OBOGAĆENA KNJIŽNICA U TETOVU

Galeb Marko i hrvatska biologinja Martina Markov posjetili Knjižnicu MHD-a u Tetovu.

prilog: Marko Vidaček/ crotica.mk

Tetovo/ Knjižnicu Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu ovog je vikenda posjetila hrvatska biologinja Martina Markov, zajedno sa svojim galebom Markom, koji kao lik iz njezinih djela za najmlađe već godinama educira…

više

“HRVATSKA KROZ VRIJEME” U TETOVU

Što nam rade naši u Makedoniji?

Tetovska publika je imala priliku vidjeti 40-ak novonastalih djela s radionice pod nazivom „Hrvatska kroz vrijeme“.

prilog: Marko Vidaček, Makedonsko-hrvatsko društvo i Hrvatski forum

Tetovo/ Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) jučer je  u Umjetničkoj galeriji u Tetovu po drugi put organiziralo izložbu “Hrvatska kroz vrijeme”, čijih je 40 radova rezultat likovne radionice Slavča Maksimovskog i sudionika.

Izložbu su otvorili veleposlanica …

više

ODRŽANA PRVA CRO AKADEMIJA

U organizaciji Hrvatskog foruma po prvi puta je u Makedoniji organizirana CRO Akademija sa sudionicima iz četiri makedonska grada i gostima iz Hrvatske.

prilog: Marko Vidaček, Hrvatski forum

U razdoblju od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) po prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri grada iz Makedonije, kao i gosti iz Gimnazije „Fran Galović“ iz Koprivnice.

više

PJESMOM PROTIV NASILJA

Zajednica Hrvata u Skopju obilježila Pjesničkom rječju Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet

Skopje/ Zajednica Hrvata u Sjevernoj Makedoniji, Ogranak Skopje, već po treći put uz suradnju s Organizacijom žena grada Skopja i Domom kulture „Kočo Racin“, obilježila  je Međunarodni dan borbe protiv nasilja 25. studenog, programom naslovljenim Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženаma.“

više

“ARHIV HRVATA U MAKEDONIJI” PROMOVIRAN U TETOVU

Što nam rade naši u Makedoniji?

prilog: Marko Vidaček, press tim/ Hrvatski forum/ Makedonsko-hrvatsko društvo

Tetovo/ Uz misao Antuna Gustava Matoša, “samo barbarin može ismijavati povijest”, ovaj petak je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) promoviralo digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji”, dostupnu na www.arhivhr.mk, koja pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih …

više

SUSRET MLADIH PJESNIKA U TETOVU

Što nam rade naši u RS Makedoniji?

U Tetovu održano predstavljanje  zbirke pjesama “Šalji dalje” gdje  su zastupljeni učenici dopunske škole hrvatskog jezika  u Sjevernoj Makedoniji.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Marko Vidaček

 Tetovo/ U organizaciji članova Makedonsko-hrvatskog društva ( MHD) u Tetovu 28. studenog održano je predstavljanje  zbirke pjesama „Šaljii dalje“.

Treba napomenuti  da se MHD Tetovo (osnovano 2002. godine) može  pohvaliti …

više

USKORO KONCERT “BUNJEVAČKOG KOLA”

Što nam rade naši u Vojvodini?

Veliki koncert folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” iz Subotice bit će s početka prosinca.

prilog: Uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin

Subotica/ Iz Subotice u Vojvodini (Srbija) javlja nam se Izvršni odbor Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” porukom u kojoj stoji:

“S velikom pozornošću pratimo vaše stranice na društvenim mrežama, i uvijek rado vidimo kada izvijestite o ljudima i događajima koji su vezani za Hrvate u Vojvodini. Tim povodom šaljemo Vam informacije za naš godišnji koncert folklornog odjela, ukoliko nađete prostor bilo bi nam drago da ovo objavite.”

više

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „LOVRO MATAČIĆ“ ODRŽANA U SKOPJU

Šo nam rade naši u Makedoniji?

tekst : Ljerka Toth Naumova
foto: Nacionalna opera i balet Skopje

Skopje/ Promocija dvojezične monografiije „Lovro Matačić“ na hrvatskom i engleskom jeziku autorice i muzikologinje Ane Vidić održana je 4. studenog u Nacionalnoj operi i  baletu i Flharmoniji u Skopju.

Nakladnik knjige je Fondacija „Lovro i Lili Matačić“ iz Zagreba.…

više

GRADIMO MOSTOVE PISANOM RIJEČJU

Predstavljanje Željke Lovrenčić u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet 

Skopje/ U organizaciji Zajednice Hrvata u Makedoniji, Ogranak Skopje od 5. do 8. studenog predstavljen je dio opusa istaknute hrvatske književnice, esejistice, prevoditeljice, antologičarke i urednice dr.sc. Željke Lovrenčić u Makedoniji.

Predstavljanje je započelo u večernjim satima 5. studenog  u Domu kulture “Kočo Racin” u Skopju pozdravnim govorom Nenada Nemeta, predsjednika ZHRM, Ogranaka. Skopje.

više