LJULJAJ, LJULJAJ …

Iz naše arhive/ objavljeno 13.03.2013.

U sjećanje na moje drage… 

piše: Sonja Breljak
Držim stari dokument u rukama. Požutjeli papir. Izlizan. Istanjio. Nije ni čudo. Datum izdavanja je 8. 11. 1961. godine. U zaglavlju ćiriličnim pismom piše: Izvod iz matične knjige rođenih. Opština Bugojno, Srez Jajce. Tako tad bilo.

Formular je ispunjen latiničnim pismom. Podaci su upisani rukom, plavim naliv perom. Rukopis lijep, uredan, slova pravilna, pravi krasnopis.…

više

MOJ MALI SVIJET

Iz naše arhive/15. ožujka 2013./ objavljeno u godišnjaku Danica 2021./

piše: Sonja Breljak
Bugojno. Smješteno u kotlini između planina Kalin i Rudina. Na obali Vrbasa. U mojim dječjim očima, veeeeliki grad.
Ajde recimo, mogao je tih prvih godina našeg susreta, grad imati kojih desetak tisuća stanovnika. Kasnije je tek  doživio ubrzani razvoj i vrlo zamjetno doseljevanje iz drugih dijelova zemlje.
Stanujemo u jednoj od (pri)gradskih ulica, tek par minuta hoda do središta mjesta.…

više

ŠTO JE MENI MIRIS JORGOVANA

Iz naše arhive …objavljeno 20.03.2010.

piše: Sonja Breljak
Zima i snijeg u Bosni …eh, to je posebna priča. Ne znam je li to zbog toga jer ja u tom vremenu bijah malena ili je stvarno tako bilo, uglavnom u mom sjećanju su snjegovi u Bosni, znali biti i do struka …valjda meni.

A bilo ga je …znalo bi napadati i do prozora naše kućice. Pa sad to i ne bijaše teško …rekoh već, naša kućica je bila niska …kad smo  brat i ja malo porasli mogli smo s prozora dohvatiti i nisko raslinje iz maminog cvjetnjaka.

Sjedili bismo u kuhinji koja je ujedno bila i dnevni boravak i dječja soba, mati bi redovito bila druga smjena a  otac bi…

više

MALEN JE SVIJET

tekst i foto: Sonja Breljak
012Berlin/ Cijeli dan pada snijeg. Dobro, najavili su zahlađenje. Baš je bilo neobično u vrijeme Božića, bilo pravo proljetno/jesenje vrijeme pa već pomislih kako su i godišnja doba izgubila svoju orjentaciju. Kad, eto ti zime! Tolikom snijegu se i nismo nadali.

Velim, pada cijeli dan, sve obijelilo. Gledam guste pahulje kroz prozor autobusa i bjelinu u našoj ulici.…

više