MOJE CRVENE CIPELICE ZA HOD BERLINOM

Iz naše arhive/ objavljeno 10.04.2018.

tekst: Slavica Sarkotić

Sunčano berlinsko jutro. Termometar u izlogu pokazuje 21 Celzijevac. Na semaforu je zeleno, svuda uokolo jos prevladava smeđa boja, i ovdje proljeće dobrano kasni.

U Blissestrasse kraj jednog izloga čovjek u bijeloj kuti kleci na koljenima. Prvo pomislih da je opticar i da nesto trazi dolje na zemlji.

Medjutim, kad sam prišla bliže vidim da je to kafeterija a čovjek, …

više

SOPRAN KOJI PLIJENI I ODUŠEVLJAVA

tekst: Zdenka Weber
foto: Press Mara Bratoš

Koncert sopranistice Evelin Novak i Orkestra mladih glazbenika, Matija Fortuna, dirigent, HNK u Varaždinu 17. i HNK u Zagrebu 21. ožujka 2021.

Nije teško postati slavan i omiljen kada se ima glas i pjeva kao što to umije Evelin Novak.

Zato i ne iznenađuje da su dva koncerta, prvi 17. ožujka u gledalištu HNK u Varaždinu i drugi 21. ožujka u HNK u Zagrebu bila najavljena vrlo jednostavno, samo kao EVELIN, a raspoloživa mjesta popunjena do posljednjeg.…

više

SVE JE NA NJOJ BILO OD DUHA

piše: Nataša Hrupec

Umrla je Irena. Rijetko fina duša, lucidna, lijepa, blaga, tiho je govorila bez samodopadnosti i autorske taštine.

Kako je samo na jednoj književnoj večeri ispreskakala laskavce (dominantne i samodopadne alfa kunstlere), kao da ih nije čula, uspjela ih je utišati svojom finoćom, pogledom kojim sve razumije i vidi, ali ne smatra da baš sve što vidi mora i reći. Obazrivo je svodila događaj na sadržaj, na bitno, vraćala ga na temu.…

više

OD BIJESA ĆU JOŠ PISATI!

In memoriam: Irena Vrkljan (21.08.1930. – 23.03.2021.)

Iz naše arhive/ objavljeno 13.01.2011.

razgovarala, zabilježila i fotografirala: Sonja Breljak

Mjesto radnje –berlinska općina  Charlottenburg. U dogovoreno vrijeme, zvonimo na zvonu pored kojeg stoji …Irena Vrkljan, Benno Meyer-Wehlack.

Vrata nam otvara naša 80-godišnja spisateljica, autorica 14 knjiga proze i devet poezije – Irena Vrkljan.

Ljubazna, otvorena, raspoložena  i vrlo živahna …sasvim je spremno …

više

GOSPODIN GOLUB

tekst i foto: Mirjana Berka

Jako me je obradovala  ova sličica. Gospodin golub živi u Kaštilcu, dvorcu u Kaštel Gomilici.

Nekada su sve naše kuće imale ovakve otvore u kojima su se gnijezdili golubovi. A pod strehom gnijezda savijale laste.

Nostalgija ili svijest da su to bila iskrenija i sretnija vremena?…

više

IZNAD OBLAKA

Iz naše arhive/ objavljeno 6.03.2020.

piše: Sonja Breljak

Berlin-New York-Salt Lake City-Zagreb/ Krenuli smo iz oblacima pokrivenog Berlina, u nedjelju, 23. veljače. Cijelu godinu iza planirano je ovo putovanja, taj moj treći odlazak u USA. Svi su se, igrom sudbine, u posljednje tri godine, odigrali upravo u ovo isto, zimsko vrijeme, s kraja veljače.

Najprije sam 2018. godine putovala sretnom događaju u susret, vjenčanju starijeg sina moga brata. O, kako smo bili sretni svi zajedno!…

više

ŽIVOT PO IVANU

IVAN BITUNJAC  (27.01.1952. – 1.03.2017.)

Napisano u povodu smrti Ivana Bitunjca, predsjednika Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V. časna, moralna i odlučna čovjeka i prijatelja, na čistu srijedu 01.03.2017. godine, pročitano na komemoraciji u Veleposlanstvu RH u Berlinu 07.03.2017. a objavljeno 09.03.2017. na dan pogreba na Alte St. Matthäus-Kirchhof u Berlinu.

tekst: Sonja Breljak

Ivan je rođen 27. siječnja 1952. godine u mjestu Trnjani kod Slavonskog Broda. No, nije bilo lako doći do toga čina, rođenja u Slavoniji. Niti se naš Ivan rodio sam.

Naime, obitelj Bitunjac, Ivanovi roditelji, Božo i Verka, još  su prije drugoga svjetskoga rata, krške predjele okolice Sinja, točnije Rudu, zamijenili pitomim i plodnim oranicama drage Slavonije. Prava iseljenička, točnije doseljenička priča.…

više