SIDRO

(Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je sasvim slučajna)

piše: Ruža Silađev

Prvo što je ugledala bio je stalak iznad nje na kojemu je visila flaša s infuzijom. Prenula se kad je razaznala da ta infuzija dotiče u njezinu ruku.

Pali ste, gospođo.- nježno je rekla medicinska sestra, brišući joj znoj s čela.

Prisjećala se da je krenula odnijeti bratu uskršnji kolač. Stajala je tik uz cestu …

više

MLADI USKRS

piše: Ruža Silađev

Tjedan dana nakon Uskrsa vjernici katoličke vjere slave Mali Uskrs ili  Bijelu nedjelju. To je dan kada se Isus ukazao svojim učenicima nakon Uskrsnuća. U Sonti se taj dan zove Mladi Uskrs.

Na Mladi Uskrs su se nekada u crkvi kazale tri mise, mala, mađarska i velika misa i popodne večernja. Tako je bilo prije otprilike pedesetak i nešto više godina.

U obiteljima se različito obilježavao taj dan, a zavisilo je od toga koliko je tko bio imućan. Poznato je da je sve do šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća u ovim krajevima vladala oskudica u svemu.…

više

USKRS(NUT) ĆE

(Iz knjige “Divani iz Sonte”)

piše: Ruža Silađev 

„Jozo,/ ti ne gledaj/ u to  jaje/ već ti gledaj/ ko ti daje!

Na kirbaj su divojke u Sonte od momaka dobijale srce od kolača sa gledalcom, a na Uskrs su momci od divojaka dobijali šareno jajce. Jajca su se šarala o velike nedilje, da se ima metnit u gnjizdu dicama, a i darivat kojega momka. Dar od zeca.…

više

BICIGLICA

piše: Ruža Silađev

Očito  je da je ovaj desetogodišnji momčić na dječjem biciklu vrlo sretan. Snimljen je na kirbaj 1970.g u Sonti u dvorištu roditeljske kuće. On je Stipa Miloš, Mežin (1960-2007).

Bio je vrlo veselo, vickasto i poslušno dijete. Obožavao je razne poljodjelske strojeve među kojima je na prvom mjestu bio traktor. Još kao trogodišnjak uzimao je bilo što, komad drveta, pruća, komadić kruha ili krišom sa astala, od matere…

više

ŽETVA

(Iz knjige „Divani iz Sonte“)

autorica: Ruža Silađev

Veliki je atar oko našega sela. Zemlja treće i četvrte klase. Al′ raniteljka! Svaki siroma ata da kakogod pribavi  komatić zemlje.

Vako je bilo: “Kad pukne proliće, Šokac zabode nos u zemlju, a ture nadigne na sunce“. Tako do Sisveta! Nismo se žalili. Znalo se da kad ima posla biće sve dobro. A, kad urodi žito, radovalo se, jel će bit kruva. Najviše se radilo na zemlje na ris. Na ris se kopalo, na ris se kosilo, na ris se zimi u trsku išlo. Bilo je puno bezemljaša i oni koji su imali jako malo zemlje. A čeljadi puno. Prija se dobijalo po lancu od sedam do dvanajst meteri žita. Ako je kosac višt, a rukovetajla vridna, dnevno su mogli poradit lanac. Od toga bi ris bijo od sedamdeset, do devedest kila.

više

PREKO OCEANA I NAZAD

piše: Ruža Silađev

Fotografija je snimljena na dan vjenčanja ovo dvoje mladih, 1906 god. u Sonti.  Mladenka je Marica Miloš, Šimicina, koju su zvali Tuta. Po njenom nadimku ( koji su joj dale susjede Mađarice kad je bila djevojčica tepajući joj Mariška-Tutuška, jer je bila punačka), je nastao nadimak Tutini,  jedne grane obitelji Šimicinih. Mladoženja je Nikola Miloš, Fajferov.

Prije su u Sonti muške osobe po imenu Nikola, oslovljavali sa Mika, pa je tako i ovaj mladoženja bio poznat kao Mika Fajferov. Mladenka je bila kao i sve žene u Sonti u to vrijeme, domaćica i radnica u polju i domu. Mika je imao sreće te je bio stalno uposlen u dvorcu Wendli Moora, znan kao „Vajndlov salaš“ (današnji Mladi Borac) na održavanju parka.…

više

PREKO OCEANA I NAZAD

tekst: Ruža Silađev

Fotografija je snimljena na dan vjenčanja ovo dvoje mladih, 1906 god. u Sonti.  Mladenka je Marica Miloš, Šimicina, koju su zvali Tuta. Po njenom nadimku ( koji su joj dale susjede Mađarice kad je bila djevojčica tepajući joj Mariška-Tutuška, jer je bila punačka), je nastao nadimak Tutini,  jedne grane obitelji Šimicinih.

Mladoženja je Nikola Miloš, Fajferov. Prije su u Sonti muške osobe po imenu Nikola, oslovljavali sa Mika, pa je tako i ovaj mladoženja bio poznat kao Mika Fajferov. Mladenka je bila kao i sve žene u Sonti u to vrijeme, domaćica i radnica u…

više

BIRĐA

Kako se u životu nositi s nedaćama 

piše: Ruža Silađev

Na fotografiji je Brigita r. Kuruc, Kraljeva (23.IX 1898 – 15.V 1987), udana Đanić, Solarova, sa četvorogodišnjom unukom Maricom Đanić (r.1947).

Brigitu u Sonti nitko nije poznavao po krštenom imenu već kao Birđu. Sonćani su sve Brigite „prekrstili“ u Birđe. Po njoj je cijela obitelj dobila novi nadimak Birđini, pa se i za unuku i njezinu sestru, oca i majku govorilo Birđini.

Birđa je još u djetinjem uzrastu od sedam godina ostala sama. Njena majka, otac i dva brata su otišli u Ameriku za boljim životom, a nju je američka ambasada odbila.…

više

VIJEST S KAVKAZA

Iz knjige “Sonta u sjećanjima šokačkim”

piše: Ruža Silađev

Pismo Mate Zlatar Imrinoga, pisano u Kološvaru, u Mađarskoj, 21.V. 1944. g. naslovljeno na: Zlatar Antal, Rakoci utca 100 szond, Szond, B.B. Magye, koncem svibnja iste godine stiglo je na pravu adresu u Sonti u današnju ulicu Vojvođanska 100. Ocu Antunu, majci Evi, tek devet mjeseci vjenčanoj supruzi Evi, sestri Kati i Pavki je donijelo neizmjernu radost.

Mata je rođen 1922. u Sonti gdje je odrastao i pošao u vojsku. Kada je Mađarska okupirala Vojvodinu postojeća vojska SHS je pala u zarobljeništvo tadašnje Mađarske. Od odlaska, proljetnih, mračnih noći 1943., kada su stotine Sonćana odvedeni u zarobljeništvo, njegovi najbliži nisu uopće znali gdje je, da li je živ i kada će doći.…

više

BETLEM

Iz knjige “Divani iz Sonte

piše: Ruža Siladjev

Snašo, triba Betlem?

Stanu dica uveče isprid pendžera na s’kaku, pa viču i pitu. Malim zvoncim zvonu i udaru štapovima o zemlju. Pendžeri brez firangi, a iz nutri se vidi nika svitlost sa napolja. ‘ni iznutri se preznu.

– O, pa, da, Sveta Kata je prošla! Mora bit da je Sveti Andrija tu. Dica nosu Betlem.

više