IMA SE – MOŽE SE

Trebamo li voditi brigu o tome tko kupuje nove stanove?

piše: Žarko Delač

Informacija koja se pojavila u medijima kako tisuće zainteresiranih čeka u redu za otkup stanova u jednoj novogradnji u  Zagrebu, čija je vrijednost kvadratnog metra 5000 eura, odličan je pokazatelj stanja u našem društvu. Za pretpostaviti je pri tome kako se ne radi o marketinškom potezu  prodavatelja stanova jer je i na drugim lokacijama odlična prodaja, a zanimljivo je kako u susjednoj Velikoj Gorici novoizgrađenih stanova  – nema niti za  lijek.…

više

KVALITETNA HRANA ILI PARAVAN PREKUPCIMA

piše: Žarko Delač

Putujući ovog ljeta prema ili s Jadrana sigurno ste primijetili uz ceste brojne prodavače domaćih prehrambenih proizvoda. Ponajviše sireva. likera i meda.

I sve bi to bilo u redu da određeni dio prodavača nisu trgovci, prekupci, nakupci ili osobe sličnih naziva koji ne da ne proizvode već niti ne znaju kako ovce ili krave izgledaju.…

više

GDJE SU GRANICE GRAĐANSKIH SLOBODA

piše: Žarko Delač

U posljednje se vrijeme mogu čuti sve češće izjave pojedinaca kako poštivanje epidemioloških mjera nije u skladu s modernim demokratskim stečevinama jer se ukidaju građanske slobode. Sukladno tome, svatko bi trebao odlučiti želi li nositi masku, cijepiti se, poštivati socijalnu distancu ili druge propisane mjere.

Ipak, moramo se pitati je li tome doista tako? Naime vlastitom odlukom o…

više

VATROGASCI – UZOR OBRANE I SIGURNOSTI

piše: Žarko Delač

Nakon kratkotrajne medijske i društvene histerije vezane uz pojavu Covid virusa uslijedilo je zatišje vezano uz eksponiranje naših heroja koji su nas upozoravali na opasnosti i posljedice zaraza.

Za razliku od ovog kratkotrajnog bljeska, vatrogasci su godinama naši heroji i pomažu nam u brojnim situacijama, od spašavanja životinja iz jama ili s drveća, do izvlačenja unesrećenih iz vozila, obrane od poplava, potresa i…

više

JE LI BILO BOLJE NEKADA ILI SADA

piše: Žarko Delač

Vrlo često u nevezanim razgovorima možemo čuti kako je nekada u bivšoj državi bilo bolje nego sada. Dapače, i pojedine političke opcije veličaju sustav u kojem smo do prije 30 godina živjeli i pri tome nažalost zaboravljaju kako smo ga se teškom mukom i uz ogromne žrtve riješili.

Usporedbe i zazivanje prošlosti potpuno su promašene ili bolje rečeno, povratak…

više

AUTONOMIJA JE BLAGODAT ILI SUROGAT DEMOKRACIJE

tekst: Žarko Delač

Više od 30 godina živimo u demokratskom okruženju i uzusima o kojima su naši brojni sugrađani godinama sanjali. Osobito oni koji su zbog samo krivo izgovorene riječi završavali na sudovim ili zatvorima, ostali bez posla i bili prisiljeni odlaziti u zapadne demokratske države.

Uglavnom, politički je stisak olabavio ili potpuno izostao na brojnim područjima…

više

I PORAZI I NEUSPJESI SU DIO ŽIVOTA

tekst: Žarko Delač

Uvriježena izreka kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu u posljednje je vrijeme evaluirala pa se čak govori kako je nogomet nova religija, vjera i opijum za narod. No, tako bi mogli reći i za sport općenito, za kladionice, pušenje i slične društvene pojave koje uzrokuju u nama ovisnost i uzajamno emotivno djelovanje.

Bez obzira na koji način definirali nogometnu vještinu i odmjeravanje dviju ekipa na terenu, ne možemo se oteti dojmu kako su utakmice nogometne reprezentacije postale jedan od najvećih nacionalnih događaja, poticaj za buđenje domoljubnih osjećaja i vraćanje svojim korijenima. Tako na europskom prvenstvu u nogometu nismo i nećemo čuti Odu radosti ali iza svake budnice pojedine države otkriva se zanos i uzbuđenje među igračima i navijačima.…

više