“LIJEPA NAŠA” U BELLEVUE

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Petak, 11.09.2020. je prelijep, suncem obasjan  dan u njemačkoj metropoli.

Rano je jutro. Izlazim iz autobusa 187 koji iz moje ulice u četvrti Steglitz vozi ravno prema dvorcu Bellevue, u četvrti Tiergarten, između rijeke Spreee i Siegesäule, ispred i u kojem se ima odigrati susret i razgovor dvaju predsjednika, hrvatskog i njemačkog.

Uzimam si vrijeme, dobrih četrdeset minuta, pa kao u…

više

DA SE PJESNIK NE ZABORAVI

Iz novinarske bilježnice 29.06.2010


piše: Sonja Breljak

Rodio se u Novom Vinodolskom, 26. ožujka 1859. godine.

Po pričanju djeda moga, bila je lijepa, blaga, proljetna noć. Na nebu su blistale sjajne zvijezde, iz „Dolčića“ se odzivao prvi proljetni slavuj, piše on o vremenu svojeg rođenja.

Ime mu je Vladimir Fran Mažuranić. A od njegova rođenja ovih  će dana, točnije u četvrtak koji je pred nama, upravo proteći okruglo 150 godina.…

više

JA (NE) BIH U NJIHOVE REDOVE

piše: Sonja Breljak

Berlin/ Pitaju me prijatelji i poznanici, pa i ne poznanici, jesam li bila i kakve su to subotnje demo u Berlinu s preko  milijun sudionika? Nisam bila (i ne bih!) a niti u obitelji, među prijateljima ili kolegama na poslu nemam nikoga tko je bio. Pogledah fotografije, video, diskusije, rasprave o točnom broju sudionika i pravim i krivim fotografijama, polemike, pročitah brojne fejs objave, pa mogu zaokružiti razmišljanje na tu temu.…

više

PRIČA O MORU U ŠEST SLIKA

Iz naše arhive …objavljeno 29.08.2013.

piše: Sonja Breljak

mama-i-ja3Slika prva: Tri su mi godine. Preda mnom šumi veliko, široko more. Došli smo iz srednje Bosne u Hrvatsku, u Omišalj. Za ruku mama vodi petogodišnjeg brata i mene. Mama je mlada i lijepa. Radi od svoje 14-te godine. Kuharica je. I to kakva!

Kad bi u naš grad dolazio predsjednik ondašnje države, boravio bi u tada jedinom hotelu u gradu. Na odlasku je svo osoblje stalo u red, on se rukovao sa svima. I s mamom. To gledali u večernjim vijestima.

Ponosim se mamom. Na moru kuha u takozvanom radničkom odmaralištu. Godina je 1964. Tu odmaraju direktori, stručnjaci, manje radnici.…

više

TREBA ME ZA UŠI

Iz naše arhive/ objavljeno 22.08.2014.

piše: Sonja Breljak

NOVOBerlin/ Kasno ljetno popodne. Zvoni mi mobilni telefon.

– Ja ...javljam se.

E, dobar dan gospođo, jeste li vi …? Ako niste oprostite na smetnji.

-Ma jesam jesam, priznajem dok čovjek nije prekinuo vezu.

Izvolite, kako mogu pomoći, pitam. I čekam radoznalo čuti što…

više

KRASAN ČOVJEK

Iz naše arhive/ objavljeno 15.08.2016.

piše: Sonja Breljak
ruka-u-ruciBerlin
/  Samo što nisam krenula na godišnji odmor. Još malo, pa …autoput duž Njemačke, Austrija, Slovenija …a onda konačno, piše: Zagreeeeb! Doma!

O, da, mi smo oni što smo doma tamo i ovamo i još i onamo, pri dolasku i pri povratku. Uzajamna veza, trajna simbioza, povijest velike ljubavi iseljenika i domovine, trajnih sporazuma, a bome ponekad i nesporazuma.…

više

NE PONOVILO SE

Iz naše arhive/ objavljeno 14.07.2010.

piše: Sonja Breljak

Rekordne vrućine u Njemačkoj. Sjedimo na terasi berlinskoga stana. Rano je jutro. I sunce tek proviruje iza visoke zgrade  preko puta. Lagani povjetarac je. I u njemu mirisi nečega toploga. Skoro mediteranskoga.

Još nedostaje samo šum mora i glasanje galebova. Pa kao da smo u Lijepoj našoj.
Subota je s početka srpnja. Žurnim korakom …

više

I NAS ČEKA NOVI SVIJET

U povodu 100 godina od rođenja Pape Ivana Pavla II

IZ NAŠE ARHIVE/ ..objavljeno 03.10.2011.  

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Bilo je to 23. lipnja 1996. Sedam godina od pada Berlinskog zida. Dvije godine od našeg dolaska u Berlin. Kao izbjeglice, iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije, smješteni s tisuću drugih sličnih nama iz cijelog svijeta, u Kladowu, bogatom naselju na rubu grada u četvrti Spandau.

Svi u jadnom stanju, da jadnije ne može biti. Izgubljeni u mjestu i vremenu. Potrebni nade i oslonca.  …

više

ŽIVOT POD MASKAMA

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ “Život je maskenbal…”, pjevali smo ne tako davno, s kraja veljače, slaveći Maškare u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, jednoj (uz Međunarodni dan žena) od posljednjih proslava u ovom udruženju berlinskih Hrvata, ne sluteći kako ćemo niti puna dva mjeseca kasnije, ulicama ovoga grada doslovce ići pod maskama.  Život je uistinu nepredvidljiv.

Dan nakon te berlinske proslave Maškara, odletjeh za USA na dva …

više

PROMJENE NA GLASU

piše: Sonja Breljak
foto: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ E, da, bilo je to jako davno kad smo Emil Cipar i ja utipkali prva slova i rečenice na stranice ovog portala…

Čim to spomenem, sjećanje me odvede na našu teta Lizu iz “Brođana” koja mi tamo još 2008. godine spomenu kako ima u Brodu jedan portal SBonline na kojemu bi se moglo ponešto napisati o Brođanima iz Berlina. Bila je to svojevremeno jedna od prvih web stranica u Hrvatskoj koju je vodio Brođanin Željko Klindžić.…

više