NAJBOLJA SU JEDNOSTAVNA RJEŠENJA

tekst: Žarko Delač

Pripreme za jesenski dio života u punom su jeku. Nabavljaju se ogrjevna drva, priprema zimnica, pohranjuje krumpir ili nabavljaju knjige i školski pribor.

Ovu ustaljenu praksu narušava aktualna pandemija tako da ima onih koji  prosvjeduju protiv svjetske urote i nametanja ograničenja dok drugi nabavljaju maske i dezinficijense. No, svi su manje-više u strahu i neizvjesnosti što će se događati u narednim mjesecima.…

više

VELIKA DILEMA

Kako usred Zagreba usitniti 100 kuna?

piše: Žarko Delač

Početak je kolovoza i prema našoj dugogodišnjoj turističkoj praksi, srce turističke sezone. Uz početne pesimističke prognoze, ipak ovih dana prevladava optimizam i manje više, svi su odjednom zadovoljni s padom prihoda i noćenja s obzirom na svjetsku pošast širenja jedne vrste korona virusa.

Nabijen tako ljetnim emocijama i zovu godišnjeg odmora, odlučio sam autobusom iz Zagreba otići na ljetovanje. …

više

LJETO NA ČEKANJU

tekst: Mirjana Blašković
.
Kao da je suosjećalo s nama, ovo ljeto godine 2020. pa je i danas kišom utišavalo želju za ljetnim godišnjim odmorom, uvijek planiranim i željno očekivanim, osobito od nas koji živimo van domovine.
Za nas godišnji nije samo odmor od svakodnevnih obveza, uživanje u moru i suncu, već i prilika da posjetimo svoje najbliže, svoje roditelje, braću, sestre, prijatelje, drage ljude, koji su unatoč udaljenosti dio našeg života.

više

U KAKVOM DRUŠTVU ŽIVIMO

piše: Žarko Delač

Smrt utapanjem u vozilu mladih osoba u Zadru ponovno je potaknula na promišljanje. Je li se događaj mogao izbjeći?

Govoreći o njemu na javnoj je televiziji prometni sudski vještak nekoliko puta ponovio kako je vozač krivac te se pritom upitao kako je moguće da jedan dvadesetogodišnjak vozi tako skupocjeno vozilo?…

više

KAKO VRATITI POVJERENJE GRAĐANA U DRŽAVU

piše: Žarko Delač

Opće je poznato kako u brojnim istraživanjima javnog mnijenja među institucijama u Hrvatskoj najveću ocjenu za povjerenje dobivaju vojska, policija i crkva. Unatoč svojoj strogoj hijerarhiji u kojoj nema mjesta niti za sindikalno djelovanje (policija je iznimka koja potvrđuje pravilo) posve je jasno zašto je takva percepcija u javnosti.

Pojašnjenja radi, pripadnici ovih službi prisežu svojoj domovini i narodu, kada je najpotrebnije uvijek su uz njega, nesebično se žrtvuju za druge, štuju…

više

NIJE SVAKO ZLO ZA – ZLO

tekst: Žarko Delač

Većina današnjih suvremenika u Hrvatskoj sjeća se događaja koji su uslijedili nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Nešto manjem broju zasigurno je ostalo u sjećanju slično stanje duha i nacije nakon završetka vojno redarstvene operacije Oluja.

Stoga se sa sigurnošću možemo već sada pripremati za sličan scenarij nakon završetka aktualne pandemije uzrokovane virusom.

To znači da se u obiteljskom okruženju možemo posvetiti…

više

U ZLU IMA I DOBRA

Pozitivan primjer rada Stožera civilne zaštite RH

piše: Žarko Delač
palac-gore-insidepulse-comU sveopćoj pomami i histeriji vezanoj uz širenje bolesti općeprihvaćenog naziva Koronavirus, brojne su informacije i aktivnosti posve pale u drugi plan.

O predsjedanju Hrvatske Europskom unijom i blagodati ovom uobičajenom rotacijom među EU članica nema više ni  riječi. Brendiranje države, turistička promidžba, demografska pustoš ili strane investicije više nisu predmet interesa niti kod specijaliziranih novinara i medijskih redakcija.…

više

PITANJA KOJA ČEKAJU ODGOVORE

tekst: Žarko Delač

pitanjaSkoro svakodnevno  koristim zagrebačku obilaznicu i držim nevjerojatnim kako još do sada odgovorni iz Hrvatskih cesta nisu reagirali s ciljem poboljšanja njezine protočnosti. Stoga je za pozdraviti odluku da će se do ljeta zaustavni trak pretvoriti u vozni i omogućiti kamionima vožnju u jednoj traci.

Ostaje pri tome još nekoliko pitanja, a s obzirom na to da je netko davno rekao kako je ključ mudrosti postaviti prava pitanja sigurno je da i odgovoriti na njih nije ništa manje mudro.…

više

VLADA POLITIČARA ILI STRUČNJAKA

tekst: Žarko Delač

saborPosljednji u nizu smijenjenih ministara hrvatske vlade  vratio se u sigurnu financijsku i političku oazu koja nosi časno ime Hrvatski sabor. Pri tome je slijedio primjere svojih prethodnika i time samo potvrdio kako je povratak u Sabor predstavlja povratak u kažnjeničke klupe.

Tako će ovaj Sabor trajno ostati obilježen ne samo velikim brojem političkih prebjega  već i sankcioniranih ministara.…

više