VESELO VEČE I SMAK SVIJETA

Iz naše arhive/ objavljeno 28.07.2018.

Sjećanje na događaj od prije 54 godine

piše: Armin Pohara

Sretne dane moga djetinjstva prekinula su dva strašna događaja.

O prvom ću vam nešto reći ovom prilikom, a o drugom ćete čitati kad se priča raspriča pa on dođe na red.

Prvo je jedne po svemu obične julske ljetnje večeri, 25.7.1964. godine, na nekoliko sekundi svijet izgubio svoj uobičajeni ton.…

više

DJECA SU DOBRO

Iz naše arhive/ Objavljeno 06.02.2013.

Brođani iz Floride negdje u svijetu na tuđim brodovima i tuđim morima

tekst: Armin Pohara
fotke: Duško Trifunović
Naše prvo krstarenje sa drugarima (a i inače) trajalo je opreznih četiri dana. Ovo se pokazala kao jedna od mudrijih odluka dugogodišnjih i zakletih suhozemaca, kojima je voda oduvijek morala biti pojava u uskoj povezanosti sa čvrstim tlom pod nogama i na razumnoj udaljenosti.

Rastajati se od zemlje na duže vrijeme bilo bi krajnje neoprezno i neodgovorno za početnike kao što smo mi.…

više

STRIJELJANJE DJEDA AHME 2. dio

TAJNA CRVENE MARAME (iz još nezavršenog romana)

Armin Pohara
Daleko je bilo do mraka al se Ramizu žurilo…

Djedova kuća smještena je ispod same šume a između je bila samo mala drvena štala, ista ona na čijem je sjeniku pod krovom godinu i pol dana ranije krio ranjenog partizana. Ispod krova štale virile su bodve i vile sa kojima je djed prikupljao sijeno Ili balegu.

Djed je koračao par koraka ispred mladog i ponosom ispunjenog narodnog milicionara u ofucanom partizanskom jaketu.…

više

STRIJELJANJE DJEDA AHME 1. dio

TAJNA CRVENE MARAME (iz još nezavršenog romana)

Armin Pohara
Nekoliko dana poslije desiti će se ono što će moja mati pamtiti cijelog života. Ona je sa starijom sestrom Satkom i mlađim bratom Hamdijom čuvala stoku u krčevini. Bio je lijep proljetni dan i prve divlje jagode zrile su po pašnjacima. Odjednom strašni jauk i plač uspuza krajolikom kao poskok. Mati Sanija, gologlava i raspuštene kose, raskopčane bluze zvala je bolno svoju djecu, penjući se bosonoga uz brdo u divljem bolu šireći ruke.

Uplašena djeca kao janjad sjuriše u susret izbezumljenoj materi…

više

ŽELJEZNICA NA VRATIMA BOSNE

Napisao: Armin Pohara
Gradnja željezničke stanice započela je 1895.

Kako bi pokazali narodima Bosne i Hercegovine da su ozbiljni u svojim namjerama, kao i sve velike imperije, a vjerojatno u namjeri da zasjene svoje prethodnike Turke, Austro-Ugarska je odmah odriješila kesu i započela mnoge velike građevinske projekte.

Bosanski Brod koga su zvali VRATA BOSNE bio je u centru pažnje.…

više

TRI

piše: Armin Pohara
Eno ih …opet laju, zamaskirani, bezimeni, na laž navikli i u laž pretvoreni. Palacaju zmijskim jezikom o stvarima koje ne znaju …koje nisu vidjeli svojim očima i culi svojim ušima. Vjeruju u sve što im se kaže i što je napisano u tvornicama laži. Zure u ekran hipnotizirani i vjeruju …u sve vjeruju!
Od bolesne mržnje izobličeni, jadni poslušnici i vječne sluge. Zaboravljaju šta su bili jučer …presvlače kožu …mjenjaju ime. Pale slike prošlih vođa kako bi se udvorili novim …Bivši bezbožnici u…

više

OPASNI POZDRAVI

piše: Armin Pohara
Tata je tih četrdesetih godina išao u Slavonsko-brodsku gimnaziju. Često je na putu za školu morao proći ispod vješala na kojima su visjela beživotna tijela nekih siromaha na čijim prsima su bile obješene table sa natpisom:

-Ovako prolaze komunistički simpatizeri!

Otac je sa nelagodom okretao glavu pitajući se kako li tek prolaze pravi komunisti ako ovako završavaju simpatizeri. Poslije će…

više

BOSNO MOJA PREĐI NA DRUGOGA

piše: Armin Pohara
Konačno, narodi BiH su opet ondje gdje pripadaju, gdje žele biti i gdje se osjećaju najkomotnije. Ova 20-godišnja zavaravanja, prepucavanja, lutanja …sve je to bila jedna velika zabuna.
Bošnjaci hoće SDA, Srbi SDS a Hrvati HDZ. I da svežu zastave kao nekada i nastave tamo gdje ih je rat prekinuo. Ovo je NARODNA DRŽAVA. Ne država građana, intelektualaca i elita. Ne! Narod je srušio takvu državu i sebi izgradio OVO.

Narod uživa u bezakonju i kulturnim sadržajima koji su…

više

JEDNO KINO …DVA VREMENA

piše: Armin Pohara
Svakoga od nas, grad u kome smo odrastali i otkrivali svekolike zavrzlame života, obilježi na svoj poseban način.

Poslije taj biljeg nosamo kroz život kao nevidljivu tetovažu, a ponekad ni sami nismo sigurni što je to, i na kakvom se to tajnom jeziku prepoznajemo kada se sretnemo u nekim dalekim svjetovima.

Ponekad je to korak, nekad pogled, nekad opet pokret ruke kada…

više

MOJ DIDO HASAN I CAREVINA

piše: Armin Pohara
Dido Hasan, otac moga oca radio je na željeznici.
Pohare su porijeklom iz okolice Foče.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata austrijska imperija bila je u velikim vojnim problemima pa je morala angažirati moga DIDU, mladog i nepočešljanog …dala mu uniformu i poslala na ruski front, da spasi carevinu.
Čuo je nešto Hasan Pohara i prije nego ćto će biti poslan braniti svjetove koji se u krvavom sukobu jaraca otimaju za pravo na…

više