ORAH

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Od svih orašastih plodova, orah je predmet najvećega interesa znanstvenika. Oni se njime bave više od 50 godina.

Svake godine u SAD-u se organizira Konferencija o orahu na kojoj stručnjaci raspravljaju o svim novostima o tome plodu te o najnovijim istraživanjima njegovih učinaka na ljudsko zdravlje.…

više

ŽELUČANI REFLUKS KOD ODRASLIH

Refluks je latinska riječ koja znači obrnuti tijek nekoga sadržaja, u ovom slučaju želučanoga.

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

1. Gdje nastaje problem

Hrana koju žvakanjem ustitnimo miješa se u ustima sa slinom. Potom zalogaj gutamo i on putuje jednjakom do želuca. Jednjak je dio probavne cijevi koja je od usta do izlaza iz debeloga crijeva dugačka šest metara. Jednjak je elastična cijev, dugačka oko 25 cm, promjera oko dva cm. Stijenka jednjaka (na poprečnom presjeku) je izvana građena od…

više

VIKANJE NA DJECU

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Imam poznanicu Samantu koja je samohrana majka s troje male djece. Ponekad me zna nazvati radi kojega zdravstvenog savjeta. Njezina se djeca tijekom tih nekoliko minuta našega razgovora redovito glasno svađaju, viču i plaču. Samanta ih nastoji umiriti i stišati vičući još glasnije od njih.

Dragi roditelji!…

više

ŽALOVANJE

piše: Verica Jačmenica, dr. med.

Zasigurno se svatko od nas našao u svome životu u nekoj situaciji kada mu se urušio njegov svijet koji je izgrađivao, na koji je bio navikao, koji je bio dio njegove svakodnevice i za koji je želio da potraje zauvijek. To može biti trenutak kad doživimo teškoću vlastite bolesti ili bolesti dragih osoba. Drugi put to može biti čas kad nas sustigne neka nevolja, nesreća koju nismo mogli spriječiti. Treći put to može biti smrt kojoj se čovjek ne može oduprijeti.

U takvim trenucima svi smo osjetili što znači imati uza se ljude koji nas razumiju, koji su uz nas i s nama, koji žele s nama proživljavati ono teško što nam se događa. Tada živo osjećamo što znači biti bližnji, dobar susjed ili rođak, što znače u našem životu dobri znanci i pravi prijatelji.…

više

KRUH

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Moj kolega Janko

Na Medicinskom fakultetu smo na studentskim vježbama bili podijeljeni u mnogo malih skupina, prema abecedi. U mojoj skupini nalazio se Janko. Došao je u Zagreb na studij iz Bosanske Posavine. Bio je prethodno odličan učenik, vrlo dobar student i veoma siromašan. Roditelji mu nisu mogli pružiti nikakvu novčanu pomoć za studij i život u gradu, osim što su mu obećali urod svojih plodnih šljiva bistrica.

Kad je voće dozorilo Janko bi preko vikenda odlazio kući, a vraćao se s prepunim košarama jedrih plodova koje smo mu mi kolege pomogli rasprodavati.…

više

EMPATIJA

Iz naše arhive/ objavljeno 08.05.2018.

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Za vrijeme posjeta mami u bolnicu, navratih njezinoj liječnici na konzultacije; ova sva zadubljena u papire s kojih ni pogleda nije skinula, umjesto odzdrava odmah prijeđe na stvar, riječima: “Recite…?”

Kad joj rekoh ime pacijentice, liječnica, i dalje ne dižući pogleda sa svojih papira, u dahu izvijesti o svim obavljenim medicinskim zahvatima, ustanovljenoj dijagnozi i prognozi. Oči je podigla tek kad ju upitah kakve to veze ima s mojom majkom.

Prstom pokaza na krevet jedne pacijentice i upita: “Nije li to pacijentica o kojoj me pitate?” A “to” stvarno nije bila moja majka. “To” je možda bila nečija majka, ali nekoga drugog djeteta, ne mene.

 Malčice ustuknuvši, bez i primisli na ispriku, liječnica okrene ploču i, kao robot, savršeno me izvijesti o zdravstvenom stanju moje majke, profesionalno kao mehaničar kad mu dovezem auto na popravak. Sa strane struke toj liječnici ništa ne mogoh zamjeriti, profesionalnosti joj nije manjkalo. No osjećajnosti joj je sigurno manjkalo.

više

KAKO BITI ŠTO BOLJI RODITELJ

Deset zlatnih pravila u odgoju djeteta

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Svatko od nas teži tome da bude što bolji roditelj svome djetetu. Svako dijete je individua i svaki odnos između roditelja i djeteta je različit pa vrlo često nema smisla slijepo se držati nekih univerzalnih savjeta. Ipak, postoje neka pravila kojih bi se svaki roditelj kojem je stalo do dobroga odnosa s djetetom trebao pridržavati….

1. Nikada ne udarajte svoje dijete

Svaki roditelj zna kako ga dijete može izludjeti i dovesti u situaciju kada poželi udariti ga po guzi, no nemojte si dopustiti da to doista i učinite. Maknite se od djeteta, umijte se hladnom vodom, vrištite u jastuk… Pokušajte potrošiti nakupljenu negativnu energiju na drugi način koji ne ugrožava vaše dijete.…

više

OBITELJSKO NASILJE

Obiteljsko nasilje – kako ga prepoznati

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Definicija nasilja

Većina parova doživljava povremene bračne ili obiteljske nesuglasice. One se mogu prevladati ukoliko među partnerima vlada jednakopravnost i ako je održana normalna komunikacija.

Obiteljsko nasilje ne spada u nesuglasice. Ono nastupa onoga časa kad jedna osoba želi zagospodariti nad drugom osobom. Ako ste vi ta druga osoba, ovaj tekst je namijenjen upravo vama. Dajte se podučiti  na koji način ćete  obraniti sebe i djecu. Nitko nije nikada dužan trpjeti dominaciju nad sobom. Brak (ili veza) treba biti  zajednica dvije ravnopravne osobe.…

više