KNJIŽEVNA PREPORUKA

piše: Igor Matijašić
Pavao Pavličić definitivno jest moj omiljeni hrvatski autor, a s njegovim sam se djelima počeo intenzivno „družiti“ još u osnovnoj školi. I nastojim ga pratiti te čitati njegove knjige redom kako izlaze. Mora se priznati da je to vrlo zahtjevan i vrlo izazovan zadatak jer se radi o čovjeku koji je napisao, ni manje ni više, nego stotinu knjiga do sada!

Ako sam bio dobar u brojanju „Pohvala tijelu“ je stotinu i prva……

više

PARK SLOMLJENIH SNOVA

NOVA KNJIGA: Zbirka pjesama Park slomljenih snova, Valentine Vukman Zelić

piše: Sonja Smolec
Knjiga je predstavljena u Orebiću 9. kolovoza s početkom u 19 i 30 u dvorani Narodne knjižnice i Općinskog vijeća.

Program je vodio novinar u mirovini Joško Jelavić, a sudjelovali su, uz autoricu, Ivo Maričić Đani, predsjednik ogranka Matice hrvatske, izdavača zbirke pjesama, recenzenti Ena Strinić i Sonja Smolec, Nataša Ujević, Boris Njavro, stihove je čitala Ivana Ljepotica, nastupila je klapa Nava i mladi orebićki pjevač Ivo Ucović sa svojom pratiteljicom. Sve prisutne je pozdravio načelnik općine Orebić, Tomislav Ančić.

Park slomljenih snova’ je njena četvrta zbirka poezije i poezije u prozi. Od 2006. do danas objavila je zbirke pjesama Blago…

više

MEGA TURNIR NA CROATIJINOM TERENU

tekst i foto: Sonja Breljak
gemeinsam 2Berlin/ Na Friedrich-Ebert stadionu, sportskom terenu gdje je domaćin naša berlinska Croatia, održan je veliki nogometni turnir u organizaciji Fraunhofer Institut für Zuverlässigkeit und Mikrointegration.

-Trebaju fotografa, vele mi. Super! Tako provedoh petak popodne i cijeli subotnji dan, u, to moram reći,  vrlo simpatičnom, raspoloženom i ugodnom društvu.…

više

I ONI SU BILI MALI (1.dio)

Nebo je vezano za zemlju kukama i lancima 

pripremio: Emil Cipar
S.Kragujevic,_Branko_CopicMoj omiljeni pisac Branko Ćopić uljepšao mi je mnoge dane djetinjstva i mladosti.

Najveća radost Ćopićevog pripovijedanja jest smijeh, koji iz pisca izvire spontano i lako, nježno i milostivo. Taj smijeh je dobrodušan, životvoran i bodar, on čini da život bude miliji, da dan bude svjetliji, da čovjek bude ljepši.

Satira i satirični smijeh sinu ponekad svojom oštricom, ali je,…

više

TRI CEDRA

Priča o sudbini i ispunjenju snova

Paulo Coelho
paulo-coelho-tri-cedra-prica-o-sudbini-i-ispunjenju-snova-504x335-20081250-20101019010854-154357Prema staroj i vrlo poznatoj legendi, nekoć davno u prelijepoj libanonskoj šumi niknula su tri cedra. Kao što svi znamo, cedru je potrebno uistinu mnogo vremena da izraste, a ova su tri stabla stoljećima promatrala život i smrt, prirodu i ljude.

Svjedočili su dolasku Izreaelaca, koje je poslao Salomon, a potom su gledali zemlju preplavljenu krvlju tijekom bitki protiv Asiraca. Suočili su se licem u lice…

više

O “AZILANTIMA”

Naš suradnik, Nikola Šimić Tonin, poslao nam iz Hrvatske (jednom slao za Berlin pa se pošiljka vratila a on bio uporan pa poslao opet) svoj roman-prvjenac naslova “Azilanti” (Edicija Božičević 2012.). Roman uskoro izlazi i na njemačkom jeziku (prijevod naša suradnica Sandra Marelja Muić)Dotaknuti temom, radnjom, stilom, porukom …svime, toplo preporučamo za čitanje. I donosimo, na “Azilante”, izvrsno (u formi pisma) napisani osvrt iz pera Šime Zdrilića.

Azilanti.clanakDragi prijatelju, evo pišem …nakon što sam pročitao Vaš prvi roman Azilanti. Upoznat sam otprije s Vašom poezijom, i prije svega moram reći da me fascinirala modernost koju ukomponirate u neke sasvim takozvane zastarjele teme, ovom današnjem društvu strane, odbjegle.

Čitanjem Vašeg pjesničkog opusa ni u jednom trenu nisam zaboravio odakle ste potekli,  gdje su Vam korjeni, što čuvate u sebi. Danas, kad je uspjeh napraviti što apstraktnije, što začudljivije, Vaše pisanje mi dođe kao ugoda,  vraćanje ka onom …

više

ČEKANJE, ČITANJE, ČIŠĆENJE …

PROČITALI SMO ZA VAS   …”Čišćenje globusa” od Božice Jelušić

piše: Slavica Klimkowsky
Čim sam saznala da Božica Jelušić, ugledna hrvatska pjesnikinja piše njezin prvi roman, počelo je moje čekanje. Čekala sam da ga završi, pa da bude objavljen. Moram napomenuti da sam po prirodi nestrpljiva.

Roman je konačno izašao krajem listopada prošle godine i bilo mi je predugo čekati da mi ga donese moj otac, koji je za Božić dolazio k meni u Berlin. Zamolila sam Božicu Jelušić da mi pošalje dva primjerka poštom. Što je ona i učinila.

Opet čekanje …Pošiljka se je morala otvoriti i provjeriti na carini u Bad…

više