RANJENI BRANIK EUROPE

tekst i foto: Daniel Pavlić

Utvrda Zrin je srednjovjekovna utvrda smještena na padinama Zrinske gore iznad današnjeg istoimenog sela Zrin, petnaestak kilometara sjevernije od Dvora, današnjega općinskog sjedišta. Prvi pisani izvori o gradu Zrinu potječu iz 1295., kao mjestu u kojem je ban Stjepan II. Babonić, posjednik ovih krajeva, pisao neku darovnicu…

Wikipedija kaže i ovo: “Danas su od te velebne tvrđave ostale samo ruševine, a 2017. godine je počela obnova i konzervacija.

Cilj je utvrdu sačuvati i obnoviti, kako bi ta važna povijesno-kulturna baština bila sigurna za razgledavanje.

Nakon što je osiguran ulaz u sam prostor utvrde, izvršena je sanacija i rekonstrukcija južnog dijela obrambenog zida starog grada Zrina. Zidovi široki i do dva metra obrađuju se ručno jer se mora  paziti na svaki detalj….”

Mislim da će se nakon potresa i ove informacije morati ponovno ažurirati. Danas smo Dušan i ja posjetili stari grad Zrin. Dušan mi je namjeravao pokazati neku pećinu i tajni ulaz u tu staru utvrdu, međutim ostali smo šokirani izgledom zidina koje ovaj potres nije štedio.

Zaista, cijeli komadi zidina su otišli u ponor na sjevernoj i istočnoj strani, a sama kula je pretrpjela velika oštećenja. Pukotine i gromade kamenja baš ne slute na dobro. Svako novo podrhtavanje još dodatno uništava ovaj povijesni i kulturni spomenik nulte kategorije…

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments