ŽIVOT U SUZNOJ DOLINI

piše: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

Bolivija proslavlja 195-u obljetnicu neovisnosti! Na žalost cijela proslava obilježena je vrlo teškom zdravstvenom i političkom situacijom.

Pandemija je na osobit način pogodila najsiromašniji dio stvanovništva koji živi “od danas do sutra” bez stalnog zaposlenja i sigurnog izvora prihoda.

Nadostatak bolnica i svega onoga vezano uz zdravstveni sustav očitovalo se u brojnim umrlim “od” i “zbog” virusa. Primjer tome je nedostatak reaktiva za probe…

više

TAMO GDJE JE MILOSRĐE NAJPOTREBNIJE

Corona virus u misiji Minero – Bolivija

tekst: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

Uslijed početka nove školske godine i redovitih misijskih aktivnosti koje svakodnevno obavljamo obilazeći 22 zajednice naše misije, došla je i do nas vijest da se u Kini pojavio novi, čudni virus. Kako su prolazili dani tako se i virus polako približavao Latinskoj Americi.

Prateći vijesti iz Italije vezano uz kolaps zdravstvenog sustava, preostalo nam je jedino moliti da nas virus zaobiđe ili ako već treba doći, da nas pogodi u što manjoj mjeri jer je bolivijski zdravstveni sustav na vrlo niskoj razini. Podsjetit ću vas da je za vrijeme prethodnog predsjednika Eve Moralesa izgrađeno više nogometnih igrališta nego li bolnica uz objašnjenje da je Evo gradio ono što je narod htio, odnosno da je bitno prakticirati sport kako bi tijelo bilo zdravo.…

više

A KAKO JE NJIMA

tekst: fra Ivica Vrbić, misionar

Mineros, Bolivia/ Ovih dana više prijatelja me upitalo kakvo je stanje kod nas u Boliviji po pitanju pandemije?

Od nedjelje 22. ožujka u Boliviji je uvedeno izvanredno stanje. Subotom i nedjeljom je opća zabrana kretanja i izlaza iz kuća, dok je od ponedjeljka do petka dopušten prijepodnevni izlaz iz kuće u nabavu prema zadnjem broju osobne iskaznice: 1 i 2 idu u nabavu ponedjeljkom, 3 i 4 utorkom,…

Ova donekle rigorozna mjera je više prevencija bolesti, jer…

više

KORIZMENO ODRICANJE

“Odreka se braco gemišta, a ja kolača u korizmi!”

tekst: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

28377572_10211468730180365_6073356340947326008_nDobio sam ovih dana donaciju za misije jedne drage obitelji iz Zagreba sa šaljivom porukom iz naslova. Muž se odrekao gemišta, žena kolača, a dar svog korizmenog odricanja odredili su za naše kapucinske misije u Boliviji.

Tri su stupa korizme koje smo kao kršćani u ovom korizmenom vremenu na poseban način pozvani živjeti: molitva, post (odricanje) i djela milosrđa!

U trećem korizmenom predslovlju slušamo: …

više

IZ PRVE RUKE

Politička situacija u Boliviji

tekst: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

26166496_10211002556566316_816293196803319831_nDanas (12.01.) je u našem djelu Bolivije (županiji) Santa Cruz de la Sierra, a i diljem zemlje građanski štrajk.

Ovaj štrajk prouzročen je sve većim razmimoilaženjem predsjednika Eve Moralesa i naroda. Samo kratko ću predstaviti ono što se u godinu dana dogodilo i kako jaz između vlasti i naroda postaje sve veći i veći.

U veljači 2016. predsjednik je doživio neuspjeh na referendumu o promjenama…

više