ANTONIO, VJEVERICA I VELIKI PETAK

Iz naše arhive/ objavljeno 22.04.2011

piše: Dražen Radman
Dogodilo se to na Veliki petak. A moglo se, zapravo, dogoditi na bilo koji drugi dan. Antonio … u kakvom je stanju bio …nije ni razmišljao o danima jer su mu već dugo bili svi isti. Bili su tmurni i teški. Baš kakav je i on postao.

Tog jutra …ne po prvi put …razmišljao je kako otići …kako otići s ovog svijeta …
Sasvim budan, ležao je u krevetu do svoje voljene žene Anite. Gledao je gore, prema stropu, i mislio o svom životu koji mu je proletio za tren. O životu u kojem ništa nije postigao.…

više

POTRAGA ZA UZVIŠENIM

tekst i foto: Dražen Radman

Naša potreba za nečim nepatvorenim, nevinim, toplim, djetinjim i davnim; za stanjem mira i ljubavi među ljudima; za bratstvom i jedinstvom; za trajnim i dubokim zadovoljstvom u duši; za jednom zemljom u kojoj nema ni svađa, ni boli ni rata, nije ništa drugo nego naša dubinska potreba – za Bogom, za Isusom Kristom.

A budući veliko mnoštvo nas ne želi živog Isusa u svoj život, onda od ljudi, koji ‘mirišu i dišu’ nešto nalik Božjemu, često prave božanstvo.

Neki to čine jer su u potrazi za nečim (nekim)…

više

DAJ NAM MIR…

NA KRAJU 2020. GODINE I UOČI 2021. GODINE

piše: Dražen Radman

U ovoj 2020. godini nismo mogli mnogo toga, ali…

Nismo mogli izaći u kafić ili restoran ili…, ali smo mogli sjesti sa ženom, mužem, prijateljem na neki zidić uz termosicu s kavom, čajem… ili prošetati negdje gdje nema uobičajene buke.…

više

MY WAY

Pismo nevidljiva kradljivca (2/7)

piše: Dražen Radman

Dakle, nedavno sam razmišljao kakvo bi ‘iskreno’ i pokvareno pismo napisao taj kradljivac, tj. zli duh, razotkrivajući svoj karakter i namjere. Jedno bi takvo pismo, upućeno čovjeku koji tapka u nekom svom mraku, možda moglo izgledati ovako:

* * *
“Dragi moj, ti i ne znaš koliko te volim, a posebno kad ne misliš na mene. To me uopće ne vrijeđa i ne brine. Dapače. Sve dok stojiš podalje od mog velikog …

više

RAT ZA NAŠE DUŠE

piše: Dražen Radman

UVODNA MISAO

Duboko vjerujem da sve ovo što se događa kod nas (u nama) i u svijetu (oko nas) ima izravne veze s duhovnim svijetom.

Dok živimo u strahu, dok se međusobno prepucavamo, optužujemo ili pak pokušavamo ostvariti nekakav mir, ravnotežu i razumijevanje (bilo u bračnim, obiteljskim, društvenim ili međudržavnim odnosima), čini se da nismo svjesni jednog drugog, a nevidljivog rata – rata koji se odvija za naše duše.

Oni koji će se u startu ironično nasmijati na ove uvodne riječi, neka ne čitaju ni retka dalje, a oni koji su, moguće, otvoreni za razmišljanje o spomenutom, neka ovo pismo čitaju u tišini i osluškuju je li istina ono što je napisano.

Ako jest, onda nijedan čitatelj ne bi trebao ostati ravnodušan…

Svi dijelovi “Pisma…) su međusobno povezani…

više

KAMENČIĆ U CIPELI

Iz naše arhive/ Objavljeno 05.06.2016.

‘O ljudima, dakle, i o njihovu moralu ovisi opstanak i vlade i države i naroda.” (Ante Starčević)

”Kada borba za stranačku prevlast postane važnija od borbe za nacionalni interes, zemlja se, u unutarnjem smislu, doista dovodi u opasnost.” (Vlado Gotovac 1992.)

piše: Dražen Radman
Kamen-u-ruci_1357824603_670x0 (1)Ovo što se danas događa u Hrvatskoj, nije nimalo slučajno. Ovo je plod onoga što su sijale ne samo ”lijeve” i ”desne” političke elite, nego i onoga što je sijao sav narod. Pritom mislim na intelektualce, na crkvene strukture, ali i na ‘običnog malog čovjeka’.

Previše je u ovoj priči strančarskog, pohlepnog, navijačkog, zloćudnog i kukavičkog mentaliteta, a da ne bismo dočekali neki jači ‘bumerang efekt’.…

više

NIZ DODATNIH PITANJA

KUDA IDEŠ…?

(posljednji nastavak) 4/4

tekst: Dražen Radman

Moram ti priznati da mi zaista nije lako o ovome pisati jer se tu otvara i niz dodatnih pitanja i potpitanja o kojima bi vrijedilo prozboriti.

No, to onda izlazi iz okvira ovog pisma kojim te želim tek potaknuti na razmišljanje o tome kako je naša neminovnost pronaći ili susresti onaj kriterij koji nije tek puka iluzija, već je živa stvarnost.…

više

ŠTO JE NAJVAŽNIJE

KUDA IDEŠ…? (3/4)

(nastavak)

piše: Dražen Radman

Ispravan kriterij je neprocjenjivo važan u bliskim međuljudskim odnosima (bračnim, prijateljskim, poslovnim…), tj. u odnosima među ljudima koji su često i dugoročno upućeni jedni na druge.

Dakle, ako će takvi odnosi biti kvalitetni, razvijati se, nadograđivati i nadopunjivati, onda oni nužno podrazumijevaju i temeljna zajednička polazišta s kojih se promatraju događaji, stanja i izazovi koji stoje pred njima.

Naime, odnosi, ukoliko će opstati i razvijati se, ne trpe stihijska polazišta, a niti floskule pod nazivom – ‘međusobna tolerancija’.…

više