KOLEKTIVNA UGODA ISPRED POJEDINAČNE

Ne kaže se uzalud: “svako zlo za neko dobro”!

piše: Žarko Delač

Vojna invazija Rusije na Ukrajinu očekivano je ujedinila praktički cijeli svijet, a osobito europske države, u snažnoj osudi i povlačenju mjera kako bi se sankcionirao ovaj grozan čin. Naravno, u svemu pa tako i u tome ima iznimaka ali one samo potvrđuju pravilo i nepobitnu činjenicu kako je riječ o razaranju i ubijanju nedužnih civila.…

više

EVOLUCIJA ILI UNIŠTAVANJE SPORTA

tekst: Žarko Delač

Nastup hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama završio je za mnoge neuspješno, a za neke realno. U svakom slučaju možemo još jednom zaključiti kako o financijskom ulaganju u sport sve više ovise rezultati. I to ne samo u pripremu sportaša i masovnost već  i odabiru prehrane, opreme i neslućenih dodatnih tehničkih i medicinskih inovacija.

Uzimajući ove činjenice u obzir, nije za očekivati procvat hrvatskog sporta, već upravo suprotno.…

više

TU NE SMIJEMO ZAKAZATI

piše: Žarko Delač

Briga o zdravlju i zdravoj prehrani posljednjih je godina od modnog stila prerasla u široki pokret koji okuplja sve veći broj pristalica. Bilo da je riječ o trkačima ili jogerima, pristalicama raznoraznih dijeta i načina prehrane ili jednostavno pomnijeg odabira hrane koje uključuje čitanje deklaracija i nutritivnih svojstava.

Ovo posljednje predmet je rada i brojnih državnih institucija osobito onih koje …

više

GOSPODARSKI OPORAVAK JE GARANCIJA POLITIČKE DUGOVJEČNOSTI

piše: Žarko Delač

Grad Zagreb je u svim bivšim državama u kojima se nalazio bio predvodnik industrijskog, kulturnog, sportskog, političkog i znanstvenog života i zbog toga vrlo često bio predmet ljubomornih i egoističnih napada. Slična je situacija i danas iako bi se o sportskoj perjanici moglo raspravljati s obzirom na uzlet splitskih sportaša.…

više

TREBA SMANJITI OČEKIVANJA

piše: Žarko Delač

Početak godine započeo je mnoštvom deprimirajućih informacija i predviđanja koje uglavnom negativno djeluju na psihičko stanje nacije.

Zakoračivši snažno u globalističke i internacionalističke strukture neminovno je kako nas energetska kriza ne može zaobići. Pri tome je dobro ako će taj hladni rat stati samo na ucjenama s cijenom plina, a da se ne pretvori u otvoreni ratni…

više

IZNIMKE POTVRĐUJU PRAVILO

piše: Žarko Delač

O cyber kriminalu i štetnim utjecajima ove suvremene pošasti na najmlađu populaciju raspravlja se i upozorava godinama. U posljednje dvije godine dok traje svjetska borba s Covid 19 virusom dodatno je razgolićena negativna uloga interneta i društvenih mreža.

Pri tome, čini se kako je trenutačno najveći problem poplava neistinitih, lažnih ili nestručnih informacija koje prosječnog korisnika potpuno zbunjuju. Osobito onih koje plasiraju  protivnici  svega  što nam u svakodnevnoj borbi protiv virusa, koji nam je potpuno izmijenio svakodnevicu,  propisuje struka i državne institucije.

Tako smo, uz već poznatu činjenicu kako je svatko  od nas najbolji izbornik nogometne reprezentacije, odjednom svi postali epidemiolozi, virolozi, medicinari i odlični poznavatelji ljudskog tijela i biologije. Pojedinačna se iskustva i spoznaje dijele putem mreža, nadodaju pojedinosti i u tom šumu komunikacija nije se lako snaći.

Treba priznati i kako su pojedini potezi političara pridonijeli tom rašomonu iako su nepredvidivost i brojne nepoznanice u ovoj situaciji svojevrsna  olakotna okolnost za pogreške. Osobito kad i najveći stručnjaci koji objavljuju knjige i članke u znanstvenim časopisima priznaju kako je i za njih ova situacija novina te se  moraju svakodnevno educirati. Stoga, brojne činjenice i „provjerene“ informacije  na internetu treba uzeti u obzir s oprezom te imati na umu da su mnoge od njih lažne i  znanstveno neutemeljene.

Upravo ta činjenica treba nam biti poticaj da pozornost obratimo na knjige i priključimo se kampanji čitanja. Tko se doista želi  educirati najbolje je da se vrati u ne tako davnu prošlost i učlani u prvu knjižnicu ili registrira na stručne i znanstvene web stranice.

Društvene mreže treba prepustiti razonodi i zabavi ili onima koji jednostavno uživaju prateći živote drugih osoba. Tako se  ponovno dokazuje ispravnost teze da je jedino promjena konstanta u ljudskom životu i to ovog  puta u korist  knjiga i čitalačke publike.

No, kako iznimke potvrđuju pravilo mogli smo se uvjeriti prigodom nedavnih unutarstranačkih izbora u SDP-u. Tako smo u jednoj njihovoj zagrebačkoj organizaciji mogli na zidu primijetiti fotografiju maršala Josipa Broza Tita. Za neke je vrijeme očigledno stalo i promjene su nepoželjne ali srećom one se ipak ne mogu zaustaviti. Da tome nije tako još bi se koristili parnim strojem ili se jednostavno ne bi cijepili protiv difterije i tuberkuloze, tetanusa, hripavca poliomijelitisa, ospica, rubeole, parotitisa, hepatitisa B i Haemophilus influenzae tipa B.

I naravno brojni ovisnici o društvenim mrežama i igricama, influenceri i slični korisnici tehnološke i informatičke revolucije, ostali bi zakinuti.

Naravno, ako ne bi koristili dimne signale, sunčevi odraz ili telegraf!…

više

I SLOBODA I GRAĐANSKI NEPOSLUH IMAJU SVOJE GRANICE

piše: Žarko Delač

Slučajan susret s dugogodišnjem poznanikom koji radi u državnoj instituciji potaknuo me da zabilježim  njegove riječi.

Nije teško za pretpostaviti kako je tema bila Covid pandemija i njegova izjava da će u ponedjeljak dobiti otkaz. Razlog je što se ne želi cijepiti, a nema Covid putovnicu. Pri tome me iznenadilo njegovo obrazloženje vlastite odluke.…

više