PRIČA IZ SAMOIZOLACIJE

piše: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ Živimo svoje neizvjesne živote u vrijeme kada je u tijeku globalna epidemija Covida-19. Sjedim na verandi moga stana na 12. katu velike zgrade  u samoizolaciji u Skopju. Pogled na veliki park i dječje igralište, predivne aleje drveća, šarenilo cvijeća i zelenilo trave.

Ali, ovih dana strašna tišina na praznom šetalištu. Nalazimo se u karentinu koji traje 80 sati. Poneka ptica proleti i začuje se cvrkut. Pas u daljini zalaje i opet tišina. Nema buke s dječijeg igrališta i škripe praznih  ljuljaški.

U ušima bol od zvuka tišine. Sama sam sa svojim mislima. Razmišljanje  osvaja um i vječna deviza koja me vodi: “Život ti daje onoliko koliko očekuješ od njega.”

više

ONI ČINE ĐIR PO HRVATSKOJ

Nastava hrvatskoga jezika i kulture u Crnoj Gori

cg Nastava hrvatskoga jezika i kulture održava se u Crnoj Gori od 2004. godine u Kotoru i Tivtu, a namijenjena je djeci i mladima hrvatskoga podrijetla, ali i svima ostalima koji žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

U nadležnosti je Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koje svake četiri godine šalje novu učiteljicu kako bi izvodila nastavu na hrvatskome jeziku.…

više

“NISAM SE BOJAO UMRIJETI” U STRUGI

Projekcija filma „Nisam se bojao umrijeti „produžava svoj put kroz gradove  RS Makedonije.

tekst i foto: Naum Dunoski

mac 1Skopje-Struga/ Pri istraživanju nastojanja Hrvata u dijaspori u očuvanju vlastitoga nacionalnoga identiteta, vrlo brzo se može zaključiti kako mnogih hvalevrijednih inicijativa i djelatnosti ne bi bilo bez žrtve pojedinaca.

U pravilu, potreban je netko komu neće biti teško darovati svoje slobodno vrijeme i znanje za dobrobit zajednice.

Zajednica Hrvata, Ogranak Struga i Ohrid također ima jednu plemenitu grupu a to su: Naum Dunoski, koordinator Ogranka i njegov brat Vangel  Dunovski, zamjenik koordinator. Zahvaljujući njihovoj  ustrajnosti organizirani su brojni  projekti, a  među njima i projekcija filma „Nisam se bojao umrijeti“.

Tako se 16. studenog  projekcija  održala u Strugi, …

više

OD LINOSTI NEMA GORE ŽALOSTI

Iz knjige “Nako sa salaša”/2019.

piše: Ivan Tumbas

tumbasŽivio u davna vrimena siroma čovik. Imo je on malo siromaštva, al sve to njemu nije vridilo toliko koliko dobra žena. Kad urane, on i žena zajedno. Kad ukasne u brazdi jel nad motikom, on i žena zajedno. Tako su na to malo siromaštva i imali života. Al kud će kiša već na vašar, kud će nevolja već na sirotinju.

Nisu oni proživili koju godinicu, pa siromašku umre najveće blago, dobra žena. Svakom čoviku je dobra žena blago i dika kuće, a koji je taku već imo, tom goru nemoj ni nudit. Pusta sad siromaška kuća, oladilo se ognjište, a košulja crna na njemu  petkom i svecom.

Šta će čovik već potraži drugu ženu. Ima udavača na svakoj ćoši, al ni jedna ne bi nažuljila rebra ni s metlom ni motikom.…

više

125. OBLJETNICA HRVATSKE BRATSKE ZAJEDNICE AMERIKE

Proslavi 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice Amerike u Pittsburghu pridružit će se 500 uzvanika, dok će na 25. nacionalnoj konvenciji sudjelovati 172 delegata.

tekst: Vesna Kukavica
28Drugog rujna je navršena 125. godišnjica uspješnog djelovanja naše najstarije i najmnogoljudnije iseljeničke organizacije  Hrvatske bratske zajednice Amerike.

Tim se povodom  u Pittsburghu krajem rujna priprema veličanstvena višednevna proslava te obljetnice i to uoči njezine jubilarne četverogodišnje 25. nacionalne konvencije, koja će se odvijati od 23. do 25. IX. 2019.…

više

SURADNJA S ČETIRI ŠKOLE

Međunarodni projekt Zagrebačke županije u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vedran Iskra

IMG_8685Skopje/ Od 2.do 5. svibnja u Makedoniji  realiziran  je  međunarodni projekt Zagrebačke županije  u suradnji s Makedonsko-hrvatskim društvom iz Tetova koji su uspostavili međunarodnu suradnju, a  u koji su uključene četiri škole iz Hrvatske.

Tijekom četverodnevnoga susreta održavale  su se  radionice na različitim mjestima u Makedoniji za učenike iz obiju država, pod vodstvom  učitelja zaposlenih  u četirima školama.…

više

KONFERENCIJA O “PAPIRU KOJI ŽIVOT ZNAČI”

Održana prva konferencija za zaštitu makedonske manjine u Hratskoj i hrvatske manjine u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Petar Dimitrovski

Ohrid, Listopad 2018U Ohridu  je od 19. do 21.listopada u organizaciji Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije održana prva konferencija za zaštitu makedonske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Makedoniji na osnovu bilateralnog Sporazuma potpisanog između dvije države.…

više

PODSJEĆANJE UZ PROJEKCIJU FILMA

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet

DSC_1187Skopje/ Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, u povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, organizirala je 9. listopada u prostorijama Zajednice, projekciju igrano-dokumentarnog filma „Nisam se bojao umrijeti”, poklon poduzetnika i pjesnika Antona Kikaša iz Toronta.

Okupio se  jedan uzoran broj posjetitelja, …

više

PROMOCIJA KNJIGE “DUBOKI SLOJEVI SJEĆANJA”

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova

foto: Institut za makedonsku književnost iz Skopja

DSCN2587Skopje/ Promocija knjige   ,,Duboki slojevi sjećanja”, razgovori s akademikom  Vladom Uroševićem, autora dr. sc. Ljudmila Spasova, na hrvatskome jeziku, održana je 11.05.2018. u prostorijama Instituta za makedonsku književnost iz Skopja.

Ti razgovori, po riječima autora, vođeni su između veljače 2012. i veljače 2013. godine i objavljeni na makedonskom jeziku pod nazivom “Rudnite sloevi na sekavanjeto” u nakladi Makedonske akademije znanosti i …

više