PREDSTAVLJANJE PJESNIKA POLEGUBIĆA

tekst: Ante Karačić
foto: Zoran Sikavica

Bochum/ Matica Hrvatska za Ruhrsko područje trudi se redovito predstavljati naše umjetnike koji žive u Njemačkoj, pisce, pjesnike, slikare, kipare.

Ovoga puta je, u prostorijama Hrvatske katoličke misije Bochum, predstavljen hrvatski pjesnik, teolog i novinar, glavni urednik „Žive zajednice“ iz Frankfurta, dr. Adolf Polegubić.

više

ZAJEDNO PROTIV RATNE TRAUME

“Mi pokazujemo naša lica” naslov je izložbe koju je organizirala Grupa za samopomoć bosanskih žena protiv strahova i depresija.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Dirljivo, potresno, poticajno, poučno, zanimljivo… Teško je odlučiti kojim pridjevom obilježiti događaj koji se odigrao u večernjim satima netom prošle subote, na adresi Boxhagenerstr. 89, u berlinskoj četvrti Friedrichshain-Kreuzberg.

Najbolje je možda reći da su svi ti…

više

GLAZBOM PROSLAVILI 3O. OBLJETNICU

Koncertom Orkestra mladih gazbenika iz Zagreba i solista u velikoj dvorani Universität der Künste u Berlinu, obilježeno 30 godina njemačko-hrvatskih odnosa.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U večernjim satima netom prošlog utorka je u Velikoj dvorani Universität der Künste u Berlinu, glazbom, točnije Koncertom naslova “Gemeinsam in der Musik”/ “Zajedno u glazbi”, kao središnjim događajem, obilježeno  30 godina njemačko-hrvatskih odnosa.…

više

POTPUNI GLAZBENI UŽITAK

Zagrebački kvartet na izvrsnom koncertu u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Zagrebački kvartet, iza kojeg je preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima i više nego li stogodišnja tradicija, svirao je u predvečerje netom prošlog ponedjeljka, u ugodnim prostorima Veleposlanstsva Republike Hrvatske u Berlinu.

Zagrebački kvartet čine: Martin Krpan, violina, Davor Philips, violina, Hrvoje Philips, violina i Martin Jordan, violončelo.…

više

LJUBAV JE NAŠA MOTIVACIJA

Članice folklora Hrvatske kulturne zajednice Croatia Hamburg sudjelovale na Ljetnoj školi hrvatskog folklora u Zadru.

piše: Zdenka Körperich, voditeljica folklorne skupine HKZ Croatia Hamburg

Hamburg-Zadar/ Ljubav prema folkloru i hrvatskoj tradicijskoj nematerijalnoj kulturi kroz ples, pjesmu, glazbu, nošnje i običaje, baza su, temelj i  motivacija da sudjelujemo na ovogodišnjoj Ljetnoj školi hrvatskog folklora u Zadru.

Kako bi se postigla kvaliteta onih koji žele voditi ili vode folklorne skupine i koji su u tom smislu suočeni s velikim zahtjevima, važne su neke činjenice. Kao prvo, moraju biti educirani, …

više