POZDRAVNI GOVOR FRA ZVONKA TOLIĆA

prilog priredila i fotografirala: Sonja Breljak

zvonko 1Berlin/ Hrvatsku katoličku misiju Berlin od prošle nedjeljne mise, vodi fra Zvonko Tolić. Nakon nedjeljnih misa i lijepe propovijedi o potrebi istinskog življenja vjere u svakodnevnom životu, fra Zvonko se vjernicima obratio sljedećim pozdravnim govorom:

“Mnogi me znaju. Oni koji ne znaju, ja sam fra Zvonko Tolić a oni koji me znaju mogli bi me znati zato što sam ovdje 13 godina dolazio svaki Božić i Uskrs na ispomoć dok…

više

OPROŠTAJNE RIJEČI SVEĆENIKA

prilog priredila: Sonja Breljak
foto: Mirjana Klišanin
misaBerlin
/ Na kraju netom prošlih nedjeljnih misa, dosadašnji župnik HKM Berlin, fra Edward Sokol, od vjernika se oprostio pismom koje su sastavila sva trojica svećenika koji napuštaju Berlin i odlaze  na druge svećeničke dužnosti.

Evo tog obraćanja od riječi do riječi:

“Danas je 26. nedjelja kroz godinu, sljedeće nedjelje je 27. i predstavit će vam se i novi župnik, fra Dejana već i  poznajete, jer fra Mijo i ja sutra odlazimo na naše nove službe. A kako se najbolje oprostiti, pa sjeli smo nas troje zajedno, napisali smo jedno pismo, jest se puno pričalo, puno se postavljalo pitanja, zašto i kako, šta se desilo? I dobro je da ćete vi biti u to upućeni a ujedno danas je i sveti Mihovil, svi oni koji slave sretan im imendam kao i našem fra Miji.…

više

ŠKOLA CRTANJA U MISIJI

st-sebastian-slikaBerlin/ Nekad vrlo popularna i uspješna Škola crtanja/ slikanja ponovo započinje s radom u prostorima Hrvatske katoličke misije Berlin. Školu će voditi slikar Zvonimir Andrik.

Okupljanje zainteresiranih (bez posebne prijave) je utorkom od 17 do 19 sati u dvorani HKM Berlin.

Hrvatska katolička misija Berlin je na adresi Feldstr. 4, 13355 Berlin. 

više

NOVA VJERONAUČNA GODINA I NOVI SVEĆENIK

tekst i foto: Sonja Breljak

IMG_08471Berlin/ U netom prošlu nedjelju, u crkvi svetoga Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin, održana je sveta misa za početak školske godine.

Uz školsku, počinje i vjeronaučna godina.

Već u subotu pred nama, 23. rujna, bit će vjeronauk za djecu i mlade u misijskoj dvorani na adresi: Feldstr. 19 13355 Berlin. Prvi sat vjeronauka za krizmanike je u 10 sati a za pričesnike u 15 sati.
U petak, 06. listopada u 17 sati je Internacionalna dječja krunica.

U crkvi svetog Bonifacija, na Mehringdamu, nedjeljnu propovijed je govorio fra Tomislav Brekalo, u Berlin netom pristigli svećenik koji će, nakon odlaska fra Frane Čugura u Rosenheim, zajedno s mladim …

više

PREDAVANJE I MISA ZAHVALNICA

crkva1Berlin/  U Hrvatskoj katoličkoj misija Berlin će u petak, 23. 06.2017. u 19,15 sati, predavanje na temu “Otkrivati hrvatsku prošlost: projekti i sjećanja“, održati doc. dr. sc. don Josip Dukić, sveučilišni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Don Josip Dukić će potom, u nedjelju, 25.06.2017. godine, u 11,30 sati, predvoditi misu zahvalnicu u crkvi Svetog Seabastiana, sjedištu HKM Berlin.…

više

HODOČASTILI MAJCI CRKVE

I vjernici iz Berlina sudjelovali na hodočašću u Hildesheimu predvođeni fra Edvardom Sokolom i stalnim đakonom Horstom Nikolom Kaya

tekst i foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

18838838_646306298891327_186218131968867432_nHildesheim/ Na Duhovski ponedjeljak okupili su se hrvatski katolici iz Sjeverne Njemačke na 37. hrvatskom hodočašću Mariji, Majci Crkve u katedrali u Hildesheimu.

Zajedno s oko 450 hodočasnika i voditeljima misija iz Regije Sjever Hrvatske inozemne pastve u Njemačkoj, misno slavlje predvodio je Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.…

više

TO JE NAŠA MISIJA

Hrvatska katolička misija Berlin u statističkim podacima

tekst: Sonja Breljak

st-sebastian-slikaBerlin/ Hrvatska katolička misija Berlin osnovana je 1969. godine. Danas je njeno sjedište  na adresi Feldstrasse 4 u berlinskoj četvrti Wedding.

Na toj adresi se nalazi ured HKM Berlin  i jedna od tri crkve (Garten Platz, 13355), crkva Svetog Sebastiana,  gdje se služi nedjeljna sveta misa na hrvatskome jeziku u 11 i 30 a večernja u 18 i 30, radnim danima, od ponedjeljka do petka.…

više

ZAHVALA I POZIV NA SURADNJU

Iz Izvješća Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije Berlin

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251Berlin/ – Svaka strana misija na svijetu dio je jedne katoličke biskupije, pripada sveopćoj katoličkoj crkvi, znači da treba dati svoj doprinos. Mi Hrvati u Berlinu već godinama dajemo veliki doprinos u Berlinskoj biskupiji za jačanje vjere u ovom gradu, stoji u uvodu Izvješća u kojemu se, u njegovu nastavku, članovi Župnog vijeća HKM Berlin, vjernicima Misije obraćaju ovako:

– Dragi vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin, prva godina mandata Župnog vijeća je prošla. Ovim putem vam želimo zahvaliti na izraženom povjerenju, vašoj podršci i angažmanu u našoj misiji.

više

FILM O JASENOVCU I POKORNIČKA PROCESIJA

Vijesti iz Hrvatske katoličke misije Berlin
 …

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251PETAK

– Četvrti korizmeni petak. Ujedno je i prvi petak. Ispovijed u crkvi sv. Sebastijana ujutro u 8.30 sati, a sveta misa u 9.00 sati. Poslijepodne ispovijed u crkvi sv. Sebastijana u 17.30 sati, križni put u 18.00 sati, a sveta misa u 18.30 sati.

Nakon svete mise, oko 19.30 sati bit će tribina o Godini milosrđa, a predavanje će održati fra Frano.

U 20 sati u našoj misiji se prikazuje najnoviji film Jakova Sedlara “Jasenovac – istina” u organizaciji pojedinaca iz Berlina. Jedan od najpoznatijih hrvatskih filmskih redatelja Jakov Sedlar, će osobno nazočiti prvom izvandomovinskom prikazivanju tog filma u našem gradu, nakon svjetske premijere u Tel Avivu i Zagrebu.

Nakon 12 godina upornoga istraživanja po raznim hrvatskim i svjetskim arhivima, pred hrvatskom i svjetskom javnošću pojavljuje se film “Jasenovac-istina”. Film sublimira različita istraživanja i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941-1951 godine. Cijena ulaznice je 10 EUR-a.

SUBOTA

U 15.30 sati polazi procesija (Bussgang) iz crkve sv. Sebastijana prema crkvi sv. Pavla gdje će u 18.00 sati berlinski nadbiskup Heiner Koch slaviti svečanu svetu misu. Zbog procesije u subotu nema vjeronauka, pjevanja niti dječjeg folklora u misiji. Pozivamo sve vjernike da se priključe procesiji i svetoj misi. Sat vremena prije polaska procesije, dakle od 14.30 bit će mogućnost za svetu ispovijed u crkvi sv. Sebastijana.

 

 

 …

više