BROCKESOVA STIPENDIJA ALIDI BREMER

Berlin/ Ocjenjivački sud Njemačkog prevoditeljskog fonda kojeg su činili Sabine Küchler, Anna Leube, Kristof Magnusson, Terézia Mora i Burkhard Müller, dodijelio je Barthold Heinrich Brockes stipendiju hrvatsko-njemačkoj prevoditeljici Alidi Bremer.

Njemački prevoditeljski fond dodjeljuje razne potpore, organizira tečajeve i susrete za usavršavanje i važna je kulturna institucija koja kontinuirano brine o potrebama književnih prevoditelja.

Uz potpore za rad, koje se dodjeljuju za određeni prijevod djela, tu su i potpore za putovanje i razne druge aktivnosti, uključujući i potporu Bartholda Heinricha Brockesa dotiranu s 8000 eura, koja je namijenjena zaslužnim prevoditeljima, konkretnije, njihovom oporavku od svojih zadataka kako bi se mogli posvetiti isključivo svom daljnjem obrazovanju iz oblasti jezika.

Na web stranici Njemačkog prevoditeljskog fonda stoji:

„Znanstvenici dobijaju slobodan semestar kako bi mogli bezbrižno čitati i istraživati. A prevoditelji? Oni koji godinama rade pod financijskim i rokovnim pritiskom često se osjećaju preumorno. Jezični spremnici u mozgu morali bi biti ispunjeni njemačkim štivom, informacijama o stranoj literaturi – bilo u najbližoj knjižnici, bilo u inozemstvu, na kulturnim putovanjima. Možda je vrijeme i za razmišljanje o prijevodu i njegovoj poetici?

Kako bi iskusnim književnim prevoditeljima koji već godinama rade omogućili kreativnu pauzu, Njemački prevoditeljski fond dodjeljuje potporu Bartholda Heinricha Brockesa. Stipendisti dobivaju 8.000 eura kako bi se neko vrijeme mogli posvetiti isključivo jačanju svojih jezičnih vještina. Ova stipendija ujedno je i nagrada za dosadašnji prevoditeljski rad.

Barthold Heinrich Brockes (1680.-1747.), Pjesnik i hamburški vijećnik, prevoditelj Pape, Miltona i drugih. Zahvaljujući nemalom bogatstvu, mogao je ići na obrazovna putovanja i u slobodno vrijeme se posvetiti likovnoj umjetnosti.”

Dodijeljena našoj Alidi Bremer, ovogodišnja Brockesova stipendija, u svom je trećem kolu, otišla u prave ruke!

Hrvatski glas Berlin čestita Alidi Bremer na ovom priznanju koje joj je stipendijom iskazao Njemački prevoditeljski fond i želi puno uspjeha u daljem radu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments