ZABORAVLJENI GENERACIJSKI INTERVAL

piše: Ivana Šojat

Voljela bih pitati čelnike što je s nama – nama koji smo u generacijskom rasponu između 50. i 65. godine, koji imamo ispodprosječne plaće, stambene kredite, koji smo nekako uspjeli djecu podignuti na noge, pa više nemamo poreznu olakšicu u vidu “uzdržavane osobe”?

Jesu li nas u poreznim reformama zaboravili zato što misle da više ne možemo nikamo pobjeći?

Ili zato što smo mlačni, pa najveći postotak nas više ni ne izlazi na izbore?…

više

MAGLA SVUDA OKO NAS

piše: Dragica Trumbetaš

Amerika je, nakon evidentiranih 6 nuspojava od kojih je jedna završila smrtnim ishodom, obustavila cijepljenje s Johnson & Johnson cjepivom.

Niti riječi o tome da je korist veća od štete. To cjepivo danas bi trebalo stići i u Hrvatsku, no kod nas se drugi dan masovnog cijepljenja raspao sustav naručivanja zbog tehničkih poteškoća, pa na lageru i tako imamo 227 000 doza cjepiva.

Apsolutno niti u jednom segmentu zdravstva ništa ne ide glatko, no ministar dr. Beroš ne vidi problem u ničemu, ne…

više

ČITANJE POVIJESTI HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

tekst: Marko Jareb

U rukama držim knjigu čiji je autor Ivo Frangeš: „Povijest hrvatske književnosti“. Izdavači su Nakladni Zavod Matice Hrvatske i Cankarjeva Založba. Izdana je u Zagrebu – Ljubljani, 1987. godine. Tiskana je u nakladi od deset tisuća primjeraka.

Urednici knjige su Slavko Goldstein, Branimir Donat i Vjekoslav Boban. Recenzenti su Rafo Bogišić i Miroslav Šicel. Autori leksikona pisaca su Ivo Frangeš, Ivan Martinčić, Nedjeljko Mihanović, Vesna Frangeš i Milorad Živančević.

Knjigu sam posudio u Gradskoj knjižnici jednog Županijskog središta u RH.…

više

RIJEČI O TUŽNOJ VIJESTI

piše: Jelena Stanojčić

Vijest o smrti 2,5 godišnje djevojčice koja je preminula od posljedica majčinog premlaćivanja, toliko me kosnula, da ni na šta ne mogu misliti u zadnjih pola sata nego o toj monstruoznoj spodobi od majke, pitajući se kakva je to osoba koja je mogla pretući svoje dijete i nanijeti joj takve ozljede glave da za nju nije bilo spasa?! Takva spodoba ne zaslužuje se zvati majkom, a trebalo bi je kazniti na doživotni zatvor!…

više

NE ZNAJU ŠTO ČINE

piše: Dragica Trumbetaš

Otužno je gledati čovjeka koji se svaki dan hvali uspjesima, kako na godišnjicu zagrebačke tragedije govori o tome da je Vlada godinu dana stvarala pretpostavke da se obnova dogodi.

Prije mjesec i nešto dana, u Saboru je odgođeno glasanje o Zakonu o obnovi, zbog nedostatka kvoruma, onda je bila druga priča.…

više

AMERIČKI PROGRAMI STUDIRANJA U HRVATSKOJ

tekst: Marko Jareb

Američki studenti koji stječu znanja za poslove u  IT industriji od prvih predavanja i laboratorijskih vježbi usvajaju praktična znanja u MS Windows, UNIX i Mac OS X okruženju. Također se osposobljavaju za različita informatička, računalna te poslovna područja.

Posebna se pozornost posvećuje  razvoju web i mobilnih aplikacija, programiranju u Javi, C i PHP programskim jezicima, upravljanju bazama podataka, upravljanju sistemskim sustavima te usmjerenost prema budućim…

više

DA CIJENIMO ISTO SVAKI ŽIVOT

piše: Dragica Trumbetaš

Kad je ono rastrojeni mladić ograničen u mogućnosti da sagleda posljedice svog čina došao na Markov Trg i zapucao i teško ranio jednog policajca, naša je Vlada ekspresno reagirala.

Procijenili su to prijetnju terorizmom, direktna opasnost za  život i Predsjednika i Premijera, poduzele su se odmah najstrože i najskuplje mjere zaštite, iako si je dečko presudio sam i odmah.…

više

 FESBOVSKI USPJESI

tekst: Marko Jareb

Često mi padnu na um dani provedeni na FESB-u ( Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split ) i radujem se svakom uspjehu “Fesbovaca”. Naročito me raduje ukoliko mogu pročitati nešto što su objavili profesori ili studenti s FESB-a. No, moj je dojam kako je premali interes većine polaznika FESB-a da pročitaju ili čuju ono o čemu sve pišu i govore pripadnici “FESB” tima.…

više