SVETA KATA, SNIJEG NA VRATA

tekst i foto: Alfred Matijašević
IMG_8762Stružec/ Predivan sunčani dan, okupan jesenskom svježinom nadvio se nad naše mjesto, gdje se sv. Katarina štuje već punih tri stotine godina.
Crkva je bila ispunjena do posljednjega mjesta, misa samo što nije započela … Otvoriše se velika vrata – stigoše nam djeca iz Područne škole sa svojim učiteljicama (jer radni je dan, a ovako veliki blagdan je ipak obaveza).
Prelijepo!
Dodatan motiv za djecu je bio, što sedmoro njihovih školskih kolegica i kolega, po prvi puta nastupaju na misnome slavlju kao zbor – čak su dobili i ime “Chorus angelicus”.
Mame, tete, bake, susjede dodatno su doprinjele nervozi, ali mladi zboraši su svoj dio odradili bravurozno, na ponos svojih učiteljica i mentorice Marije Matijašević, koja ih podučava sviranju i pjevanju već mjesec dana.
Naravno, djeca su bila presretna nakon pohvale od strane župnika vlč. Nedeljka Piškovića, koji im je poželio mnogo ovakovih nastupa na misnim slavljima.
Dan je lijepo, sunčano započeo, no starinjska izreka vezana uz blagdan sv. Katarine, došla je u pravom smislu riječi do izražaja – i bi tako, “Sveta Kata, snijeg na vrata”. Ovaj blagdanski dan završi sa snijegom i jakim sjevercem, po svemu sudeći, ovakovo prohladno vrijeme bi moglo označiti ovo predstojeće blagdansko ozračje Došašća.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marica Krstić
Marica Krstić
10 years ago

Čestitke gđi Mariji na njezinom požrtvovanom radu sa djecom i na uspjehu njezinog malog zbora. Hvala g. Alfredu na članku kojim nam je cijeli dogođaj krasno opisao i popratio slikom.