BEZ MRŽNJE I OSVETE

עין תּחת עין

Dan sjećanja, 27. 01. 2021.

prilog: Ivica Košak

Oko za oko (hebr. ajin tachat ajin) ili kako zadovoljiti pravdu bez mržnje i osvete

Načelo “iste mjerom” u doslovnom smislu koristili su narodi drevnog svijeta, a u nekim se zemljama još uvijek primjenjuje.

Načelo “iste mjerom” u povijesti kršćanstva, pravna je rečenica koja je u pravilu  prevođena kao “oko za oko, zub za zub …” i protumačena kao talionska formula (od latinskog talio, “odmazda”), koja poziva žrtvu ili njegov zastupnik da se jednakom mjerom “vrati” ili “vrati” počinitelju. da se iskupi za svoje kazneno djelo (“kako ti meni, tako i ja tebi”).

Biblijski kontekst i židovska tradicija proturječe tom tumačenju. U Tori se ovo načelo primjenjuje samo u slučaju ubojstva.

Prema židovskom tumačenju  Tore očito je da se sva fizička šteta koju je jedna osoba nanijela drugoj – pod uvjetom da nije fatalna – mora nalaziti u novčanom iznosu, a onaj tko je nanio štetu mora je nadoknaditi.

Dakle, zahtjev  iz Tore “oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, noga za nogu” nije doslovan i treba shvatiti kao zahtjev za nadoknađivanjem štete žrtvi, plaćanjem novčane kazne u iznosu koji suci definiraju kao troškovi gubitka zdravlja, invalidnosti itd… Bez mržnje i osvete.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments