MOJE CRVENE CIPELICE ZA HOD BERLINOM

Iz naše arhive/ objavljeno 10.04.2018.

tekst: Slavica Sarkotić

Sunčano berlinsko jutro. Termometar u izlogu pokazuje 21 Celzijevac. Na semaforu je zeleno, svuda uokolo jos prevladava smeđa boja, i ovdje proljeće dobrano kasni.

U Blissestrasse kraj jednog izloga čovjek u bijeloj kuti kleci na koljenima. Prvo pomislih da je opticar i da nesto trazi dolje na zemlji.

Medjutim, kad sam prišla bliže vidim da je to kafeterija a čovjek, …

više

SVE JE NA NJOJ BILO OD DUHA

piše: Nataša Hrupec

Umrla je Irena. Rijetko fina duša, lucidna, lijepa, blaga, tiho je govorila bez samodopadnosti i autorske taštine.

Kako je samo na jednoj književnoj večeri ispreskakala laskavce (dominantne i samodopadne alfa kunstlere), kao da ih nije čula, uspjela ih je utišati svojom finoćom, pogledom kojim sve razumije i vidi, ali ne smatra da baš sve što vidi mora i reći. Obazrivo je svodila događaj na sadržaj, na bitno, vraćala ga na temu.…

više

IZNAD OBLAKA

Iz naše arhive/ objavljeno 6.03.2020.

piše: Sonja Breljak

Berlin-New York-Salt Lake City-Zagreb/ Krenuli smo iz oblacima pokrivenog Berlina, u nedjelju, 23. veljače. Cijelu godinu iza planirano je ovo putovanja, taj moj treći odlazak u USA. Svi su se, igrom sudbine, u posljednje tri godine, odigrali upravo u ovo isto, zimsko vrijeme, s kraja veljače.

Najprije sam 2018. godine putovala sretnom događaju u susret, vjenčanju starijeg sina moga brata. O, kako smo bili sretni svi zajedno!…

više

ŽIVOT PO IVANU

IVAN BITUNJAC  (27.01.1952. – 1.03.2017.)

Napisano u povodu smrti Ivana Bitunjca, predsjednika Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V. časna, moralna i odlučna čovjeka i prijatelja, na čistu srijedu 01.03.2017. godine, pročitano na komemoraciji u Veleposlanstvu RH u Berlinu 07.03.2017. a objavljeno 09.03.2017. na dan pogreba na Alte St. Matthäus-Kirchhof u Berlinu.

tekst: Sonja Breljak

Ivan je rođen 27. siječnja 1952. godine u mjestu Trnjani kod Slavonskog Broda. No, nije bilo lako doći do toga čina, rođenja u Slavoniji. Niti se naš Ivan rodio sam.

Naime, obitelj Bitunjac, Ivanovi roditelji, Božo i Verka, još  su prije drugoga svjetskoga rata, krške predjele okolice Sinja, točnije Rudu, zamijenili pitomim i plodnim oranicama drage Slavonije. Prava iseljenička, točnije doseljenička priča.…

više

PRIČA ZA LAKU NOĆ

Iz naše arhive/ objavljeno 17.02.2020.

piše: Slavica Jurčić
domagoj– Dječak poput njega je drugačiji, pomislila je mica, on me nježno podigne i brani me od one zločeste stare sive mačke, taj dječak mi je spasio život.

Prvo svijetlo koje su moje oči ugledale bilo je jako, moja majka me je u zubima nosila u jedno veliko dvorište.

Mame me je štitila od velikoga psa koji je jako lajao i pokušao mene i mamu pojesti.…

više

NEDOSTAJE MI NAŠA LJUBAV

Đorđe Balašević

Na jastuku… bdim na ponoćnoj straži kao stari posustali ratnik
Kom svaki put od riznice neba jedva zapadne mesečev zlatnik…
Pod oklopom drhti košuta plaha gonjena tamnim obrisima straha
Koja strepi i od mirnih obronaka sna…

Nedostaje mi naša ljubav, mila… bez nje se život kruni uzalud
Nedostaješ mi ti, kakva si bila, nedostajem i ja – onako lud……

više

MOJ ŽIVOT S DIJABETESOM

piše: Slavica Jurčić

Moj život je obilježila bolest s kojom se borim godinam.

Dijabetes je opaka bolest koja svaku osobu koja od nje boluje, obilježi. Kvaliteta života postaje lošija. Mladi ljudi pogotovo pate radi toga.

Moja dijagnoza je postavljena prije moje 40. godine. U početku nisam puno znala o toj bolesti a ni sada ne znam dovoljno.…

više

TAKO BIJAŠE NA POČETKU

Evo kako je počela Hrvatska nastava u Nordrhein-Westfalen 1992. godine.

tekst: Ankica Karačić

Iserlohn/ U Njemačku smo nakon prognanstva iz iloka došli 11.11.1991. godine. Odmah smo se uključili u rad Hrvatskih udruga i HKM Hagen.

To je doprinijelo da smo 15. siječnja, prije 28 godina, krenuli s Hrvatskom nastavom pri Katoličkoj misiji Hagen i Lüdenscheid-Schwelm.

Prikupljali smo pristupnice djece čime smo ih odmah brisali sa spiska Jugoslovenskih škola.…

više

U MOJIM STE MISLIMA

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ U subotu ujutro stiže mi poruka: “Spremamo se i uskoro krećemo kući!”  Piše mi moja prijateljica koja je boravila u Stupničkim Dvorima s obitelji.

Želim im svima sretan povratak kući, ostanak u svojem gradu, djeci da nastave školovanje, da ponovno vide svoje prijatelje!…!

Obitelj je otputovala u Petrinju i poslikala štetu na kući. Kuća je sigurna ali do kada?…

više