SUDJELUJE REKORDAN BROJ ŠKOLA

prilog: Ankica i Ante Karačić

Iserlohn/ Istekao je i produljeni rok za prijem radova u okviru likovo-literarnog natječaja na temu “Ruke…”

Očekujemo joč čitav tjedan dolazak pisama jer pošta kasni pa tako, primjerice za pisma iz Bosne i Hercegovine treba i dva tjedna da dođu do nas.

Natječaj je zbog pandemije bio online. Ograničili smo broj  online slanja na pet radova. Za sve one škole koje imaju puno veći broj radova omogućili smo slanje poštom. Pošta je ove godine bila katastrofalna. Pisma su putovala 2 do 3 tjedna. Čak smo dobijali i prazne koverte jer su radovi nestali.

Pored svih tih problema i ograničenja, ove smo godine imali najveće sudjelovanje škola i nastavnika do sada.  Sudjelovalo je preko stotinu škola i stotinu i trideset nastavnika. Pristiglo je preko 900 radova iz Makedonije, Vojvodine, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Hrvatske i Njemačke.

Iz Hrvatske smo dobili radove od Prevlake pa do Dunava, od Dubrovnika pa do Iloka. Preko 30% sudionika su nove škole, uglavnom iz malih područnih škola i prigradskih naselja velikih gradova, naročito okolica Zagreba i Zagorje,  zaleđe Zadra, Llika, Banovina, Srijem i Slavonija.

Iz Rumunije je stiglo pedesetak radova iz dvojezične gimnazije u Karasevu, iz Mađarske HOSIG Budimpešta, iz Makedonije ODD OU KONICA TETOVO, iz  Bosne i Hercegovine OŠ Orašje, PŠ Seona Tomislavgrad, PŠ Crvenica Tomislavgrad, PS.Dubrave-Vir i OŠ Sovići.

Iz Njemačke ponovo sudjeluju gotovo svi nastavnici iz Hrvatske nastave Bavarska i Hrvatske nastava Hessen i Sarland.

I iz NDRW i ove godine sudjeluje veliki broj djece koja su radove radila preko likovnih radionica Croart-Iserlohn i LR. Matica Hrvatska za Ruhr. Dosta djece je samostalno poslalo radove rađene bez nadzora nastavnika ili pastoralnih suradnika pri misijama.

Trebat će nam desetak dana da da riješimo organizacijsko-tehničke stvari i onda treba čekati smanjenje incindencije na 35 na 100 000 /7 dana. Tada cemo dobiti prostor u Gradskoj galeriji u Iserlohnu da izložimo radove kako bi žiri mogao odabrati najbolje. To bi moglo biti od kraja ožujka do početka travnja.

Termini za predviđene izložbe isto su ovisni o pandemiji.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju. Obećavamo im da ćemo i za naredni natječaj odabrati interesantnu temu.

Zahvaljujemo našoj Jadranki Gradac koja je i ovoga puta, kako “pogodila u sridu” sa svojom temom.

I na kraju, zahvaljujemo i našoj Sonji Breljak i Hrvatskom glasu Berlin koji odavno nije samo medijski pokrovitelj nego i suorganizator ovoga vrijednog projekta koji je sigurno postao jedan od najvećih i najdugovječnijih projekata u posljednjih dvadeset godina i koji povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Uz to sve, realiziran je bez i jedne kune financiranja institucija.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments