NAŠI UZORI(TI)

prilog:  Sonja Breljak

O, da, ova dva čovjeka doslovce žive svoj poziv, vjeru i sve što propovijedaju. Fra Ivica Vrbić u Boliviji i fra Miro Babić u Keniji, dvojica mladih ljudi koji nam u svakom slučaju mogu biti uzorima.

U nekim dalekim dijelovima ove nam zajedničke mati Zemlje, koji nisu tako blagonakloni prema svojim stanovnicima kao ovi u kojima mi jesmo, gdje se vrijeme i život mjere drukčijim mjerilima, fra Ivica i fra Miro vode borbu sa svakim novim danom.

Kako priskrbiti, ne sebi, ne Crkvi, već najsiromašnijima, prehraniti gladna usta, zadržati sjaj u dječjim očima, održati goli život i očuvati vjeru u Božju riječ i nadu u bolje sutra i neki bolji, pravedniji, drugi svijet.…

više

BEZ GLAZBE SAM PRAZNA I NESRETNA

tekst: Eleonora Ernoić Krnjak

Zagreb/ Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu će, nakon niza koncerata opernih arija i dueta uz pratnju klavira na otvorenom prostoru u kvartovima Zagreba, u petak, 22 svibnja, održati koncert preko live streama na svojoj Facebook stranici u 18 sati.

Na programu će biti pet popijevki za sopran i klavir (obradu za gudački orkestar orkestrirao je naš veliki dirigent i kompozitor Pavle Dešpalj) u izvedbi soprana Ivane Lazar i gudačkog okteta orkestra Opere HNK Zagreb.

više

KONAČNO ŽIVA RIJEČ

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Prema odredbama nadležnih njemačkih službi i epidemioloških institucija, točnije Robert Koch instituta koji vodi računa o pandemiji i njenom razvoju, odnosno stabiliziranju broja oboljelih i padu koeficijenta koji govori o prenosivosti, od prošlog tjedna su brojne mjere i ograničenja doživjeli ukidanje ili popuštanje. To se dogodilo i s mjerama prema kojima su se  vjerski obredi održavali bez nazočnosti vjernika. Tako su u prošlu nedjelju nakon dugo vremena, održane prve nedjeljne svete mise, kako se kaže “s narodom”.…

više

MIRIS DOBROTE

A kaj ti možeš s tim malim ručicama…

piše: Amira Mašović

Juni “92. nađosmo se u Zagrebu. Protjerane iz Grapske, mama sestra i ja mjesec dan živjele smo kod predivne Jasminke i Mejre Čelić (nikad dovoljno zahvalnosti njima za pažnju i gostoprimstvo).

Otac je izubijan pušten iz dobojskih logora i odlučio je da nas vodi za Zagreb. Već je bio penzionisan pa smo se zaputili tragom još jedinog izvora za preživjet, babine penzije koju je primao iz Hrvatskog penzijskog fonda.…

više

POUKA MORA

tekst i foto: Dražen Radman

More kaže jednoj hridi: “Nisam tu da te udaram i nanosim ti zlo. Tu sam da te (po)milujem. Ali… ponekad moram malo jače zapljusnuti… da ti sperem što je oštro i nezgodno na tebi… Tako te oblikujem ljepšu i privlačniju onima koji i po neveri požele doći do tebe…”

više

KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst “Profitiranja u RH” 

 

Josip Mayer/28.04.2020./ Poštovani gospodine Marko, dobro ste to napisali i sam imam jedan sličan događaj.

Požalio mi se je prijatelj a vjerojatno to pogađa i mnoge druge koji su uplatili unaprijed novac za provođenje svog godišnje odmora u nekoj stranoj zemlji.

Radi proširenja epidemije koronavirusa, skoro po svim europskim i svjetskim …

više

UZ RUDARSKI POZDRAV: SRETNO!

60 godina naftonosnoga polja Stružec

tekst i foto: Alfred Matijašević

Stružec/ Davnih, pedesetih godina prošloga stoljeća, stigao je novi život u selo Stružec, na rubu Moslavine prema Posavini.

Cijeli ovaj panonski bazen od Medvjednice do Fruške gore, doimao se i na kraju pokazao kao veliko nalazište nafte i plina.

Vezano uz Stružec, 1957. godine, bušotinom O-3, otkriveno je naftonosno polje Stružec, u kojem su nicale bušeće garniture kao gljive poslije kiše.…

više

KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Razgovor, tekst i foto: Vesna Kukavica

Petnaesta obljetnica nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ u Subotici prigoda je za rezimiranje postignuća, koje za čitatelje izdvaja predsjednik njezina Nakladničkog vijeća književnik, urednik i političar Tomislav Žigmanov, usredotočujući se, uz nakladničke pothvate NIU Hrvatske riječi i na središnju temu ovogodišnje Noći knjige i Matičina Virtualnoga festivala pročitanih iseljeničkih knjiga koja nastoji ukazati na knjige koje su mijenjale svijet……

više

VRIJEME MJERIMO PREMA SUNCU

GDJE SU, ŠTO RADE

piše: Slavica Jurčić, naša suradnica u rubrici “Ono malo duše” i “Crtice iz života”.

Brodski Stupnik/ Kako opisati život na selu, život u vrijeme velike svjetske krize?

Moram priznati da me plaši kada gledam vijesti, ali često ugasim televizor i pobjegnem u svoje dvorište, bašču, na terasu pred kućom.

Prije 15 godina moj Ivo je posadio vinograd, djeca su bila mala, kupio je četiri ovce i pet janjića, djeca su zavoljela prirodu, kada smo mi bili u vinogradu i oni su bili s nama.…

više

DA ŠTO PRIJE PROĐE

GDJE SU, ŠTO RADE: Evelin Novak, sopranistica, stalna članica Staatsoper Berlin

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Koronavirus je skoro paralizirao život širinom, dužinom i dubinom ljudskog postojanja i djelovanja. Navikavanje na takvo stanje i ponašanje je teško a teško i dugo će biti i postupno vraćanje u svakodnevicu u kojoj funkcioniraju svi društveni, kulturni i socijalni odnosi i svi oblici ljudskog djelovanja dobiju svoj svakidašnji kontinuitet.

Neke djelatnosti, neki pozivi i zanimanja, ona kako se to kaže “sistem relevantna” poput liječnika, bolničara, …

više