DAN UTEMELJENJA NJEMAČKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj obilježava 28 godina od utemeljenja

Prije 28 godina, 19. prosinca 1992. godine, u zagrebačkom Europskom domu utemeljena je Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj (Deutsche Gemeinschaft – Landsmannschaft der Donauschwaben in Kroatien), danas središnja organizacija pripadnika njemačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Vrlo brzo nakon svoga osnivanja Zajednica je pokrenula Međunarodni znanstveni skup “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu” koji se u kontinuitetu održava svake godine, a izlaganja sudionika se redovito objavljuju u Godišnjaku/Jahrbuchu koji već godinama ima status znanstvenog časopisa. Po tome i svojoj trajnosti ovaj je manjinski simpozij jedinstven u čitavom svijetu.

Zajednica već 28 godina izdaje i svoje glasilo – kvartalni dvojezični časopis “Njemačka riječ/Deutsches Wort”. Zajednica je i izdavač više knjiga o povijesti njemačke nacionalne manjine, a organizirala je i niz dokumentarnih izložbi o toj tematici. Od 1997. godine Zajednica ima sjedište u Osijeku, okuplja većinu pripadnika njemačke nacionalne manjine u RH i ponosno zastupa njemačku nacionalnu manjinu u Radnoj zajednici njemačkih manjina Europe (AGDM), koordinacijskom tijelu koje neposredno surađuje sa Saveznom vladom u Berlinu i drugim njemačkim institucijama.

U sklopu Zajednice djeluje i Njemački pjevački zbor “Drei Kameraden”.

Od 2001. godine Zajednica u Osijeku redovito organizira Međunarodni festival kazališta na njemačkom jeziku, a među njenim brojnim aktivnostima su i edukacijski programi za mlade te programi kojima se obilježava stradanje pripadnika njemačke nacionalne manjine nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Zajednice je Vladimir Ham iz Osijeka koji je ujedno i potpredsjednik Europske federacije nacionalnih manjina (FUEN).

Fotografija 1 u prilogu snimljena je na osnivačkoj skupštini u Zagrebu u prosincu 1992.: u radnom predsjedništvu sjede Zlatko Zechner, Georg Koch (izabran za prvoga predsjednika Zajednice) i Margot Jerinić Ittner, a za govornicom Goran Beus Richembergh izlaže prijedlog Statuta i Programa Zajednice.

Na fotografiji 2 je predsjednik Zajednice Vladimir Ham.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments