DAJ NAM MIR…

NA KRAJU 2020. GODINE I UOČI 2021. GODINE

piše: Dražen Radman

U ovoj 2020. godini nismo mogli mnogo toga, ali…

Nismo mogli izaći u kafić ili restoran ili…, ali smo mogli sjesti sa ženom, mužem, prijateljem na neki zidić uz termosicu s kavom, čajem… ili prošetati negdje gdje nema uobičajene buke.…

više

MY WAY

Pismo nevidljiva kradljivca (2/7)

piše: Dražen Radman

Dakle, nedavno sam razmišljao kakvo bi ‘iskreno’ i pokvareno pismo napisao taj kradljivac, tj. zli duh, razotkrivajući svoj karakter i namjere. Jedno bi takvo pismo, upućeno čovjeku koji tapka u nekom svom mraku, možda moglo izgledati ovako:

* * *
“Dragi moj, ti i ne znaš koliko te volim, a posebno kad ne misliš na mene. To me uopće ne vrijeđa i ne brine. Dapače. Sve dok stojiš podalje od mog velikog …

više

RAT ZA NAŠE DUŠE

piše: Dražen Radman

UVODNA MISAO

Duboko vjerujem da sve ovo što se događa kod nas (u nama) i u svijetu (oko nas) ima izravne veze s duhovnim svijetom.

Dok živimo u strahu, dok se međusobno prepucavamo, optužujemo ili pak pokušavamo ostvariti nekakav mir, ravnotežu i razumijevanje (bilo u bračnim, obiteljskim, društvenim ili međudržavnim odnosima), čini se da nismo svjesni jednog drugog, a nevidljivog rata – rata koji se odvija za naše duše.

Oni koji će se u startu ironično nasmijati na ove uvodne riječi, neka ne čitaju ni retka dalje, a oni koji su, moguće, otvoreni za razmišljanje o spomenutom, neka ovo pismo čitaju u tišini i osluškuju je li istina ono što je napisano.

Ako jest, onda nijedan čitatelj ne bi trebao ostati ravnodušan…

Svi dijelovi “Pisma…) su međusobno povezani…

više

KAMENČIĆ U CIPELI

Iz naše arhive/ Objavljeno 05.06.2016.

‘O ljudima, dakle, i o njihovu moralu ovisi opstanak i vlade i države i naroda.” (Ante Starčević)

”Kada borba za stranačku prevlast postane važnija od borbe za nacionalni interes, zemlja se, u unutarnjem smislu, doista dovodi u opasnost.” (Vlado Gotovac 1992.)

piše: Dražen Radman
Kamen-u-ruci_1357824603_670x0 (1)Ovo što se danas događa u Hrvatskoj, nije nimalo slučajno. Ovo je plod onoga što su sijale ne samo ”lijeve” i ”desne” političke elite, nego i onoga što je sijao sav narod. Pritom mislim na intelektualce, na crkvene strukture, ali i na ‘običnog malog čovjeka’.

Previše je u ovoj priči strančarskog, pohlepnog, navijačkog, zloćudnog i kukavičkog mentaliteta, a da ne bismo dočekali neki jači ‘bumerang efekt’.…

više

NIZ DODATNIH PITANJA

KUDA IDEŠ…?

(posljednji nastavak) 4/4

tekst: Dražen Radman

Moram ti priznati da mi zaista nije lako o ovome pisati jer se tu otvara i niz dodatnih pitanja i potpitanja o kojima bi vrijedilo prozboriti.

No, to onda izlazi iz okvira ovog pisma kojim te želim tek potaknuti na razmišljanje o tome kako je naša neminovnost pronaći ili susresti onaj kriterij koji nije tek puka iluzija, već je živa stvarnost.…

više

ŠTO JE NAJVAŽNIJE

KUDA IDEŠ…? (3/4)

(nastavak)

piše: Dražen Radman

Ispravan kriterij je neprocjenjivo važan u bliskim međuljudskim odnosima (bračnim, prijateljskim, poslovnim…), tj. u odnosima među ljudima koji su često i dugoročno upućeni jedni na druge.

Dakle, ako će takvi odnosi biti kvalitetni, razvijati se, nadograđivati i nadopunjivati, onda oni nužno podrazumijevaju i temeljna zajednička polazišta s kojih se promatraju događaji, stanja i izazovi koji stoje pred njima.

Naime, odnosi, ukoliko će opstati i razvijati se, ne trpe stihijska polazišta, a niti floskule pod nazivom – ‘međusobna tolerancija’.…

više

SJEĆAŠ LI SE, PRIJATELJU

KUDA IDEŠ…?   1/4

tekst i foto: Dražen Radman

Sjećaš li se, prijatelju, onog poznatog i dobrog pjevača koji je prije nekoliko godina iznenada umro u svojim ranim tridesetim godinama?

Kažu da se to dogodilo zbog nesretne kombinacije nekih lijekova. Zar je baš tako morao otići?

Sjećaš li se onog momka koji je sa svojih nepunih osamnaest godina,…

više

BI LI BILO DRUGAČIJE

KUDA IDEŠ…? (2/4)
(nastavak

tekst i foto: Dražen Radman

Bi li onaj pjevač završio onako da se držao drukčijih kriterija, a zbog kojih ne bi, vjerojatno, niti pio lijekove? Vjerujem da bi bio još bolji čovjek, kako za sebe tako i za svoju obitelj, tako i za one koji su ga godinama vjerno slijedili prateći njegov osebujni glazbeni izričaj.

Iako je mnogima bio cool, lako moguće da je mogao biti još i više cool da je pronašao neke bitne odgovore na pitanja koja su ga iznutra morila.…

više

POUKA

tekst: Dražen Radman

David Livingstone (1813. – 1873.) je bio škotski liječnik, misionar i istraživač. Proveo je više od trideset godina u Africi istražujući kontinent.

Prvi je obavljao istraživanja u bazenu rijeke Zambezi te je otkrio niz jezera, a posebno se pamti po otkriću veličanstvenih Viktorijinih slapova.…

više

GLEDANJE KROZ ‘CRNE’, ‘RUŽIČASTE’ I BOŽJE NAOČALE

piše: Dražen Radman

“Naša sudbina je u našim rukama. To je naša pokora.” (Luka Tomić)

Postoje ljudi koji ne mogu podnijeti da se nešto dobro događa blizu ili oko njih. To je najčešće zato jer su se navikli ‘hraniti’ nekim ‘crnilom’. Stoga, gotovo uvijek na stvari gledaju kroz ‘tamne naočale’.

Njima se to događa najčešće iz nekoliko razloga. Jedan od njih je neka …

više