PRODAJE SE

tekst i foto: Danijel Pavlić
Vozim se iz Kostajnice na posao preko Sunje u Sisak, a zatim iz Siska preko Mađara u Kostajnicu kući. Različiti putevi, trošne ceste i skoro pa ista razdaljina.

Jedan put je ravniji, a drugi krivudaviji. Sela miješana, skoro pa slična. Čak su na kućama iznikli slični natpisi. Prodaje se. Prodaje se imanje. Prodaje se kuća. Prodaje se nekretnina. Prodaje se i OPG, tu iza ugla pitati na broju 35. Sve se prodavalo već i prije, ali sad je ponuda utrostručena. Prodaje se……

više

GLAS ISELJENIKA POHRANJEN U KNJIGAMA

Iz razgovora s Dragicom Rajčić Holzner, dobitnicom Švicarske književne nagrade 2021. za knjigu “Glück”/ “Sreća”

prilog: Sonja Breljak
foto: Ayse Avaz

Berlin-Zürich-Innsbruck/  To posebno volim, kad pročitam, otkrijem ili budem tamo gdje se naši iseljenici – znanstvenici, umjetnici, glazbenici, književnici… izdignu iznad svih brojnih što su jezik kojim govore s mlijekom majčinim upili, pa osvoje najviša priznanja i pohvale za svoj rad. Rašire mi se pluća od ponosa i suze od radosti krenu kao da mi se radi o najmilijima.

Tako i prošli tjedan kad otkrih objavu kako je Dragica Rajčić Holzner dobitnica Švicarske književne nagrade 2021. za knjigu “Glück”/ “Sreća”. Uistinu, koja sreća!

Ugodno iznenađena tom viješću a u nelagodi radi mog slabog poznavanja…

više

TAKO BIJAŠE NA POČETKU

Evo kako je počela Hrvatska nastava u Nordrhein-Westfalen 1992. godine.

tekst: Ankica Karačić

Iserlohn/ U Njemačku smo nakon prognanstva iz iloka došli 11.11.1991. godine. Odmah smo se uključili u rad Hrvatskih udruga i HKM Hagen.

To je doprinijelo da smo 15. siječnja, prije 28 godina, krenuli s Hrvatskom nastavom pri Katoličkoj misiji Hagen i Lüdenscheid-Schwelm.

Prikupljali smo pristupnice djece čime smo ih odmah brisali sa spiska Jugoslovenskih škola.…

više

NA DOBROM SMO PUTU

tekst: Sonja Breljak
foto: HKM Berlin

Berlin – Petrinja/ Prošlog tjedna je završena velika akcija prikupljanja hrane i drugih potrepština i iz prostora Hrvatske katoličke misije Berlin odvezeno i u ruke pogođenih potresom u Hrvatskoj, predano skoro tisuću paketa koje je, između ostalih,  pratila i poruka:

“S jakom željom u našim srcima da vam bar malo olakšamo ove za vas teške dane, šaljemo vam ovaj mali znak pažnje pun ljubavi. Sa vama smo srcem, mislima i molitvama iako kilometrima daleko. Niste sami!” 

više

U MOJIM STE MISLIMA

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ U subotu ujutro stiže mi poruka: “Spremamo se i uskoro krećemo kući!”  Piše mi moja prijateljica koja je boravila u Stupničkim Dvorima s obitelji.

Želim im svima sretan povratak kući, ostanak u svojem gradu, djeci da nastave školovanje, da ponovno vide svoje prijatelje!…!

Obitelj je otputovala u Petrinju i poslikala štetu na kući. Kuća je sigurna ali do kada?…

više

PETRINJA U NAŠEM ZAGRLJAJU

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ Uoči nove godine zovem moju dosadašnju prijateljicu sa Fb-a. Ona je majka dječaka koji ima Aspergerov sindrom a majka je i još dvoje djece. Na staru godinu zovem da čujem imaju li vode, hrane, kako su djeca?

Sve me u njenom glasu opominje da je u stresu. Dok razgovaramo ona uključuje svojeg supruga u razgovor, pričamo o šteti na kući, pričamo o sigurnosti. Pitam ih imaju li gdje otići bar da se malo šire, da se duša i tijelo odmori od potresa i stresa koji je doživjela cijela Petrinja, Sisak i Glina.…

više

NESTVARNO A IPAK ISTINITO

tekst i foto: Alfred Matijašević

Vrijeme događaja – vrijeme korone, vrijeme zabrane kretanja, vrijeme maski, vrijeme ni zimsko ni jesenjsko, vrijeme kišnoga Božića, vrijeme posljednjih trzaja godine 2020-te – i te kakvih trzaja! Ne ponovilo se!

Suncem okupano podneblje petrinjsko-sisačko, kao da je u porođajnim trudovima – zatreslo se tlo.

U trenu opustošena naselja i gradovi – katastrofa na djelu, povrijeđeni i mrtvi pod ruševinama domova i …

više

SVETA TRI KRALJA

Iz naše arhive/ objavljeno 06.01.2012.

Pripremio: Emil Cipar

Sveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su „s istoka” (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, da se poklone Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje…

više