POBJEĆI NEGDJE

(1/2)

tekst i foto: Dražen Radman

“O, pobjeći! Da je pobjeći negdje! Da je otići daleko, što dalje od svih i od svega!” misao je koja te ovih dana, ali ne po prvi put, zaokuplja nastojeći ti pružiti spasonosno rješenje za tvoje (životno) stanje u kojem, eto, prebivaš već poduže vrijeme.

Da, ti bi htio pobjeći od svega što te ljuti, opterećuje, izbacuje iz takta. Od svega što ti čini nemir, tjeskobu, mučninu duši.…

više

TESTAMENT’ STEVEA JOBSA

piše: Dražen Radman

Prije točno 10 godina, ovaj svijet je napustio Steve Jobs, suosnivač tvrtke ‘Apple’ i jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računalne industrije. Evo što je rekao malo prije svoje smrti:

‘TESTAMENT’ STEVEA JOBSA

“Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspjeha.

Međutim, osim posla, ja sam imao malo radosti. Na kraju, bogatstvo je samo činjenica života na koju sam navikao.…

više

A ŠTO JE S RANAMA IZNUTRA

tekst i foto: Dražen Radman

Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao ‘stanje cjelovitog tjelesnog, psihičkog i socijalnog blagostanja’.

Ako je to tako, zašto onda u ovom korona vremenu gotovo sve svjetske vlade ‘brinu’ isključivo za tjelesnu dimenziju zdravlja? Je li to slučajno tako?

S obzirom na milijune izgubljenih radnih mjesta, na milijune…

više

ŠTO MOŽE MALA KAP

Iz naše arhive/ objavljeno 07.12.2014.

Pismo čovjeku koji misli da njegova mala kap ne može ništa

piše: Dražen Radman
Obraćam se tebi koji ne vjeruješ da je tvoj život vrijedan i dragocjen.

Tebi, bez obzira gdje se sada nalaziš, bez obzira što si do sada radio i bez obzira što misliš da ne možeš ništa promijeniti u situaciji u kojoj jesi.…

više

KORMILO

autor: Dražen Radman

Sve je stvar u tome TKO drži kormilo…

O tome ovisi kakva će biti putanja; kakva će biti reakcija na neveru ili bonacu; kakva će plovidba biti kad nastupi magla…

O tome tko je kormilar ovisi i ono najvažnije – sam završetak plovidbe.…

više

BITI KAO MALO DIJETE, A NE BITI DJETINJAST

piše: Dražen Radman

U svim vremenima… ne zaboraviti na dijete. Na dijete u sebi. A, istovremeno, ne biti djetinjast pa živjeti dalje kao da se ništa veliko i ozbiljno ne događa.

Jedan je rekao: “Ako ne budete kao mala djeca…”

Znači, odrastao čovjek može biti ‘kao malo dijete’… Među ostalim, može se pouzdati u svoga Oca. Sasvim dovoljno da ne ostane djetinjast.…

više

ANTONIO, VJEVERICA I VELIKI PETAK

Iz naše arhive/ objavljeno 22.04.2011

piše: Dražen Radman
Dogodilo se to na Veliki petak. A moglo se, zapravo, dogoditi na bilo koji drugi dan. Antonio … u kakvom je stanju bio …nije ni razmišljao o danima jer su mu već dugo bili svi isti. Bili su tmurni i teški. Baš kakav je i on postao.

Tog jutra …ne po prvi put …razmišljao je kako otići …kako otići s ovog svijeta …
Sasvim budan, ležao je u krevetu do svoje voljene žene Anite. Gledao je gore, prema stropu, i mislio o svom životu koji mu je proletio za tren. O životu u kojem ništa nije postigao.…

više

POTRAGA ZA UZVIŠENIM

tekst i foto: Dražen Radman

Naša potreba za nečim nepatvorenim, nevinim, toplim, djetinjim i davnim; za stanjem mira i ljubavi među ljudima; za bratstvom i jedinstvom; za trajnim i dubokim zadovoljstvom u duši; za jednom zemljom u kojoj nema ni svađa, ni boli ni rata, nije ništa drugo nego naša dubinska potreba – za Bogom, za Isusom Kristom.

A budući veliko mnoštvo nas ne želi živog Isusa u svoj život, onda od ljudi, koji ‘mirišu i dišu’ nešto nalik Božjemu, često prave božanstvo.

Neki to čine jer su u potrazi za nečim (nekim)…

više