NEUSTAVNE SUDSKE ODLUKE

Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

prilog: Ivica Košak

U Priopćenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 3.06.2020. godine stoji: “Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

više

KAKO RIJEŠITI IZBJEGLIČKU KRIZU

 Bedemi na granicama Evrope, zidovi u našm glavama i srcima

piše: Branislav Mikulić

branislavPoplava izbjeglica’, ‘Najezda azilanata’, ‘Bujica tuđinaca pred našim vratima’, ‘Prijeti li nam potop migrantski?’, to su samo neki od ksenofobičnih novinskih naslova koje srećemo zadnjih godina. Evropa se prepala, hoće se ogradama neprolaznim zaštititi.

Prije par ljeta je Mađarska podigla zid na granici sa Srbijom. Četiri metra visok zid, pa još bodljikavom žicom opàsan. Zid čak 175  kilometara dug, neprobojna  barijera rastućem talasu izbjeglica iz Sirije, Libije  i Iraka i plimi ekonomskih migranata iz Bangladeša, …

više

SVJETLO NA KRAJU TUNELA?

Predsjednički izbori u Hrvatskoj i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 

prilog: Aleksandra Brnetić

sasa 2ZagrebZoran Milanović je s 52,67 % glasova premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Pobjednički govor petog predsjednika Republike Hrvatske bio je izvanredan govor, ugodan uhu i oku.

Održao ga je na mjestu punom simbola – u lijepo preuređenoj multifunkcionalnoj Tvornici Kulture u bivšoj zgradi Radničkog doma koju su sredinom 1930tih oblikovala četiri vrsna arhitekta Vladimir Šterk, Jovan…

više

HVALITE ME USTA MOJA

tekst: Marko Jareb

novine_shutterNikad do sada nisam vidio toliko tiskarskih grešaka u dnevnim novinama u RH negoli kroz ovih nekoliko zadnjih godinu do dvije dana.  Ne znam što je uzrok tome. Možda je ipak u pitanju korektura, odnosno lektura te na kraju odgovornost samih glavnih urednika za te propuste.

Naročito u nekim dnevnim tiskovinama potkrade se greška da na naslovnoj stranici stoji stranica uz članak, a listajući do te stranice to ne odgovara stanju unutar same novine.…

više

JE LI ŽIVA PORUKA EVANĐELJA

Pismo  mladima i roditeljima HKM Berlin

piše: fra Ante Ivan Rozić

pismoRado se sjećam svojih prvih dviju godina svećeničkog djelovanja u Berlinu i mnogih dragih osoba.

Kada me netko pita, kako mi je bilo u Berlinu, s oduševljenjem se prisjećam toga skladnog i lijepog razdoblja i odgovaram, kako mi je to bilo jedno jedinstveno i neponovljivo iskustvo.

Letci o duhovnim ponudama za mlade, razgovori, vjeronauk za krizmanike, najava Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. u…

više

PISMO IZ PITTSBURGHA

U pismu pisanom za posjeta USA, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova a donedavni veleposlanik RH u Berlinu, između ostalog piše sljedeće:

grlicUpravo sam u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. Prvi puta u životu sam ovdje. Bio sam presretan vidjeti i doživjeti hrvatsko zajedništvo koje se njeguje tolike godine.

Obratio sam se nazočnima, među kojima je puno i onih koji nisu toliko njegovali hrvatski jezik, ali su ostali mentalno i kulturološki prvrženi starom kraju, Hrvatskoj Domovini.

više

KAO VELIKI PRIJATELJ

tekst: Ante Karačić
IMG_0512Temelji kršćanske Europe su odavno uzdrmani. A sada je izgorio i jedan od najvećih simbola.

Nemam riječi opisati kako se osjećam. Jedino što mi je preostalo je uraditi dva križa posvećena jednom od najvećih kršćanskih simbola – NOTRE-DAME.

Citirat ću objavu na f. profilu, moga prijatelja, umjetnika koji živi u Parizu, Velimira Trnskog.…

više

ZAVRŠNI ČIN

tekst: Ante Karačić
Na djelu je završni čin uništavanja Slavonije i Srijema. Prvo Domovinski rat, zatim zbog loše politike Zagreba a i Osijeka, došlo je do ekonomskog egzodusa mladih radno sposobnih ljudi.

To je doprinijelo da se po selima gase sportska društva i nogometni klubovi koji su neprekidno djelovali gotovo stotinjak godina. I sada je na djelu završni čin.

Prijedlog ministarstva obrazovanja je da se zbog (ne)rentabilnosti ukinu sve škole s manje od 150 učenika.…

više

RAZMIŠLJANJA O “DANU ISELJENIKA”

Po ovom pitanju, moje je mišljenje, možemo se ugledati na grad Susak!

tekst: Josip Mayer
Iseljeni-Hrvati-dijasporaČitao sam i studirao tekst Ivana Grbešića, predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim objašnjava  zašto je 22. kolovoza predložen za Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske i što nama iseljenicima to znači. Tekst je vrlo opširno napisan i svatko ga može razumjeti na svoj način.

I sam sam iseljenik, već 54 godine u…

više

NAS IMA VIŠE

tekst: Ante Karačić
pruziti_rukuTek što je počela nova 2019., već imamo osobu godine!

Mlada žena koja je pružila ruku sportašu, mladom čovjeku rođenom poslije ratnih strahota koje smo preživjeli, zaslužila je da uđe u konkurenciju za “Osobu godine”.

Ona je spasila čast Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Nevjerojatno, bilo je dosta ljudi na Rivi a nisu pomogli. Sigurno i oni imaju djecu koja će danas-sutra, nastupati u nekoj drugoj zemlji.…

više