POEZIJA NIJE MONETA ZA POTKUSURIVANJE…

Poezija nije moneta za potkusuravanje ni u čemu pa ni u domoljublju i njeno korištenje u tu svrhu zločin je i prema domoljublju i prema poeziji.

piše: Anđelka Korčulanić

Na moj članak “SMRTNI UDARAC POEZIJI, reagirao je Mladen Pavković (tekst pod LINKOM, op.u.), nakon čega imam potrebu napisati:

Na „komplimente“ napisane na moj račun, neću se osvrtati. Osim nekulture, iz njegove reakcije vidljivo je da brka kruške i jabuke, babe i žabe, a moje je uvjerenje da to radi svjesno i proračunato.

Ako je raspisan natječaj, pobjednik se nikako ne može znati unaprijed. Ako se bira najljepša ljubavna pjesma, onda ne može pobijediti možda najlošija (?) među onima pristiglim na natječaj.

Zasluge, podobnost ili poznato ime nikako ne smiju biti ono što odlučuje o nagradi kao što je to slučaj s nagradom Zvonimir Golob 2021.

Istina je da na taj ovogodišnji  „natječaj“ nisam poslala pjesmu znajući da natjecatelji nemaju jednake šanse, pobjednik je već određen pa je slanje pjesme besmisleno.

Drugi razlog nesudjelovanja je što Internet pruža obilje dostupnih podataka o svima pa i o članovima žirija (2021.) iz čijih ruku osobno ne bih ni primila nikakvu nagradu.

„Poezija je ritmičko stvaranje ljepote u riječima.“ (Edgar Alan Poe)

Izbor pjesme Antona Kikaša Zauvijek sam,” kao pobjedničke pjesme, ogledni je primjer ubijanja poezije. Nepročitane ili bačene u koš, zasigurno su mnogo bolje pjesme od te.

Čvrsto vjerujem da je scenarij ovogodišnjeg natječaja izgledao ovako:

Mladen Pavković:

„Alo Kikašu, nu pošalji mi jednu ljubavnu. Dat ću ti Goloba, Veliku zlatnu plaketu!“

Poezija nije moneta za potkusuravanje ni u čemu, pa ni u domoljublju i njeno korištenje u tu svrhu zločin je i prema domoljublju i prema poeziji.

Žalosno je da na ovo ne reagiraju pojedinačno pjesnici u većem broju, a još žalosnije što društva književnika ne reagiraju na to tko dodjeljuje nagradu koja nosi ime značajnog hrvatskog pjesnika.

Hrvatska šutnja traje, a Zvonimir Golob čije se ime koristi uz ne znam čiju privolu, vjerujem, okreće se u grobu.

Od Društva hrvatskih književnika koje ustupa prostor za dodjelu ove nagrade, zatražit ću očitovanje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments