ROMAN NE PIŠEM, NEGO GA ŽIVIM

RAZGOVOR S POVODOM

Marijana Dokoza, spisateljica koja uskoro u Berlinu promovira svoju novi roman naslova “Njegova žena”.

prilog: Hrvatski glas Berlin
foto: arhiva Marijane Dokoza

U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, u prostorima Veleposlanstva Republike Hrvatske, 19. listopada će biti promoviran novi roman Marijane Dokoza naslova “Njegova žena”.

Roman “Njegova žena”, istinita priča “o ženi koja je prevarena, psihički i fizički zlostavljanja“, izašao je iz tiska 2021. godine u nakladi  Despot infinitus d.0.o.

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Zadru. …

više

MLADI SU POTREBNI U POLITICI

Ona je Klara Schedlich, najmlađa kandidatkinja za Berlinski zastupnički dom. O sebi kratko kaže: “Imam 21 godinu studiram strojarstvo u TU Berlinu. Želim se zalagati za interese moje generacije u Berlinu. Mladi čine vrlo veliki dio stanovništva Berlina i zaslužuju da odlučuju i budu zastupljeni! U našem državnom parlamentu želim se zalagati prvenstveno za dobre škole i pravedne obrazovne prilike, promociju demokratije i preokret mobilnosti. Svojim radom nadam se da ću motivirati druge mlade ljude da se politički uključe. Jer najbolja politika je ona koja uključuje sve perspektive:”

Ponukani Klarinim aktivizmom u stranci Zelenih, kandidaturom za Berlinski senat i njenim hrvatskim korijenima, poželjesmo ju bolje upoznati pa donosimo u cijelosti intervju iz Reinickendorfer Allgemeine Zeitung od 29.07.2021.

autor: Anja Jonnson
prijevod: Bosiljka Schedlich
foto: Stjepan Mandić

Kako ste ušli u politiku, koji je bio razlog da se u tako mladoj dobi angažirate u politici?

Tijekom školskih dana s kolegama iz razreda uvijek sam imala mnogo primjedbi: na sadržaj nastavnog programa, na ocjenjivanje itd. Kad smo 2017. završili školu, primijetila sam da nitko ne govori o onome što nas je u školi mučilo. Tu sam pomislila: To ne može tako ostati! Sada mi probleme ostavljamo sljedećoj generaciji i ne brinemo se više o tome. …

više

GLAS ISELJENIKA POHRANJEN U KNJIGAMA

Iz razgovora s Dragicom Rajčić Holzner, dobitnicom Švicarske književne nagrade 2021. za knjigu “Glück”/ “Sreća”

prilog: Sonja Breljak
foto: Ayse Avaz

Berlin-Zürich-Innsbruck/  To posebno volim, kad pročitam, otkrijem ili budem tamo gdje se naši iseljenici – znanstvenici, umjetnici, glazbenici, književnici… izdignu iznad svih brojnih što su jezik kojim govore s mlijekom majčinim upili, pa osvoje najviša priznanja i pohvale za svoj rad. Rašire mi se pluća od ponosa i suze od radosti krenu kao da mi se radi o najmilijima.

Tako i prošli tjedan kad otkrih objavu kako je Dragica Rajčić Holzner dobitnica Švicarske književne nagrade 2021. za knjigu “Glück”/ “Sreća”. Uistinu, koja sreća!

Ugodno iznenađena tom viješću a u nelagodi radi mog slabog poznavanja…

više

KROZ DOŠAŠĆE U NEOBIČNO VRIJEME

Iz razgovora s fra Zvonkom Tolićem, voditeljem HKM Berlin

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Virus, povećan broj oboljelih, nove mjere i ograničenja… sve je to  obilježilo i početak došašća. Djelomično zatvaranje ponajviše se odnosi na društveni i kulturni život a epidemiološke mjere imaju velikog utjecaja i na vjerski život i vjerska okupljanja

U ovo predbožnićno vrijeme i brojni vjernici koji se okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin gdje sudjeluju u vjerskom životu na svom materinskom jeziku, razmišljaju i pitaju se kako će izgledati ovi dani došašća, priprave za …

više

DA SE NIKAD NE ZABORAVI

VUKOVARSKI BRANITELJ Damir Plavšić: “Sve činimo da se ne zaboravi žrtva i stradanja Vukovara!”

izvor: Hrvatska katolička mreža/ autor: Hrvoje Josip Bišćan

Naš sugovornik Damir Plavšić umirovljeni je satnik Hrvatske vojske, 60-postotni ratni vojni invalid, šest puta odlikovan, među ostalim i za junaštvo u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog. O Domovinskom ratu napisao je do sada tri knjige. Rođen je 1969. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu te je, nakon odsluženja JNA, preselio u Zagreb i počeo studirati veterinu. U lipnju 1991. godine dao je zadnji ispit s druge godine i odmah dragovoljno otišao u Vukovar braniti grad.…

više

NASTAVITI DALJE I AKO JE TEŠKO

Kako je živjeti s Aspergerovim sindromom?

Sa stranice Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prenosimo intervju s Domagojem i Slavicom Jurčić originalnog naslova STUDENT S ASPERGEROVIM SINDROMOM”. Slavica Jurčić višegodišnja je suradnica Hrvatskog glasa Berlin gdje, između ostalog, objavljuje i vrijedna životna iskustva, doživljaje, razmišljanja i saznanja u podizanju, odgoju, odrastanju i obrazovanju djeteta s brojnim medicinskim dijagnozama između kojih je i Aspergerov sindrom.

autor: Sanja Aguila Munoz, mag.rehab.educ. /Kabinet za poremećaj iz spektra autizma/

U Kabinet za poremećaj iz spektra autizma se sve češće javljaju mlade i odrasle osobe sa sumnjom na Aspergerov sindrom (prema DSM-5 poremećaj iz spektra autizma – PSA).

U Hrvatskoj informacije o pravima mladih i odraslih osoba s Aspergerovim sindromom vezano za školovanje (srednja škola i fakultet) nisu lako dostupne. Djeca i mladi s PSA i njihovi roditelji nemaju pristup tim informacijama i često lutaju od stručnjaka do stručnjaka te traže i skupljaju pojedinačne informacije.

Školovanje je izuzetno stresan period za učenike i njihove roditelje, a osobito ako se radi o djetetu s Aspergerovim sindromom. Kako bismo roditeljima, ali i učenicima s Aspergerovim sindromom omogućili bolji pristup informacijama, pravima i iskustvima, stupili smo u kontakt sa studentom Domagojem Jurčićem koji je bio prvi student s Aspergerovim…

više

ZALJUBLJENIK U ZELENU HRVATSKU

Aleksandra Brnetić i Ivica Košak u razgovoru s dr. sc. Julijem Domcem, posebnim savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu

Berlin/ Idstein/ Zagreb/  U Hrvatskoj se još nije nazirao kraj rata, ali u Frankfurtu se već svako toliko sastajala grupica inženjera, izišlih sa hrvatskih sveučilišta, koji su razmišljali kako bi ta zemlja i njena bogomdana priroda trebala izgledati kad osvane mir. U dugim i žustrim diskusijama tražili su rješenja koja bi bila primjenjiva u gospodarenju hrvatskim agrarnim i šumarskim dobrom.

Ti hrvatski alumni, članovi akademske udruge AMAC – D, a među njima i Milan Červinka, Ivica Košak, Ivan Orešković,…

više

BEZ GLAZBE SAM PRAZNA I NESRETNA

tekst: Eleonora Ernoić Krnjak

Zagreb/ Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu će, nakon niza koncerata opernih arija i dueta uz pratnju klavira na otvorenom prostoru u kvartovima Zagreba, u petak, 22 svibnja, održati koncert preko live streama na svojoj Facebook stranici u 18 sati.

Na programu će biti pet popijevki za sopran i klavir (obradu za gudački orkestar orkestrirao je naš veliki dirigent i kompozitor Pavle Dešpalj) u izvedbi soprana Ivane Lazar i gudačkog okteta orkestra Opere HNK Zagreb.

više

KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Razgovor, tekst i foto: Vesna Kukavica

Petnaesta obljetnica nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ u Subotici prigoda je za rezimiranje postignuća, koje za čitatelje izdvaja predsjednik njezina Nakladničkog vijeća književnik, urednik i političar Tomislav Žigmanov, usredotočujući se, uz nakladničke pothvate NIU Hrvatske riječi i na središnju temu ovogodišnje Noći knjige i Matičina Virtualnoga festivala pročitanih iseljeničkih knjiga koja nastoji ukazati na knjige koje su mijenjale svijet……

više

DA ŠTO PRIJE PROĐE

GDJE SU, ŠTO RADE: Evelin Novak, sopranistica, stalna članica Staatsoper Berlin

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Koronavirus je skoro paralizirao život širinom, dužinom i dubinom ljudskog postojanja i djelovanja. Navikavanje na takvo stanje i ponašanje je teško a teško i dugo će biti i postupno vraćanje u svakodnevicu u kojoj funkcioniraju svi društveni, kulturni i socijalni odnosi i svi oblici ljudskog djelovanja dobiju svoj svakidašnji kontinuitet.

Neke djelatnosti, neki pozivi i zanimanja, ona kako se to kaže “sistem relevantna” poput liječnika, bolničara, …

više