“ARHIV HRVATA U MAKEDONIJI” PROMOVIRAN U TETOVU

Što nam rade naši u Makedoniji?

prilog: Marko Vidaček, press tim/ Hrvatski forum/ Makedonsko-hrvatsko društvo

Tetovo/ Uz misao Antuna Gustava Matoša, “samo barbarin može ismijavati povijest”, ovaj petak je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) promoviralo digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji”, dostupnu na www.arhivhr.mk, koja pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih …

više

SUSRET MLADIH PJESNIKA U TETOVU

Što nam rade naši u RS Makedoniji?

U Tetovu održano predstavljanje  zbirke pjesama “Šalji dalje” gdje  su zastupljeni učenici dopunske škole hrvatskog jezika  u Sjevernoj Makedoniji.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Marko Vidaček

 Tetovo/ U organizaciji članova Makedonsko-hrvatskog društva ( MHD) u Tetovu 28. studenog održano je predstavljanje  zbirke pjesama „Šaljii dalje“.

Treba napomenuti  da se MHD Tetovo (osnovano 2002. godine) može  pohvaliti …

više

USKORO KONCERT “BUNJEVAČKOG KOLA”

Što nam rade naši u Vojvodini?

Veliki koncert folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” iz Subotice bit će s početka prosinca.

prilog: Uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin

Subotica/ Iz Subotice u Vojvodini (Srbija) javlja nam se Izvršni odbor Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” porukom u kojoj stoji:

“S velikom pozornošću pratimo vaše stranice na društvenim mrežama, i uvijek rado vidimo kada izvijestite o ljudima i događajima koji su vezani za Hrvate u Vojvodini. Tim povodom šaljemo Vam informacije za naš godišnji koncert folklornog odjela, ukoliko nađete prostor bilo bi nam drago da ovo objavite.”

više

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „LOVRO MATAČIĆ“ ODRŽANA U SKOPJU

Šo nam rade naši u Makedoniji?

tekst : Ljerka Toth Naumova
foto: Nacionalna opera i balet Skopje

Skopje/ Promocija dvojezične monografiije „Lovro Matačić“ na hrvatskom i engleskom jeziku autorice i muzikologinje Ane Vidić održana je 4. studenog u Nacionalnoj operi i  baletu i Flharmoniji u Skopju.

Nakladnik knjige je Fondacija „Lovro i Lili Matačić“ iz Zagreba.…

više

GRADIMO MOSTOVE PISANOM RIJEČJU

Predstavljanje Željke Lovrenčić u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet 

Skopje/ U organizaciji Zajednice Hrvata u Makedoniji, Ogranak Skopje od 5. do 8. studenog predstavljen je dio opusa istaknute hrvatske književnice, esejistice, prevoditeljice, antologičarke i urednice dr.sc. Željke Lovrenčić u Makedoniji.

Predstavljanje je započelo u večernjim satima 5. studenog  u Domu kulture “Kočo Racin” u Skopju pozdravnim govorom Nenada Nemeta, predsjednika ZHRM, Ogranaka. Skopje.

više

OBLJETNICA HRVATSKOG FORUMA MLADIH

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Marko Vidaček

U Tetovu, na tridestak kilometara  od Skopja, 12.listopada je održana konferencija za novinare u povodu jedne godine osnutka Hrvatskog foruma mladih.

Na inicijativu desetero mladih ljudi, danas je Hrvatski forum uistinu jedina organizacija mladih koja kao takva pokriva područje makedonsko-hrvatskog prijateljstva, promicanje međudržavne suradnje, uključivanje mladih i promicanje obje kulture”, rekao je glavni tajnik i osnivač HF-a, Marko Vidaček na samom početku konferencije.…

više

“SVE ŠTO SAM PREŠUTJELA” U SKOPJU

U okviru projekta “Večer hrvatske dramske umjetnosti u Skopju” izvedena monodrama Mije Begović

tekst: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ U orgnizaciji Zajednice Hrvata u Makedoniji 26. rujna u  Kulturno informativnom Centru Grada Skopja započelo je realiziranje projekta “Večer hrvatske dramske umjetnosti u Skoplju” gostovanjem dive hrvatskog  glumišta Mije Begović.

Skopska publika s oduševljenjem je pratila  njezinu monodramu “Sve što sam prešutjela” u kojoj je pričala o svojoj prošlosti i svojem životu.

To istinski zrelo glumačko ostvarenje sjajne glumice s…

više

“DUPLIĆI MA I LU” NA MAKEDONSKOM

Što nam rade naši u Makedoniji

Promocija  knjige  “Bliznacite MA i LU” Ljerke Car Matutinović u Skopju.

prilog: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ Istaknuta hrvatska književnica Ljerka Car Matutinović objavila je  roman za djecu „Duplići MA i LU“ 1988 .godine. Knjiga je doživjela veliki uspijeh.

Nakon gotovo tri desetljeća nakladnik FUNDITUS  iz Zagreba objavljuje novo izdanje ove knjige s prekrasnim ilustracijama Luke Jurasa.

U pogovoru knjige „Duplići MA i LU„ Dubravka Težak ističe:

„Ljerka Car Matutinović ostvaruje sjajno bogatstvo mašte i zvuka gradeći vlastitu viziju dječjega svijeta u kojoj se gube granice između realnoga i irealnoga.“

Za roman  „Duplići MA i LU“  pokazao je interes makedonski  nakladnik …

više

PRIČA IZ SAMOIZOLACIJE

piše: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ Živimo svoje neizvjesne živote u vrijeme kada je u tijeku globalna epidemija Covida-19. Sjedim na verandi moga stana na 12. katu velike zgrade  u samoizolaciji u Skopju. Pogled na veliki park i dječje igralište, predivne aleje drveća, šarenilo cvijeća i zelenilo trave.

Ali, ovih dana strašna tišina na praznom šetalištu. Nalazimo se u karentinu koji traje 80 sati. Poneka ptica proleti i začuje se cvrkut. Pas u daljini zalaje i opet tišina. Nema buke s dječijeg igrališta i škripe praznih  ljuljaški.

U ušima bol od zvuka tišine. Sama sam sa svojim mislima. Razmišljanje  osvaja um i vječna deviza koja me vodi: “Život ti daje onoliko koliko očekuješ od njega.”

više