EVELIN NOVAK U SEMPEROPER

Uredništvo HGB
foto: fejs profil Evelin Novak

Berlin/ Bit će to prava glazbena poslastica na Uskrsni ponedjeljak!

Naime, u izravnom prijenosu iz Semperoper u Dresdenu moći ćemo (preko ovog LINKA) ili putem Arte.TV., u 15 sati  pratiti izvedbu Mozartove “Čarobne frule” u kojoj naslovnu ulogu Pamine, tumači i pjeva naša predivna operna diva Evelin Novak! 

Evelin Novak je dugi niz godina stalna članica berlinske Staatsoper. No, kako ju srce vuče dragoj domaji, čak i u ovo vrijeme pandemije u kojemu su živi nastupi pred publikom prava rijetkost, pronalazi načine doći do pobornika glazbe.

Nedavno je imala dva koncerta naslovljena s “Evelin”, u Vraždinu i Zagrebu, nakon kojih nam je, između ostalog,  pisala i o svojim daljim planovima:

“Naporno je razdoblje iza mene ali sretna sam što u vrijeme pandemije imam puno posla. U Hrvatsku sam išla na odmor nakon premijere “Jenufa” koju sam radila u Staatsoper Berlin i iza koje je bilo 6 tjedana proba, pa sam jedva čekala da se malo odmorim. Ispostavilo se da su u tom razdoblju HNK Varaždin i HNK Zagreb potpisali ugovor o međusobnoj suradnji i tako je odlučeno da moj solistički gala koncert koji je prošle godine propao zbog corone, bude sad izveden na obje pozornice. Bio je to za hrvatsku kulturu povijesni dogđaj jer sam praizvela djela poznatog skladatelja Davora Bobića koji je obradio i napisao međimurske legende za orkestar i posvetio to meni. Vrlo sam time počašćena i stoga mi je bilo vrlo važno da to napravim najbolje što mogu. A posto ja taj dijalekt i melos nosim u sebi bilo je jako lako ispuniti očekivanja. Publika je bila oduševljena pjesmama a i cijelokupnim programom koji smo izveli. Program je bio dosta naporan i bez pauze ali izvela sam ga s lakoćom jer pred domaćom publikom ipak su adrenalin, želja i žar najveći.

Odmah nakon koncerta u Zagrebu tata me vozio za Dresden na probe jer nije bilo nikakvog drugog prijevoznog sredstva koje bi stiglo na vrijeme. Trebale su ići predstave za Uskrs, no zbog produljenja mjera Semperoper je odlučila da će novu produkciju “Čarobne frule” snimiti za stream. Odmah su i neki njemački tv kanali pokazali zainteresiranost i tako će naša “Čarobna frula” biti izvedena na Uskrsni ponedjeljak“,  rekla na je Evelin Novak, okrivajući kako je za vrijeme proba u Dresdenu dobila i povišenu temperaturu…

Svi smo morali 3 dana u karantenu dok nije bilo više puta potvrđeno da sam negativna. Jednostavno je tijelo bilo preumorno zbog konstantnog rada i putovanja. Sretna sam što smo uspjeli to izvesti i što će publika moći barem preko ekrana uživati u lijepoj glazbi i sceni.

Nakon Uskrsa započinje novi semestar i počinjem opet raditi sa svojim studentima na Udk Berlin, a uz to imam probe za moju dugo očekivanu ulogu Agathe u Freischütz. Nadam se da će barem koncertantno ići predstave u svibnji i lipnju kao što je planirano. Imam još prestava i gostovanja do kraja sezone i nadam se da to neće biti odgođeno. U ljeti sam u Hrvatskoj jer je odgođen ljetni festival na kojemu sam trebala pjevati, no, zato se opet posebno veselim prekrasnom koncertu u Trogiru u sklopu festivala opere selecte, te u Štrigovi među vinogradima, u posebnoj atmosferi, na koji dolazi čak i publika iz Slovenije i Mađarske.

Planova i snova ima, nadajmo se samo da će ovo ludilo što prije biti zaustavljeno i da ćemo se jednoga dana moći vratiti normalnom životu koji smo imali prije korone.”

Našu Evelin u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” možete gledati danas u 15 sati putem prijenosa preko linkova na Semperoper i Arte.TV. A saznati malo više kako je bilo na koncertima u Varaždinu i Zagrebu možete na stranicama Hrvatskog glasa Berlin, iz teksta Zdenke Weber, naslova SOPRAN KOJI PLIJENI I ODUŠEVLJAVA”.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments