U POTRAZI ZA SOKOLOM

Iz naše arhive: objavljeno 23.11.2010.

piše: Hrvoje Mužević

Sva djeca imaju idole. Idole koji ih prate cijeli život, i ostaju u sjećanju zauvijek. Moje djetinjstvo su također obilježili  mnogi crtani i strip junaci, kao i većinu djece tih godina. Ali isto tako …dva jako stvarna lika, koja će mnogima biti teško objasniti. To su Drina i Sokol.
Već po imenu se da zaključiti da je riječ o konjima. Onim …našim, pravim slavonskim. Ne nekim iz western filmova koje je jahao Winetou, i slični. Ne …nego konji od krvi i mesa, sa svojim tužnim i sretnim sudbinama.
Tu se još moram prisjetiti i Cure i Riđe, lipicanke i…

više

TUŽAN KRAJ VJERNOG PSA

Te drage beštije
piše: Hrvoje Mužević

Jednom davno, prije više od dvadeset godina bio jedan pas. Najobičniji mješanac, krivonog i ružan. U tipu terijera, žute dlake, tzv.“ružinog „ uha i široke, jake brkate čeljusti. Susjed  Mile ga je uzeo kao štene, od starog krojača, koji nije ionako znao kud će sa petero štenadi. Othranio ga je po propisu ,i polako je Ari izrastao u čvrstog, nabijenog mužjaka. Isti terijer, samo nešto kraći na nogama i potpuno žut. Bio sam tad dijete, i često se igrao sa Milinim sinom Antom. Ari  je jurcao s nama i svuda nas pratio. Bio je neprimjetan, ali uvijek tu negdje, oko nas.  Budno je  uvijek  pazio.…

više

DRAMATIČNA AKCIJA SPAŠAVANJA

SLAVONSKI BROD – Naš suradnik Hrvoje Mužević iz Slavonskog Broda je veterinar po zanimanju i veliki prijatelj životinja. Šećući obalom Save, njegovo oštro oko primjetilo je dvije bolesne ptice. Do jedne je bilo teže doći jer je bila daleko od obale, a ledeni pokrivač je na mjestima jako tanak.

Ipak, Hrvoje je priskočio …bolje reći pripuzao u pomoć i pomogao pticama u nevolji, a mi ponosni na našeg suradnika objavljujemo akciju spašavanja.

više

NEMA VIŠE HEFA

Te drage beštije
piše: Hrvoje Mužević

Miješa mi se tuga sa psovanjem. I realnosti. Pomalo i sa mitovima, dok noćni podvinjski zrak miriši na snijeg. Psujem sam sebe, dok dlanovima “runim” hladnu zemlju po još toplom Hefovom tijelu. Stari me zamolio da ga zakopam, jer sam uvijek u familiji bio “specijaliziran” za takve poslove.

Zato i psujem, što mi je dozlogrdilo kopati i sahranjivati živinu, koje je kod nas (hvala Bogu), bilo uvijek puno dvorište. Uvijek je netko star i na izdahu …i godine čine svoje. To je prirodni…

više

PONČINA PRIČA

Te drage beštije
piše: Hrvoje Mužević

Sjedio sam na podvinjskom brdu, u predvečerje 1991. Kontrolni punkt prema Janiševcu, ili donedavno ulici Ive Čavčića. Povremeno se oglasila uzbuna ili nadlet aviona, od kojih smo strahovali i povlačili se u zaštitu vreća s pijeskom, poslaganim duplo iznad moje visine. U trenucima predaha pušila se jeftina škija i pričalo o nebitnim stvarima, kao da smo na nekoj ribičiji, a ne u ratu i granatama. Pored mene je bio dječak iz obitelji kod koje sam se sklonio kao ratni lutalica. Propao sam u životu i ponašao se kao …

više

PRAVI PLEMIĆI U LJUDSKOM SVIJETU

TE DRAGE BEŠTIJE
piše: Hrvoje Mužević

foto©Hrvoje Mužević

Na šumovitom podvinjskom brdašcu ispod kojeg teče potočić nalazio se stari dvorac. Ne baš toliko monumentalan, već prije kao  stara kuća u tipu nekadašnjih seoskih vila. Nakom nekoliko generacija stare podvinjske, obiteljske loze, u nju se naselila postarija plemkinja Saabor Alpha-Bella Đakovo.
Došavši iz susjedstva dvorca Eltzovih, ponijela je sve manire tipične, buržujske dame iz visokog društva. …

više

HELGA BREE

TE DRAGE BEŠTIJE
piše: Hrvoje Mužević

Bree  je rođena jedne zime, usred snježne mećave u Podvinju, u srcu Slavonije. Zabačena i podcjenjena hrvatska regija odmah joj je ušla pod kožu, najviše sa maminim genima koja je bila originalna Đakovčanka. Dobro …djed je bio iz srca Like, ali se priženio u Đakovštinu i postao pravi šokac zaljubljen u ravnicu  …i njenu baku kojoj je ostao vjeran do smrti. Bree ….punim imenom Helga nije nikad smetalo što ima strano ime.
Dobila ga jer su njeni voljeli neku seriju sa likom tog imena, a Helga

više

TE DRAGE BEŠTIJE

 

Još jedan član iz dinastije Muževića na našem portalu!
Ne pada jabuka daleko od stabla …kaže se, pa tako nije čudo da još jedan član obitelji Mužević piše.
Hrvoje je sin legende brodskog novinarstva Željka Muževića i isto kao i otac vezan je uz zemlju, ljude običaje i životinje. Po zanimanju je veterinar, a piše…
…ma najbolje je da vam se predstavi sam:

Od najmanjih nogu sam volio čitati i pisati priče …pričice, onako dječje, vezane uz neki  netom odgledani film ili

više