RAZGOVORI I ODGOVORI

Pored pjesnikinje Anđelke Korčulanić koja je u povodu dodjele Nagrade Zvonimir Golob reagirala najprije tekstom na Hrvatskom glasu Berlin, Društvu hrvatskih književnika obratio se i pjesnik Zrinko Šimunić:

“Prateći društvenu mrežu Facebook znam da su mnoge književnice i književnici zgroženi odabirom najljepše ljubavne pjesme na književnom natječaju “Zvonimir Golob” – odnosno pjesmom Antona Kikaša “Zauvijek sam”.
Svojim osvrtom na web-portalu Hrvatski glas Berlin reagirala je uvažena članica DHK pjesnikinja Anđelka Korčulanić, a s čijim tvrdnjama se apsolutno slažem. Ipak, mislim da bi imalo puno veću težinu kad bi na odluku organizatora natječaja reagiralo Društvo hrvatskih književnika. Zaista mislim da se radi o devalviranju jedne književne nagrade, a koja nosi ime jednog od najvećih pjesnika hrvatskog jezika Zvonimira Goloba. Unaprijed hvala na odgovoru.”

više

PRIJEKORI I PRIJEDLOZI

piše: Igor Divković

Zagreb/ 14.02.2021./ Nakon brutalnog napada Mladena Pavkovića, na hrvatske književnice Anđelku Korčulanić i Sonju Breljak, glavnu i odgovornu urednicu Hrvatskog glasa Berlin, koje su, po svemu altruistično, razložno i opravdano, iznijele, javno, svoje mišljenje (sumnje) o događanjima vezanim uz krajnje netransparentnu dodjelu pjesničke nagrade „Zvonimir Golob”, Koprivnica 10. veljače 2021, kao suverena osoba s integritetom i identitetom, osjećam potrebu braniti ono što se, po kulturnim, humanističkim i civilizacijskim dosezima, uvijek, mora braniti.…

više

POEZIJA NIJE MONETA ZA POTKUSURIVANJE…

Poezija nije moneta za potkusuravanje ni u čemu pa ni u domoljublju i njeno korištenje u tu svrhu zločin je i prema domoljublju i prema poeziji.

piše: Anđelka Korčulanić

Na moj članak “SMRTNI UDARAC POEZIJI, reagirao je Mladen Pavković (tekst pod LINKOM, op.u.), nakon čega imam potrebu napisati:

Na „komplimente“ napisane na moj račun, neću se osvrtati. Osim nekulture, iz njegove reakcije vidljivo je da brka kruške i jabuke, babe i žabe, a moje je uvjerenje da to radi svjesno i proračunato.…

više

REAGIRANJE NA REAGIRANJE

“Smrtni udarac poeziji” ili  tek naš “jal i zloba”?

prilog: Sonja Breljak

Ovih dana se na Hrvatskom glasu Berlin i njegovim fejs profilima intenzivno raspravljalo o poeziji, točnije o književnim, poetskim natječajima i nagradama, te kriterijima žirija.

Povod raspravama bila je naša objava informacije organizatora, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHDR91.) o završetku Natječaja za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu i dodjeli Nagrade Zvonimir Golob pjesmi “Zauvijek sam”, autora…

više

SMRTNI UDARAC POEZIJI

Reagiranje na obavijest o dodjeli Nagrade Zvonimir Golob pjesmi “Zauvijek sam”, autora Antona Kikaša.

piše: Anđelka Korčulanić

Nagrada Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, kako se navodi u natječaju, dodjeljuje se od 2003. godine. Prvotno ju je dodjeljivala Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), a od 2014. godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) na čijem je čelu inicijator nagrade Mladen Pavković.

više

JA SAM NEZNALICA

tekst: Melita Rundek

Ne znam treba pisati tako, odvojeno, ali znam da je to svima suvišno znanje jer svi sve znaju. O svemu. Ja u životu nisam upoznala nikoga tko bi bio neznalica ili glupan-ica. Upoznala sam sve same, jako pametne ljude.

Meni ne bi stvarno palo na pamet da pilotu objašnjavam kako se vozi avion. Da, ja nemam toliko samopouzdanja da se pačam u ono o čemu nemam pojma.…

više

NEUSTAVNE SUDSKE ODLUKE

Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

prilog: Ivica Košak

U Priopćenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 3.06.2020. godine stoji: “Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

više

SVJETLO NA KRAJU TUNELA?

Predsjednički izbori u Hrvatskoj i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 

prilog: Aleksandra Brnetić

sasa 2ZagrebZoran Milanović je s 52,67 % glasova premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Pobjednički govor petog predsjednika Republike Hrvatske bio je izvanredan govor, ugodan uhu i oku.

Održao ga je na mjestu punom simbola – u lijepo preuređenoj multifunkcionalnoj Tvornici Kulture u bivšoj zgradi Radničkog doma koju su sredinom 1930tih oblikovala četiri vrsna arhitekta Vladimir Šterk, Jovan…

više

HVALITE ME USTA MOJA

tekst: Marko Jareb

Nikad do sada nisam vidio toliko tiskarskih grešaka u dnevnim novinama u RH negoli kroz ovih nekoliko zadnjih godinu do dvije dana.  Ne znam što je uzrok tome. Možda je ipak u pitanju korektura, odnosno lektura te na kraju odgovornost samih glavnih urednika za te propuste.

Naročito u nekim dnevnim tiskovinama potkrade se greška da na naslovnoj stranici stoji stranica uz članak, a listajući do te stranice to ne odgovara stanju unutar same novine.…

više

JE LI ŽIVA PORUKA EVANĐELJA

Pismo  mladima i roditeljima HKM Berlin

piše: fra Ante Ivan Rozić

Rado se sjećam svojih prvih dviju godina svećeničkog djelovanja u Berlinu i mnogih dragih osoba.

Kada me netko pita, kako mi je bilo u Berlinu, s oduševljenjem se prisjećam toga skladnog i lijepog razdoblja i odgovaram, kako mi je to bilo jedno jedinstveno i neponovljivo iskustvo.

Letci o duhovnim ponudama za mlade, razgovori, vjeronauk za krizmanike, najava Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. u…

više