LEKTORIRANJE

Iz naše arhive/ objavljeno 06.02.2018.

Tako je to radila naša draga Marija. Uživali smo u radu s njom. Koje dragocjeno vrijeme. Kad netko drag prerano ode (a uvijek je prerano), postaneš svjestan praznine koja ostaje. Hvala, Marija!

tekst: Marija Kukić, lektorica Hrvatkoga glasa Berlin

26804366_174507556640386_8015197561966362901_nUjutro, već oko četiri otvorim svoju „jutarnju lektiru“ i pogledam nove tekstove na  HGB. Ako uočim neku bilo tiskarsku ili neku drugu pogrešku, odem na mail i glavnoj urednici Sonji napišem otprilike ovako:

Tekst (tog i tog naslova), ulomak (), red(), umjesto (riječi) treba pisati… Ako sam uhvatila Sonju kod kuće, ona je odmah reagirala i popravila. Ako sam zakasnila, onda je isti posao odrađen kasnije.…

više

MOJA NOĆNA PUSTOLOVINA

piše: Marija Kukić
abacKutjevo/ Kako neki dani u životu čovjeka znaju biti komplicirani! Takav je meni bio prošli petak. Ovo mi se uistinu dogodilo.

U Požegi smo imali sastanak i dogovor oko proslave rođendana Matka Peića. Prijateljica Marija Iličić živi u selu Radovancima nedaleko Velike. Budući nije imala prijevoz, ja sam joj ponudila svoju uslugu.

Putem mi je pričala kako u selo vode 4 ulaza, kako selo ima 9 kuća i 10 šorova i kako je svakome tko ne poznaje selo teško naći izlaz.…

više

LJEPOTAN – UBOJICA

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
6Kad sam ugledala prelijepi cvijet kojeg je naš kutjevački lutalac Mirko Cenbauer aparatom snimio na Bodenskom jezeru, zainteresirao me taj cvijet i počela sam proučavati.

Prije svega tražila sam njegovo ime. Doznala sam da se zove jedić ili ljutić. Stanište mu je zapadna i srednja Europa. Raste u skupinama na sunčanim, polusjenovitim vlažnim pašnjacima, uz rubove šuma i uz obale voda. Zaštićena je biljka, trajna zeljasta. Stabljika je jednostavna, uspravna, gola ili dlakava, visoka do 100 cm.

Ono što me je posebno iznenadilo za ovu biljku,  kažu da je smrtonosna otrovna biljka. Otrovni su svi njeni dijelovi, posebice korijen. Zna se da je jedan iskusni engleski vrtlar preminuo, a kasnije se otkrilo da se otrovao ljutićem. Ako imamo ranicu na tijelu, a taj dio tijela ne zaštitimo, velika je vjerojatnost da će kroz ranu otrov ući u čovječje tijelo.…

više

OPASNA LJEPOTA

piše: Marija Kukić
vvvv-3O narcisu ili sunovratu pisala sam prošlih godina, ali s posve drugačijim viđenjem ovog cvijeta.

U mom rodnom selu ovaj cvijet su još nazivali i zelenkada. Ime je dobio zbog svoje ljepote po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran sobom i svojom ljepotom da je svoj odraz gledao u vodi tako dugo dok nije umro.

Na tom mjestu izniknuli su ovi prelijepi …

više

NE ČUJE SE NJIHOV PJEV

Pomozimo im da lakše prežive zimu!

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
Ptica se nikad ne boji
Da će se grana na kojoj sjedi slomiti.
Jer njeno povjerenje nije u grani
Već u vlastitim krilima.

Već u počeku svog osnovnog školovanja djeca uče o biljkama, životinjama, prirodi, svome mjestu, gradu, županiji. Uče i o pticama. Naučili su da postoje ptice selice i ptice stanarice ili kako je jedan učenik simpatično rekao – ptice ostajalice. …

više

SVUDA POĆI, ALI KUĆI DOĆI

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
26853711_894237867421620_1202065865_oTa jesen prije nekoliko godina bila je vruća, suha, danima bez kiše…sve suho jao barut. Noći duge, preduge za lijeganje. Da si malo skratimo noć, sjednemo na klupčicu ispred ulaznih vrata, pričamo, smijemo se… jednostavno družimo se.

U jednom trenutku učinilo nam se da čujemo nekakve čudne zvukove. Utišasmo se kao bubice, naćulismo dobro uši i…

više

TO SVI RADE

piše: Marija Kukić
obitelj_savjetovanjePrve nedjelje po Božiću (osim ako nije u pitanju Nova godina) u crkvama se proslavlja Dan Svete Obitelji – Isusa , Marije i Josipa. Prikladno ga je slaviti baš u to  vrijeme jer Božić je upravo obiteljski blagdan.

Osnovna je poruka Božića –  prihvatiti Isusa. Svima koji ga primiše (prihvatiše) dade moć da postanu djeca Božja. I u današnjim obiteljima osnovno je  uzajamno prihvaćanje i raspolaganje jednih prema drugima.…

više

HERODI NAŠIH DANA

tekst: Marija Kukić
1779230_756673607736262_1993248323461039800_n-e1489567662705Proslavili smo blagdan Nevine dječice. To je dan sjećanja na nevinu djecu koja su svojim tek započetim životima obilježila Kristov dolazak na zemlju.

Herod od straha da bi mogao izgubiti svoju zemaljsku moć i vlast i da više neće biti kralj, jer se rodio Onaj koji će kraljevati svijetom, učinio je nepojmljivo zlodjelo.

Herod, židovski kralj, u strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao…

više

MOJA IDA

piše: Marija Kukić
slider12Oduvijek sam voljela bajke. Možda zato što u njima uglavnom pobjeđuju pravda, istina, dobrota, ljubav. I djevojčica  Ida lik je iz jedne priče H. Ch. Andersena. Ida i  njeno cvijeće! Volim i  cvijeće, a   Ida je ime koje mi  se urezalo u sjećanje  upravo čitajući  Andersena.

Nisam znala da će ime IDA biti i dio moje obitelji.

Ivan, Dominik i Ana……

više

NE LJUBIMO RIJEČIMA NEGO DJELIMA

piše: Marija Kukić
Svima nam je znano koliko je u svijetu, ali i u našoj zemlji siromašnih i gladnih usta. Koliko je samo dječice koja gladuju, koja nemaju mogućnost obrazovanja, prava na bezbrižnost… Ali, ni njihovim roditeljima nije ništa bolje.

Ove godine papa Franjo predložio je da se 33. nedjelja kroz liturgijsku godinu proglasi Svjetskim danom siromaha. Sam je svojim primjerom pokazao da su siromasi ljudi koji su stjecajem različitih nezgodnih okolnosti, to postali. Ne razlikuju se od ostalih …

više