PRODAJE SE

tekst i foto: Danijel Pavlić
Vozim se iz Kostajnice na posao preko Sunje u Sisak, a zatim iz Siska preko Mađara u Kostajnicu kući. Različiti putevi, trošne ceste i skoro pa ista razdaljina.

Jedan put je ravniji, a drugi krivudaviji. Sela miješana, skoro pa slična. Čak su na kućama iznikli slični natpisi. Prodaje se. Prodaje se imanje. Prodaje se kuća. Prodaje se nekretnina. Prodaje se i OPG, tu iza ugla pitati na broju 35. Sve se prodavalo već i prije, ali sad je ponuda utrostručena. Prodaje se……

više

TAKO BIJAŠE NA POČETKU

Evo kako je počela Hrvatska nastava u Nordrhein-Westfalen 1992. godine.

tekst: Ankica Karačić

Iserlohn/ U Njemačku smo nakon prognanstva iz iloka došli 11.11.1991. godine. Odmah smo se uključili u rad Hrvatskih udruga i HKM Hagen.

To je doprinijelo da smo 15. siječnja, prije 28 godina, krenuli s Hrvatskom nastavom pri Katoličkoj misiji Hagen i Lüdenscheid-Schwelm.

Prikupljali smo pristupnice djece čime smo ih odmah brisali sa spiska Jugoslovenskih škola.…

više

U MOJIM STE MISLIMA

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ U subotu ujutro stiže mi poruka: “Spremamo se i uskoro krećemo kući!”  Piše mi moja prijateljica koja je boravila u Stupničkim Dvorima s obitelji.

Želim im svima sretan povratak kući, ostanak u svojem gradu, djeci da nastave školovanje, da ponovno vide svoje prijatelje!…!

Obitelj je otputovala u Petrinju i poslikala štetu na kući. Kuća je sigurna ali do kada?…

više

PETRINJA U NAŠEM ZAGRLJAJU

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ Uoči nove godine zovem moju dosadašnju prijateljicu sa Fb-a. Ona je majka dječaka koji ima Aspergerov sindrom a majka je i još dvoje djece. Na staru godinu zovem da čujem imaju li vode, hrane, kako su djeca?

Sve me u njenom glasu opominje da je u stresu. Dok razgovaramo ona uključuje svojeg supruga u razgovor, pričamo o šteti na kući, pričamo o sigurnosti. Pitam ih imaju li gdje otići bar da se malo šire, da se duša i tijelo odmori od potresa i stresa koji je doživjela cijela Petrinja, Sisak i Glina.…

više

NESTVARNO A IPAK ISTINITO

tekst i foto: Alfred Matijašević

Vrijeme događaja – vrijeme korone, vrijeme zabrane kretanja, vrijeme maski, vrijeme ni zimsko ni jesenjsko, vrijeme kišnoga Božića, vrijeme posljednjih trzaja godine 2020-te – i te kakvih trzaja! Ne ponovilo se!

Suncem okupano podneblje petrinjsko-sisačko, kao da je u porođajnim trudovima – zatreslo se tlo.

U trenu opustošena naselja i gradovi – katastrofa na djelu, povrijeđeni i mrtvi pod ruševinama domova i …

više

IMALI SU ONI DEVETNAEST…

tekst: Ljiljana Zovko

Imali su oni devetnaest. Imali su snove, imali su roditelje, braću, sestre koji ih nisu stigli zagrliti za Novu. Imali su oni srednjoškolske knjige, klupe, imali su profesore, ekskurzije, imali su život.

Danas moja zemlja izgara u osam svijeća, danas tuga ima osam lica.…

više

POKRENULO SE SRCE HRVATSKE

tekst: Slavica Juračić

Drugi dan nakon razornog potresa u Petrinji, Sisku, Glini, Baniji i širem zagrebačkom području moje emocije se ne smiruju.

Jučer sam zvala moje drage prijateljice Slavicu, Katu i Natašu. Nakon razgovora s njima koje su jače doživjele i preživjele razoran potres, u mojoj glavi odzvanja: “Sve će biti uredu!”

više