SJAJAN POČETAK ADVENTA

Misijski pjevači priredili izvrsan Božićni koncert.

prilog: Uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin

Berlin/ Unatoč hladnom vremenu, advent je u okrilju Hrvatske katoličke misije Berlin počeo toplo i raspjevano.

Naime, u nedjeljno popodne, u večeri prvoga adventa, Božićni koncert su u crkvi svetog Bonifacija priredili i izveli pjevači i zborovi okupljeni oko Hrvatske katoličke misije Berlin.…

više

DOGAĐAJ DOSTOJAN DANA SJEĆANJA

Fotografije, ratne uspomene, sjećanja i svoje rukotvorine u Berlinu su predstavile veteranke domovinskog rata iz Vinkovaca.

prilog: uredništvo HGB

Berlin/ U Veleposlanstvu RH u Berlinu je povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje otvorena izložba ratnih fotografija i zlatoveza pod nazivom “RATNICE ČUVARICE KULTURNE BAŠTINE”.

Posebne gošće tim su povodom bile članice Udruge „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“: Ljiljana Poje (predsjednica Udruge), Julija Dujić i Jelena Vučetić iz Vinkovaca.…

više

VUKOVAR

Siniša Glavašević
Tko će čuvati  moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?
Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se …
Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda …ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u  nama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad, to ste  vi …”

više

PISMO GRADU NA VUKI I DUNAVU

Iz naše arhive/ objavljeno 23.11.2020.

tekst: Sonja Breljak
Kao govorni prilog tekst je emitiran u prvom satu emisije Hrvatima izvan domovine HRT-a 19.11.2020.

Kad mi se s početka prošloga tjedna javila Ivana Perkovac, urednica Glasa Hrvatske, nisam se previše iznenadila.

Naime, suradnja Hrvatskog glasa Berlin i Glasa Hrvatske, međunarodnog programa HRT-a, posebno radijske emisije Hrvatima izvan domovine, traje već prilično godina.…

više

POSJET S VELIKIM RAZLOGOM

Članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin posjetili su Hrvate u Bremenu i zajedno obilježili 25 godina djelovanja tamošnje Hrvatske kulturne udruge Bremen.

prilog: uredništvo HGB

Berlin-Bremen/ Baviti se društvenim, volonterskim radom nije lako niti jednostavno, znaju to svi oni koji imaju sličnoga iskustva. Uzima i traži ta aktivnost puno energije, snage, vremena pa i sredstava a zauzvrat daje i puno unutarnjeg zadovoljstva i dodaje šarenilu, radosti i punini života.…

više

POPUT ROMANSE

I slike Ankice Karačić na izložbi LIKE ROMANSE u dortmundskoj BIG galeriji.

prilog: Ante Karačić

Dortmund/ U proteklih jedanast godina Big galerija u Dortmundu je bila jedan od najboljih prostora gdje su se mogli predstavljati umjetnici dortmunske scene. Zbog ekonomskih razloga se galerija seli na drugu lokaciju.

U Dortmundu i okolici djeluju četiri umjetničke udruge koje broje preko 600 članova.…

više

U BERLINU O VEĆOJ I JAČOJ EUROPI-2. DIO

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU i deset zemalja na putu do članstva u EU razgovaralo se i o BiH i o hrvatskim državljanima u Gazi.

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Veleposlanstvo RH, photothek GbR, Jörg Carstensen/dpa/picture alliance

Prošloga je četvrtka u Berlinu održana prva ministarska konferencija o jačanju i proširenju Europske unije, a na njemačko-francusku inicijativu za strukturne reforme.

Neposredno nakon konferencije, negdje oko jedan sat poslije podne, više od…

više

ZAR TAKO MORA BITI

Iz naše arhive/ objvljeno 01.11.2015.

piše: Sonja Breljak
foto: Emil Cipar
Berlin/ Znalo se dogoditi da u ova doba i putujem. Gdje? Tebala bih reći doma ili u domovinu. A ne mogu. Meni je dom ovdje a domovina na više mjesta pa daj ti to usuglasi.

U svakom slučaju, ove godine, i poradi posla, ne otputovah u rodni grad u Bosni…

više