SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Literarna tribina Hrvatske kulturne zajednice /Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava

prilog: Ivica Košak

Kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) posvećuje javnu tribinu, u petak, 23. travnja 2021. godine, hrvatskoj knjizi i autorima. Poglavito onima, čiji radovi nastaju u redovima hrvatskih iseljenika ili migranata.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava Hrvatska kulturna zajednica u Wiesbadenu predstaviti će izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava.

Susret će se održati virtualno, online na ZOOM-adresi: https://t1p.de/vziz s početkom u 19:00 sati.

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava na dan sv. Jurja, 23. travnja, donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj 1995. godine u Parizu. Dvadeset i treći travanj simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer tog su datuma 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja ruže za svaku prodanu knjigu na Đurđevdan.

Dan ranije, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine slavi se 22. travnja kao Dan hrvatske knjige, budući da je na taj dan prije 520 godina otac hrvatske književnosti Marko Marulić, 1501. godine u Splitu dovršio kao pedesetogodišnjak poemu Judit, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku. Ep Judit je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku kojim se potiče osnaživanje hrvatskoga naroda u borbi protiv Turaka.

HKZ/OMH-Wi posvećuje javnu tribinu, hrvatskoj knjizi i autorima. Poglavito onima, čiji radovi nastaju u našoj sredini – u redovima hrvatskih iseljenika ili migranata.

Na prvoj takovoj javnoj tribini u  okviru rada HKZ/OMH-Wi je 22. travnja 2012. godine, a  u povodu Svjetskog dana knjige predstavljeno je devet hrvatskih autora i njihovih radova na hrvatskom, njemačkom i francuskom jeziku. Tribina, a koja  je ustvari bila radionica hrvatske knjige u redakciji časopisa Riječ, postala je tako začetak jedne dobre prakse. A to se nije dogodilo ni slučajno niti spontano.

Ovaj javni iskorak HKZ/OMH-Wi je proveden s posebnim osvrtom na 170. godišnjicu najstarije hrvatske kulturne institucije i izdavačkog poduzeća Matice hrvatske.  Sama  ideja o virtualnoj knjižnici je već tada bila stara deset godina i bila je iznesena u javnost u okviru obilježavanja obljetnice Matice hrvatske 2002. godine u Wiesbadenu. HKZ/OMH-Wi je, zavaljujući novčanoj podršci Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, realizirao projekt Hrvatske knjižnice i čitaonice „Edvin Bukulin“ u Wiesbadenu 2020. godine. Knjižnica i čitaonica otvorena je posjetiteljima u Domu kardinala Kuharića u okviru Hrvatske katoličke misije u Wiesbadenu.

Urednica časopisa Riječ, Nina Pavić-Colić predstavit će posebno izdanje časopisa RIJEČ/Das Word u povodu pripreme za tisak njemačkog izdanja romana autorice Bojane Meandžije: Trči! Ne čekaj me…, u prijevodu Gere Fischera i recenziji Tihomira Glowatzkog.

Dr. Luka Ilić predstaviti će svoj rad: Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika u povodu 501. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Mr. Ljiljana Tadić predstaviti će  rad Borisa Škvorca: Andrić i Krleža: poetike i politike – naraciji nacije/nacija i (književnim) prelaženjima granica, u izdanju Matice hrvatske za 2021. godinu.

Hommage u znak sjećanja na nedavno preminule autorice i prevoditeljice Irene Vrkljan i Trude Stamać potvrditi će važnost suvremenog književnog stvaralaštva.

Posebnim prilogom Jarilo bit će prikazan proljetni festival Jurjevo / Jarilo kao duhovno nasljeđe iz davnina i njegov odraz u folkloru.

Tradicija darivanja knjiga, a koja se zasniva na katalonskom običaju, preuzeta je i u rad HKZ/OMH-Wi pod motom: Uzmi jednu – donesi drugu. Sudionici literarne tribine pozivaju se da tog dana daruju knjige  dalje kako bi se uz pisanu riječ, širila i kultura hrvatske pismenosti. Uprava društva HKZ/OMH-Wi poziva sudionike ovogodišnje virtualne tribine da toga dana daruju knjige putem pošte.

Cilj obilježavanja Dana hrvatske knjige kao i Svjetskoga dana knjige i autorskih prava je promicanje knjige i kulture čitanja.

Literarni doprinosi sudionika/učesnika su poželjni i dobrodošli

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments