STOLJETNO SVJEDOČANSTVO VJERE

GOSPA OD ŠKRPJELA

tekst i foto: Marijana Šundov

Ispred mene svjetlucavo plavo more omeđeno zeleno-plavim planinama, prelijeva se u „sto koluri“, iznad svjetloplavo nebo prošarano oblacima. Pod rukom mi od sunca topao kamen bajkovitog zdanja – pravog bisera ljudskog stvaralaštva, posebnog svjedočanstva vjere i ljubavi. Nalazim se na jedinstvenom otočiću čije ime je i poseban znak – Gospa od Škrpjela.

Ime je to otočića i crkve podignute na njemu. Poseban je to otočić jer je djelo ljudskih ruku. …

više

MJESTO LEGENDI

Moje razglednice: BLED 

tekst i foto: Marijana Šundov

Sjećam se, kao malom djetetu mi je jedan od najvećih strahova bio da ću se izgubiti, bolje rečeno, da će me izgubiti…

Kao odrasloj osobi činilo mi se da uvijek znam gdje sam i kamo idem. Zaboravila sam onu mudrost koju dijete zna, kako se lako izgubiti.…

više

GRAD PUPUT BISERA

MOJE RAZGLEDNICE: OHRID

piše: Marijana Šundov

Nedavno sam preslagivala stvari. U kutiju gdje držim ogrlice, meni iznimne vrijednosti kao uspomene na ljude koji su mi ih poklonili ili prigode kada sam ih kupila, naišla sam na ogrlicu od ohridskih bisera. Dok sam lagano prelazila rukom preko glatkih sedefastih bisera sjetila sam se izleta na Ohridsko jezero i večeri kada sam bisere dobila.…

više

STARI GRAD ZRINSKIH

MOJE RAZGLEDNICE

ČAKOVEC: Priča o baštini

autorica: Marijana Šundov

Nedavno sam ponovo bila u Čakovcu točnije obnovljenom Starom gradu iz čije se srednjovjekovne utvrde i razvio sadašnji grad. Suprug koji je počasni član udruge „Zrinska garda Čakovec“ dobio je poziv za proslavu 20.obljetnice.

Udruga je kako joj i ime kaže osnovana s ciljem očuvanja i promicanja baštine s naglaskom na značenje i nasljeđe obitelji Zrinskih.

Zrinski su bili velikaška obitelj koja se uzdigla do…

više

BAL U PRIJESTOLNICI MOĆNIH CARSTAVA

BEČ  (1. dio) – Grad u kojem se kovala povijest Europe

tekst i foto: Marijana Šundov

Sjećam se kako sam se radovala prvom posjetu Beču, gradu bogate povijesti i kulture, svojevrsnoj riznici djela gotovo svih vrsta umjetnosti, prijestolnici moćnih carstava od onog Svetog Rimskog Carstva preko habsburškog u različitim varijantama državnog uređenja, a koje je obuhvaćalo čak petnaest današnjih zemalja.

Beč je bio prijestolnica velikog carstva, koja je privlačila ambiciozne ljude, stoga su se tu rađale različite ideje i umjetnički pravci.…

više

PRAVI DOM JE U NAMA

Iz naše arhive/ objavljeno 28.01.2019.

U Virovitici ili o domu …

tekst i foto: Marijana Šundov
Dvorac 2Virovitica
/27. siječnja 2019./ Prvi slobodni, sunčani vikend iza novogodišnjih praznika bio je idealan za izlet do Virovitice i posjet kraju, o kojem sam čula, ali gdje prije nisam nikada ni bila, a ni prolazila.

Vizurom grada dominira velebna zgrada tamno-ružičaste i bijele boje nekadašnjeg dvorca obitelji Pejačević.

Dvorci uvijek nekako prizivaju bajke, slavnu prošlost, slavne obitelji ili još bolje princeze i prinčeve, sjajne balove, ali i tamnice za …

više

JA SAM STINA KRALJA ZVONIMIRA

MOJE RAZGLEDNICE: KNIN – ZVONIMIROV GRAD

tekst i foto: Marijana Šundov

Slike uništavanja i ljudske patnje, slike rata u Ukrajini viđene posredstvom televizijskih ekrana vratile su nas u 90-te godine.

Nema čovjeka u Hrvatskoj, ovisno o tome gdje je bio tijekom Domovinskog rata, kojemu to nije izazvalo različite uspomene.

Rat u dušama ljudi koji su ga preživjeli ostavlja duboke …

više