RAZGOVORI I ODGOVORI

Pored pjesnikinje Anđelke Korčulanić koja je u povodu dodjele Nagrade Zvonimir Golob reagirala najprije tekstom na Hrvatskom glasu Berlin, Društvu hrvatskih književnika obratio se i pjesnik Zrinko Šimunić:

“Prateći društvenu mrežu Facebook znam da su mnoge književnice i književnici zgroženi odabirom najljepše ljubavne pjesme na književnom natječaju “Zvonimir Golob” – odnosno pjesmom Antona Kikaša “Zauvijek sam”.
Svojim osvrtom na web-portalu Hrvatski glas Berlin reagirala je uvažena članica DHK pjesnikinja Anđelka Korčulanić, a s čijim tvrdnjama se apsolutno slažem. Ipak, mislim da bi imalo puno veću težinu kad bi na odluku organizatora natječaja reagiralo Društvo hrvatskih književnika. Zaista mislim da se radi o devalviranju jedne književne nagrade, a koja nosi ime jednog od najvećih pjesnika hrvatskog jezika Zvonimira Goloba. Unaprijed hvala na odgovoru.”

više

PRIJEKORI I PRIJEDLOZI

piše: Igor Divković

Zagreb/ 14.02.2021./ Nakon brutalnog napada Mladena Pavkovića, na hrvatske književnice Anđelku Korčulanić i Sonju Breljak, glavnu i odgovornu urednicu Hrvatskog glasa Berlin, koje su, po svemu altruistično, razložno i opravdano, iznijele, javno, svoje mišljenje (sumnje) o događanjima vezanim uz krajnje netransparentnu dodjelu pjesničke nagrade „Zvonimir Golob”, Koprivnica 10. veljače 2021, kao suverena osoba s integritetom i identitetom, osjećam potrebu braniti ono što se, po kulturnim, humanističkim i civilizacijskim dosezima, uvijek, mora braniti.…

više

POEZIJA NIJE MONETA ZA POTKUSURIVANJE…

Poezija nije moneta za potkusuravanje ni u čemu pa ni u domoljublju i njeno korištenje u tu svrhu zločin je i prema domoljublju i prema poeziji.

piše: Anđelka Korčulanić

Na moj članak “SMRTNI UDARAC POEZIJI, reagirao je Mladen Pavković (tekst pod LINKOM, op.u.), nakon čega imam potrebu napisati:

Na „komplimente“ napisane na moj račun, neću se osvrtati. Osim nekulture, iz njegove reakcije vidljivo je da brka kruške i jabuke, babe i žabe, a moje je uvjerenje da to radi svjesno i proračunato.…

više

REAGIRANJE NA REAGIRANJE

“Smrtni udarac poeziji” ili  tek naš “jal i zloba”?

prilog: Sonja Breljak

Ovih dana se na Hrvatskom glasu Berlin i njegovim fejs profilima intenzivno raspravljalo o poeziji, točnije o književnim, poetskim natječajima i nagradama, te kriterijima žirija.

Povod raspravama bila je naša objava informacije organizatora, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHDR91.) o završetku Natječaja za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu i dodjeli Nagrade Zvonimir Golob pjesmi “Zauvijek sam”, autora…

više

SMRTNI UDARAC POEZIJI

Reagiranje na obavijest o dodjeli Nagrade Zvonimir Golob pjesmi “Zauvijek sam”, autora Antona Kikaša.

piše: Anđelka Korčulanić

Nagrada Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, kako se navodi u natječaju, dodjeljuje se od 2003. godine. Prvotno ju je dodjeljivala Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), a od 2014. godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) na čijem je čelu inicijator nagrade Mladen Pavković.

više

JA SAM NEZNALICA

tekst: Melita Rundek

Ne znam treba pisati tako, odvojeno, ali znam da je to svima suvišno znanje jer svi sve znaju. O svemu. Ja u životu nisam upoznala nikoga tko bi bio neznalica ili glupan-ica. Upoznala sam sve same, jako pametne ljude.

Meni ne bi stvarno palo na pamet da pilotu objašnjavam kako se vozi avion. Da, ja nemam toliko samopouzdanja da se pačam u ono o čemu nemam pojma.…

više

NEUSTAVNE SUDSKE ODLUKE

Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

prilog: Ivica Košak

U Priopćenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 3.06.2020. godine stoji: “Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

više

KAKO RIJEŠITI IZBJEGLIČKU KRIZU

 Bedemi na granicama Evrope, zidovi u našm glavama i srcima

piše: Branislav Mikulić

branislavPoplava izbjeglica’, ‘Najezda azilanata’, ‘Bujica tuđinaca pred našim vratima’, ‘Prijeti li nam potop migrantski?’, to su samo neki od ksenofobičnih novinskih naslova koje srećemo zadnjih godina. Evropa se prepala, hoće se ogradama neprolaznim zaštititi.

Prije par ljeta je Mađarska podigla zid na granici sa Srbijom. Četiri metra visok zid, pa još bodljikavom žicom opàsan. Zid čak 175  kilometara dug, neprobojna  barijera rastućem talasu izbjeglica iz Sirije, Libije  i Iraka i plimi ekonomskih migranata iz Bangladeša, …

više

SVJETLO NA KRAJU TUNELA?

Predsjednički izbori u Hrvatskoj i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 

prilog: Aleksandra Brnetić

sasa 2ZagrebZoran Milanović je s 52,67 % glasova premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Pobjednički govor petog predsjednika Republike Hrvatske bio je izvanredan govor, ugodan uhu i oku.

Održao ga je na mjestu punom simbola – u lijepo preuređenoj multifunkcionalnoj Tvornici Kulture u bivšoj zgradi Radničkog doma koju su sredinom 1930tih oblikovala četiri vrsna arhitekta Vladimir Šterk, Jovan…

više

HVALITE ME USTA MOJA

tekst: Marko Jareb

novine_shutterNikad do sada nisam vidio toliko tiskarskih grešaka u dnevnim novinama u RH negoli kroz ovih nekoliko zadnjih godinu do dvije dana.  Ne znam što je uzrok tome. Možda je ipak u pitanju korektura, odnosno lektura te na kraju odgovornost samih glavnih urednika za te propuste.

Naročito u nekim dnevnim tiskovinama potkrade se greška da na naslovnoj stranici stoji stranica uz članak, a listajući do te stranice to ne odgovara stanju unutar same novine.…

više