se u zajedničkim nastupima i projektima doprinese širenju i stvaranju kulturnog sadržaja.

Hrvatski virtualni nastup organizirao je Romain Thibaud-Rose, producent za Paneuropski piknik u okviru goEastFestivala filma srednje i istočne Europe.

Paneuropski piknik novčano je podržao  Frankfurtski kulturni fond RheinMain u sklopu programa financiranja Erzählung.Macht.Identität.[1]

Internacionalna kuhinja i balkanski ritmovi stvorili su ugodnu  atmosferu, premda za malobrojne realne posjetitelje Paneuropskoga piknika.

Za poseban ugođaj i iznenađenje poslužila je snimka pjesme Asra (hrvatski: Azra). Pjesmu je napisao Heinrich Heine (1797. – 1856.). Na Youtube adresi: https://www.youtube.com/watch?v=9cEdFWOhi-Q  nalazi se snimka izvođača  Senada Ajanovića, koja  je nastala u povodu Interkulturalnog tjedna 2015. godine. Ajanović ovdje pjeva balkansku sevdah interpretaciju njemačke pjesme jednog židovskog autora iz 19. stoljeća.

[1] Erzählung.Macht.Identität: https://kulturfonds-frm.de/erzaehlung-macht-idenditaet

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments