VRIJEME S KNJIŽEVNICIMA

U Veleposlanstvu RH u Berlinu će 3o. rujna gostovati književnici: Alida Bremer, Tamara Labas, Alem Grabovac, Adrian Kostre i Slavica Klimkowski.

Nositelj ovog projekta, koji je odobren i financiran od strane Njemačkog literarnog fonda, je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin.

Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, uz suorganizaciju Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, organizira 30. rujna u 18 sati, književnu večer naslova „Podijeljeno vrijeme. Sjećanja“ s Alidom Bremer, Tamarom Labas, Alemom Grabovcem, Adrianom Kostreom i Slavicom Klimkowski (moderacija).

Nositelj ovog projekta, koji je odobren i financiran od strane Njemačkog literarnog fonda, je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin.…

više

ZGODITAK

piše:  Štefica Vanjek

Kišni dan, unuci se porasporedili kud koji. Već odbrojavamo ostatak dana za druženje prije odlaska u Njemačku. Znam da će mi ostati kuća prazna i pusta, da ima miševa i oni bi pobjegli iz nje.

Zasvrbio me već jezik pa sam ukrala vremena za laptop i…

više

KAYOKO U ZEMLJI TULIPANA

autorica: Dragica Križanac

–  Predstavite se kolegi do sebe, kaže učiteljica .
– Hallo ja sam Kayoko. Dolazim iz Japana. Stisak njene male ruke bio je kratak ali čvrst.
–  Halo, ja sam Dijana i dolazim iz Jugoslavije. Zar je i kod vas rat?
– Ne -nasmijala se i pokazala red bijelih zuba.…

više

VRUĆINA I MATEMATIKA

piše: Štefica Vanjek

Pasja vrućina, na moru normalno. Mom mužu super, voda taman, 29 stupnjeva, pliva čovjek po sat vremena, ja se kupam u vlastitom znoju jer u plićaku je voda kao da je Šarova izlila pun mjehur.

Ponudili mi ljudi da me uče plivati, a ja ih ljubazno odbijam:…

više

KAKO POPRAVITI KUĆANSKE APARATE

piše: Kitana Žižić

Kako popraviti kućanske aparte? Kao ja. Pozvati majstora putem ovlaštene firme. Majstor stigne po dogovoru, nekad je čekanje duže, nekad kraće, jer Bože moj, zna se da su oni u današnje vrijeme cjenjeniji od mnogih drugih više rangiranih profesija, jer ih nikad nema dovoljno kad su nam potrebni.…

više

POSLJEDNJI RUČAK

piše: Dragica Križanac

Bio je mali Uskrs. April 1992 godine. Trebalo je nekako preći pješice ta četiri kilometra, uz rijeku Lašvu.

Gurala sam kolica kroz blato u kojima je sjedio moj dvogodišnji sin a moja djevojčica od osam godina koračala pored mene stežući praznu bratovu flašicu u ruci. Na leđima mi je bio ruksak u koji sam spremila uskršnje ponude za mamu.…

više

TO JE PRAVA HRVATSKA

tekst i foto: Dragica Trumbetaš

Jedna sasvim drugačija priča koja je obilježila moj prvi dan boravka na moru.

Opskrba u malom mjestu koji ima puno turista često je nemoguća misija. No, mjesto koje živi u duhu prijateljstva i starih tradicija nudi pogled retrospektive života kakav je nekada bio.

Put vijuga maslinikom u kojem je samo staza pokošena. Sa strane cvijeta stolisnik…

više

TETA LUCINKA

tekst: Dragica Križanac

Iz zbirke autobiografskih priča “Katarza”

Nisam zvonila. Izula bih se tiho, kliznula kroz otvorenavrata kuće tete Ruže i zastala bih malo pred staklenim vratima sobe u kojoj je ležala bolesnica. Ugledala bih u  velikom krevetu tetu Lucinku umotanu u perine i njenu zlatnu, dugu kosu rasutu po jastuku. Naročito su se isticale njene velike, plave oči, koje su se sjajile nekim čudnim sjajem.

Kad bi me ugledala, ona bi se tužno osmjehnula i slabašnom rukom pokazala da uđem. Svaki put bih sjela na stolac pokraj kreveta i izgovorila:…

više