DICA DALMACIJE

Sandra Marelja Muić

Ćaća još čeka da sin mu se vrati,
da zajedno odu grozdje potrgati
Dotaknuti zemju i vidit’ šta trs može još dati
Ne viruje da su on i mater ostali sami,
ne viruje, a prolaze dani
Dico naša, anđeli u raju, Dalmacija čuva vas u sjaju
Dico naša, ća bili ste zle sriće, za vikova nosit’ ćemo vam cviće…

više

CRNO-BIJELO U BOJI

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

Prekrasan gorski zrak me zapljusnu kad otvorim vrata od auta. Nakon uspona uz Velebit sa punim autićem, svježi vjetar me miluje za dobrodošlicu i  sočno zelenilo smiješi mi se sa svih strana .

Nova ravnateljica Crvenog križa; mlada , ljubazna gospođa dočekuje me srdačno i s velikim zadovoljstvom sprema pristiglu donaciju u skladišni prostor. Nije očekivala da ću donijeti toliko stvari, a sve je, itekako dobrodošlo.…

više

METASTAZE

piše: Sandra Marelja Muić

Prošlo je svega nekoliko dana kako je Zadar  punio medijske naslove  činom mahnitog razbijanja solarnih ploča na gradskom spomeniku Pozdrav Suncu, koji se dogodio usred bijela dana.

Istog tog prijepodneva sam se provezla tim dijelom poluotoka, ravno iz bolničke sobe, da namirim dušu nakon boravka u nekoj drugoj dimenziji života. Omiljeni sraz bijelog i plavog, benigno naslikavanje posjetitelja koji svojom znatiželjom ne narušavaju ljepotu tog sklada i tepih od svježe  zelene travice implementiran u…

više

OVO I ONO U BENKOVCU

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
20181210_103554Na stranu poplava novokomponiranih Advenata u gradu ili šire, jedno mjesto je svakog desetog u mjesecu prijepodne top odredište u zadarskoj županiji. Predbožićni benkovački sajam  dočekuje nas u vlažnom i hladnjikavom jutru prepun ponuđača.

Da nije ponedjeljak, sigurno bi se našlo znatno više posjetitelja, no i ovako je gužva i više nego dovoljna.

Sve se nalazi na istom mjestu kao i prije nekoliko godina kada sam bila tu.…

više

ISPOD OBLAKA

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

39249576_498426957296273_4296159037755490304_nBlagdan Velike Gospe i divno, mirno jutro s oblacima koji to uopće i nisu. Oblaci su tu samo da se čovjek može nesmetano kretati svugdje usred kolovoza, pogotovo ako se zaputi nekamo u prošnju.

Put nas i ove godine vodi u Sinj, brzo stižemo autoputom do Dugopolja, potom nastavljamo lokalnom cestom.  Parkiralište ispred mjesne škole je popunjeno; ipak je već jedanaest i pol prijepodne, no mjesta se da naći.…

više

VIRUJEN U ANĐELE

piše: Sandra Marelja Muić
Stojim  između polica s voćem u sićušnom kiosku, otvoreni hladnjak s pićem i mliječnim proizvodima filtrira ka mojim plućima dok mi klima koja stoji iznad kase botoksira facu.

Prodavačica diže pogled sa svog mobitela i prima mi vrećice. Umra Oliver, kaže ona.

Od svega što mi se nije smrzlo u te tri minute tamo, smrze mi se sad i duša. Kupim svoje stvari i tražim komadiće hlada dok se

više

PLES S ČAGLJEM

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
20171216_110101Da se ne izdvajamo baš skroz  iz ove orkestrirane humanosti u prosincu, nismo ni ove godine propustili priliku činiti dobro djelo. Kriza koja je zahvatila društvo se osjeti itekako, teško je ljudima izdvojiti, nesigurna su vremena.

Ipak, uspjevamo skupiti više od dva auta puna zimske odjeće, hrane, potrepština za djecu i nešto novčanih priloga.…

više

OLOVNO NEBO

piše: Sandra Marelja Muić
I opet je to doba godine kada se nebo svugdje zatmurni, uhvati nas sjeta i na dušu se spusti sva težina boli i dođe nam Vukovar.

Bešumno za njim dođe i Škabrnja, svaki u svojoj tuzi. I Lovas prije. I Nadin poslije. Ernestinovo.  I svi ostali, još bešumniji u svojoj boli. A mi se trgnemo.

Zar je već godinu dana prošlo odkad smo vas se sjetili, pa jebemumater kako to vrijeme leti, eto ste opet na redu da vas se svi zajedno jednom godišnje sjetimo. Oprostite, nismo stigli prije. Brojali smo turiste, razglabali smo tko je važniji od koga u  saborskoj fotelji i koliko je utakmica upropastio koji izbornik. To su sve odreda teme od životne važnosti. Ali,  ne brinite,  zemlja je napravila puni krug oko svoje osi, došli ste i vi na red opet.

više

KAD KAP PO KAP, ČINE SLAP…DOBROTE

Zadarski volonteri neumorni u svom radu

piše: Sandra Marelja Muić
Nevjerovatna priča o ljudskosti i snazi volje koju su potakli zadarski mladi ljudi za vrijeme poplave koja je snašla zadarsku županiju 11.09.2017. godine, dobila je prošlog  utorka svoj sjajan epilog kada je transport s prikupljenom pomoći krenuo za Ogulin.

Naime, nekolicina volontera  koji su pokrenuli cijelu lavinu i pružili ruku spasa kada su se građani na području Zadra našli u potpunom beznađu zajedno sa svojim brojnim dobrovoljcima odlučili su prolongirati akciju pomaganja i preusmjeriti je…

više

LATICE U SNIJEGU

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.…

više