MOJE SJEĆANJE

piše: Marija Matijašević

Sjećanja su još u glavi, ljepota sirotinje, skromnosti. Nismo imali puno, ali gladni nismo bili. Tata je bio jedinac, ja jedinica, za više djece nije bilo dosta.

Baka se uvijek snalazila, mijenjala i đorala. Ja tebi to, ti meni drugo. Imali smo dvije krave, jednu svinju, kokoši, guske. Niti jednu voćku. Bunar s pitkom vodom. Vrt i nešto zemlje, mali vinograd na Moslavačkoj gori. U vinogradu malu klet i bunar. Malo je tko imao bunar pokraj vinograda, voda se nosila izdaleka.

Cijelu godinu se nešto pohranjivalo i ostavljalo za Božić. Bio to krumpir, koji se spremao u trap, skupa sa slatkom repom, zvanom koraba, bili to…

više

BORBA ZA DISANJE

U Strušcu mirni prosvjedi radi nesnosnog smrada”Kompo-smeća”

tekst: Marija Matijašević
foto: Marijo Idžan

Stružec/ Kompostana u Strušcu napravljena je u prosincu.

Svi se pitaju, kako je moguće da se ovakvo što dogodi u dvadeset prvom stoljeću, gdje se svi bore za eko prirodu, očuvanje čiste vode i zraka?

Dok se jedni bore, za to vrijeme drugi to duplo više zagađuju, i nikom ništa. “Pojeo vuk magare.”…

više

NE MOŽEMO DISATI

Stružec i njegovi seljani ne mogu više disati i mole za pomoć!

foto: Marija Matijašević
foto: Ružica Podbrežnik

Stružec/ Najveće pravo na ovom svijetu je – da čovjek ima pravo na disanje.

Imali smo to pravo i mi, sve do prošle godine, kada se u selu napravljena “KOMPOSTANA”, odnosno smetište. Načelnik je dao zemlju na korištenje kompostane, na 25 godina  i sve potrebne dokumente je vlasnik u samo nekoliko tjedana dobio. Radovi su brzo napredovali, uz sredstva Europske unije.…

više

20 GODINA KUD STRUŽEC

20g. “KUD”-a STRUŽEC

tekst i foto: Marija Matijašević

IMG-b47f8355d1053a505252c08adfdf42c0-VStružec/ Eto, kako vrijeme leti. Moj san od prije tri desetljeća, još živi. Proslavila se dvadeseta obljetnica, na Uskrsni ponedeljak.

Naime,  dvije fešte odjednom: Devetnaesto Moslavačko proljeće i 20. obljetnica KUD-a.

Za tako velike fešte, potrebno je bilo raditi cijelu zimu. Članice su to uspješno odradile. Duge zimske večeri, su tri puta tjedno, stvarale: papirnate ruže za buketiće, našivavale mileje i stoljanke, heklale ruže. …

više

SKRIVENI TALENTI

tekst i foto: Marija Matijašević
Osekovo/ U jesen sam poslala župniku, Draženu Laucu, dvije velike vreće panjeva vinove loze, jer mu je trebalo da napravi jaslice za Božić. Nisam ni slutila koliko će ih načiniti, i kakve će ispasti.

Neumorno radeći mjesecima na tome, konačno je, pred Božić, pokazao župljanima svoje prekrasno djelo.

Svih petnaest jaslica zasjale su svetim svijetlom, žuborom potoka koji teče…

više

ODRŽANO 18. MOSLAVAČKO PROLJEĆE

piše: Marija Matijašević
foto: Alfred Matijašević   ...foto album
IMG_3112Uskrsni ponedjeljak je svetak za sebe, i za KUD Stružec, koji je imao pune ruke posla, i malo vremena za svoje obitelji, na najveći katolički blagdan, Uskrs. Jer cijelu zimu i tjedne prije Uskrsa, pripremalo se za taj dan. Radili su se ukrasi od krep-papira, šivale se dječje nošnje sa šarenim fertunima- kao što su bili nekada, s tregerima na leđima, na prekriž, s volanima, našivavali se fertuni za kuharice, sa motivima nekadašnjice.

Sala je bila ukrašena sa buketićima po zidu i do njih su visjele…

više

A GDJE JE MILOSRĐE

piše: Marija Matijašević

Stružec/ Dok su seljani Strušca za Božić i  novogodišnje blagdane mrsili brke patkom, guskom, odojkom, francuskom, sarmom, kolačima…  i natjecali se tko će bolje, nitko se nije sjetio Ljubana, koji je od kolovoza spavao na poklonjenom madracu, poplunu i jastuku u pola straćare svojeg – djedovog doma na livadi.

To, i ono na sebi sve je  ‘blago’ ovog 52-godišnjeg bića.…

više