VRATITI PRIRODNU RAVNOTEŽU

piše: Dragica Trumbetaš
foto: Sonja Breljak

Situacija s cijepljenjem se dodatno zakomplicirala, znanstvenici koji su u proteklom razdoblju žestoko zagovarali cijepljenje dobili su konkurenciju.

Dr. Lauc sinoć drugi pristup, a niti informacije s terena ne ohrabruju.

Dr Beroš priznao je da u njegovom ministarstvu jako maleni postotak cijepljenih.…

više

TOPP ILI FLOPP

Novost koja to nije je navodni coup koji Rimac postiže otkupom Bugattija.

piše: Ivica Košak

Ugledni njemački časopis Manager Magazin donosi već u rujnu 2020. godine vijest kako se automobilski koncern VW želi riješiti gubitaške marke Bugatti tako da ga proda u Zagreb. Rimcu!

Naslovi kojim su hrvatski mediji pak u srpnju 2021. godine proslavili taj „poduhvat“, ravan  je otprilike onima koji bi uslijedili da je hrvatska nogometna reprezentacija ušla u finale Europskog prvenstva.
To da „Folksvagenu“ nije nikad trebao taj Bugatti i, ako je ta marka ikada nečemu služila ili nekome trebala, osim inteligentnom izbjegavanju poreza kroz kalkulirane gubitke, nije sad tema.…

više

STRUČNJACI ZA EKONOMSKU POLITIKU

tekst: Marko Jareb

Ima jedan hrvatski doktor ekonomskih znanosti koji je doktorirao prije više od 20 godina na temu kako da u RH zaživi tržišno gospodarstvo. No njegova doktorska disertacija nije donijela nikakav boljitak u ekonomskom pogledu. Tko je bio mentor te doktorske disertacije nisam uspio doznati? Ali očito je da ni taj mentor nije dosegnuo neke visine u ekonomskim krugovima. Imamo li mi u RH stručnjaka za ekonomsku politiku? Zar ih nismo mogli iznjedriti u ovom periodu od samostalnosti do sada?…

više

KAMEN KOJI POKREĆE OLOVKA

piše: Dragica Trumbetaš

Kada je točno počela pljačka Hrvatske istražuje DORH ovih dana. U novinama tek štura vijest da je zahtjev proslijedio predsjednik Milanović prije nekoliko mjeseci, no još nema odgovora.

Sigurno je da nije lako doći do odgovora no silni su novci nestali. Poslije Švicarske prvi smo po pranju novca ratnog profiterstva.…

više

HRABROST ZA PROMJENE

Kolumna iz netom prošlih dana koja dugoročno ne gubi na aktualnosti

piše: Dragica Trumbetaš

Hrabrost je odluka za koju unaprijed ne možeš predvidjeti  ishod. U životu ponekad otkrijete  to u sebi u trenutku kad nekome treba pomoći. Skaču ljudi u vatru da bi izvukli vatrom zatočene, skaču u valove da bi izvukli utopljenika, no to je stvar trenutka, odluka se donese bez razmišljanja.

Odluka da pokupiš svoju familiju i kreneš u svijet u nepoznato ogromna je hrabrost o kojoj se malo priča.…

više

O KNJIGAMA I KONSTERNACIJI

piše: Ivana Šojat

Isprva sam bila bijesna, dakako, kad sam u medijima doznala za novi način vrednovanja knjiga koje će svojim autorima eventualno priskrbiti stimulaciju za najbolja ostvarenja na području književnog rada. Pomišljala sam na bojkot.

Tri-četiri dana me držao taj gnjev, a onda su mi se u sjećanja vratila neka “druga” i “drukčija”, prijašnja vrednovanja kad je bilo …

više

ZABORAVLJENI GENERACIJSKI INTERVAL

piše: Ivana Šojat

Voljela bih pitati čelnike što je s nama – nama koji smo u generacijskom rasponu između 50. i 65. godine, koji imamo ispodprosječne plaće, stambene kredite, koji smo nekako uspjeli djecu podignuti na noge, pa više nemamo poreznu olakšicu u vidu “uzdržavane osobe”?

Jesu li nas u poreznim reformama zaboravili zato što misle da više ne možemo nikamo pobjeći?

Ili zato što smo mlačni, pa najveći postotak nas više ni ne izlazi na izbore?…

više

MAGLA SVUDA OKO NAS

piše: Dragica Trumbetaš

Amerika je, nakon evidentiranih 6 nuspojava od kojih je jedna završila smrtnim ishodom, obustavila cijepljenje s Johnson & Johnson cjepivom.

Niti riječi o tome da je korist veća od štete. To cjepivo danas bi trebalo stići i u Hrvatsku, no kod nas se drugi dan masovnog cijepljenja raspao sustav naručivanja zbog tehničkih poteškoća, pa na lageru i tako imamo 227 000 doza cjepiva.

Apsolutno niti u jednom segmentu zdravstva ništa ne ide glatko, no ministar dr. Beroš ne vidi problem u ničemu, ne…

više

ČITANJE POVIJESTI HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

tekst: Marko Jareb

U rukama držim knjigu čiji je autor Ivo Frangeš: „Povijest hrvatske književnosti“. Izdavači su Nakladni Zavod Matice Hrvatske i Cankarjeva Založba. Izdana je u Zagrebu – Ljubljani, 1987. godine. Tiskana je u nakladi od deset tisuća primjeraka.

Urednici knjige su Slavko Goldstein, Branimir Donat i Vjekoslav Boban. Recenzenti su Rafo Bogišić i Miroslav Šicel. Autori leksikona pisaca su Ivo Frangeš, Ivan Martinčić, Nedjeljko Mihanović, Vesna Frangeš i Milorad Živančević.

Knjigu sam posudio u Gradskoj knjižnici jednog Županijskog središta u RH.…

više