HRVATSKI JEZIK SPAJA S KORIJENIMA

Radionica hrvatskoga jezika održana na obali Ohridskog jezera.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Naum i Vangel Dunovski

Struga/ Suština i temelj identiteta Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji je očuvanje hrvatskog jezika, budući je hrvatski jezik upravo taj što ih spaja s korijenima, omogućuje im bolji pristup informacijama i kvalitetniji kulturni život i očuvanje hrvatske kulturne baštine.…

više

KULTURNA BAŠTINA “TAMNOG VILAJETA”

piše: Dragica Križanac

Putujem autobusom u Sarajevo dolinom Lašve na XXXV Sajam knjiga i učila iz pravca Dalmacije, gdje sam na kratkom godišnjem odmoru. Ugasila sam mobilni telefon da odmorim oči i uživam u pejzažu.

Kada ostavimo kuprešku ravan iza sebe ulazimo kroz tunel u novi svijet. Uzme te…

više

POBJEDA ZA “NK ŽEPČE”

SD Croatia Berlin uspješno organizirala Pfingst-Turnir 2024 “Pero Kolobarić”.

prilog: Hrvatski glas Berlin/ SB

Berlin/ Stadion pun gledatelja, brze i atraktivne smjene igara, glazba i druženje popratni su dijelovi ovogodišnjeg, netom završenog, dvodnevnog Pfingst-Turnira 2024 “Pero Kolobarić” u organizaciji SD Croatia Berlin.…

više

PRIJAM U ČAST HRVATSKE DRŽAVNOSTI

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj priredilo prijam u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana oružanih snaga.

prilog: Hrvatski glas Berlin/ S.B.

Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj priredilo je veliki prijam za nekoliko stotina uzvanika u povodu Dana državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora (30. svibnja) te Dana oružanih snaga.

Uzvanike su u vrtu Veleposlanstva …

više

DOBRO DOŠLI NA BRAČ

U Veleposlanstvu RH u Berlinu prezentirana turistička ponuda otoka Brača.

prilog: Hrvatski glas Berlin/ S.B.

Berlin/ U organizaciji Turističke centrale za turizam iz Frankfurta i Turističkih udruga otoka Brača, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske je ostvarena vrlo uspješna turistička prezentacija otoka Brača.

Dočekani djevojkama u narodnoj nošnji,…

više

PROSLAVA OBLJETNICE ZA PAMĆENJE

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je s nekadašnjim i današnjim članovima, suradnicima, gostima i prijateljima iz Berlina, Zagreba, Rima, Molise, Praga, Bremena i Hamburga obilježila i proslavila 40 godina djelovanja.

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin/ SB, MV

Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je osnovana 1. svibnja 1984. godine. Brojni nekadašnji i današnji članovi iz više iseljeničkih generacija zaslužni su za njeno osnivanje i još više za četiri decenije dugo trajanje.…

više

I DJECA UKLJUČENA U PROSLAVU

U drugom danu obilježavanja 40. obljetnice rada Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin sudjelovali su i učenici s roditeljima i učitelji Hrvatske nastave Berlin.

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin/ SB

Berlin/ I u drugom danu obilježavanja četiri decenije dugog djelovanja Hrvatske kulturno- umjetničke i sportske zajednice Berlin traje seminar folklora i tradicijskog pjevanja kojeg s folklorašima iz Berlina, Bremena i Hamburga vode koreograf Marko Maričić i mag. mus Tomislav Habulin. 

više

U TVOJU SLAVU I ČAST, IVANA

Književnim susretom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu obilježili 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

prilog: HGB/ SB
foto: SB, BB i Mladen Valjak

Berlin/ Uz ljubazno i vrlo angažirano i susretljivo domaćinstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske, a u organizaciji Hrvatskog glasa Berlin i uz suorganizaciju Hrvatske nastave Berlin, Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin i HKD V.F. Mažuranić, organizirana je književno-informativna večer u povodu 150. obljetnice rođenja slavne hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

više

VELIČANSTVENO DJELO I ČIN MILOSRĐA U BEZGRANIČNOJ LJUBAVI

Hrvatski misionar s afričkom adresom Ivica Perić ističe: „Moj cilj bio je u Kivumuu nastaviti slijediti san našega fra Vjeke te siromašnoj djeci omogućiti da idu u školu i da svaki dan jedu barem jedan topli obrok. Ne treba ljude sažalijevati, nego im pomoći da stanu na svoje noge, a ključ je u obrazovanju.“

Intervju: fra Ivica Perić, misionar u Africi

Razgovarala: Snježana Radoš, časopis „Matica“ HMI
Foto: ustupljene fotografije

Velečasni Ivica Perić, svećenik franjevac Provincije Bosne Srebrene, već 34 godine djeluje kao hrvatski misionar u Africi. Prvih 13 godina proveo je u Ugandi, sljedećih 19 u Ruandi, a od kolovoza 2022. godine u Zambiji.…

više

PREZENTIRANA NOVA ZRAČNA POVEZANOST BERLINA I ZAGREBA

Croatia Airlines, Hrvatska turistička zajednica Zagreb i Flughafen Berlin Brandenburg održali su zajedničku prezentaciju povodom uvođenja nove izravne zrakoplovne linije Zagreb – Berlin.

Berlin/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske su predstavnici Croatia Airlines, Hrvatske turističke zajednice Zagreb i Flughafen Berlin Brandenburg održali zajedničku prezentaciju povodom uvođenja nove izravne zrakoplovne linije Zagreb – Berlin. Prezentacija je održana pred njemačkim predstavnicima turističkog sektora.…

više