ČUVAJMO LJUDSKOST U SEBI

ZAKLJUČAK TJEDNA

tekst: Edit Glavurtić

Ne znam kako je, iako imam neke pretpostavke, u proteklih nekoliko desetljeća došlo do potpunog sloma svih vrijednosti, pa smo sad tu gdje smo. Čini mi se, i doslovno i preneseno, na početku zime.

Kao da se na svijet spustila zavjesa koja je prekrila sve plemenito i dobro, pa vlada bešćutnost, egoizam, i golema glupost. Portali su prepuni svjedočanstva o tome, na fejsu čitam komentare i grozim se nad načinom na koji ljudi razmišljaju.…

više

ONI IMAJU BUDUĆNOST

piše: Slavica Jurčić

Nakon nemilog događaja u glavnom gradu Hrvatske, jedan stručnjak, psihijatar je za mladića koji je pucao na zgradu hrvatske Vlade i Sabora izjavio da je mladić bio “autističan”.

Njegova izjava meni je poremetili duševni mir, jer moj sin ima dijagnozu Aspergerov sindrom koji spada u širi spektar autizma.…

više

ZALJUBLJENIK U ZELENU HRVATSKU

Aleksandra Brnetić i Ivica Košak u razgovoru s dr. sc. Julijem Domcem, posebnim savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu

Berlin/ Idstein/ Zagreb/  U Hrvatskoj se još nije nazirao kraj rata, ali u Frankfurtu se već svako toliko sastajala grupica inženjera, izišlih sa hrvatskih sveučilišta, koji su razmišljali kako bi ta zemlja i njena bogomdana priroda trebala izgledati kad osvane mir. U dugim i žustrim diskusijama tražili su rješenja koja bi bila primjenjiva u gospodarenju hrvatskim agrarnim i šumarskim dobrom.

Ti hrvatski alumni, članovi akademske udruge AMAC – D, a među njima i Milan Červinka, Ivica Košak, Ivan Orešković,…

više

OBILJEŽILI DAN NJEMAČKOG JEDINSTVA

prilog: Slavica Sarkotić

Velika Gorica/ U Velikoj dvorani Pučkog Otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, uz strogo pridržavanje obaveznih epidemioloških mjera, održan je svečani program u povodu 30.  obljetnice njemačkog ujedinjenja čiji je datum 3. listopada.

Uz Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, u programu koji je vođen na njemačkom i hrvatskom jeziku, sudjelovala je i Danijela Bušić.

više

HVALA, MEŠTRE

O Željku Klindžiću je riječ…

tekst (lijevom rukom dugo, dugo tipkala): Sonja Breljak

Berlin-Slavonski Brod/ Svima koji me bolje poznaju, znano je kako duboko bijah uronjena u konvencionalne medije. A gle me sad, već preko deset godina, izdajem, vodim i uređujem elektronsku novinu na dragom hrvatskome jeziku, čitanu svugdje u svijetu i k tomu s preko 60 divnih suradnika, novinara, književnika, znanstvenika, pjesnika.

“Krivac” svemu bili su Brođani, u Berlinu naša teta Liza Kopić iz “Brođana”, Željko Klindžić, tada urednik “sbonline” u Brodu i dragi Emil Cipar, novinar, suosnivač, suradnik  i prijatelj, inteligentan i postojan na raskrižju između dva svijeta, domovine i  iseljeništva koji je uvijek imao izvrsna pitanja a i brojne je važne odgovore znao puno prije drugih.…

više

ŽIVO BIĆE STARO 200+ GODINA

Kada prođeš ravnicom između Drave, Dunava i Save prepoznat ćeš gdje si: u Slavoniji, tamo gdje je oduvijek i zauvijek moje srce.

foto: Željko Klindžić

Zapadno od Slavonskog Broda, kod Bebrine, nalazi se veliki hrast lužnjak star preko 200 godina.

Stari hrast ima toliko raširene grane da tek više od 3 čovjeka mogu opasati njegovo stablo, a na donjim granama može na jednu granu sjesti jedan do drugoga cijeli razred osnovne škole.…

više

POZDRAV RUJNU S IVANINA TRGA

Kada prođeš ravnicom između Drave, Dunava i Save prepoznat ćeš gdje si: u Slavoniji, tamo gdje je oduvijek i zauvijek moje srce.

tekst i foto: Željko Klindžić

Današnje fotografije snimljene su na Trgu Ivane Brlić Mažuranić, Slavonski Brod (nekad  to osobno zapisujem skraćeno “Trg IBM”, ili “Ivanin trg”).

Nedeljni dan je, sunčan, ali sunce nije bilo previše vrelo, ljeto odlazi.

Kako se vidi, Brođani su na Trgu oko svoje Ivane i uživaju na suncu. I stari i mladi, i djeca su na svom Korzu, na kojem su odrasli ili će tek odrasti.…

više