BOŽIĆNA SLAMA

Iz naše arhive/ objavljeno 24.12.2012.

Iz bilježnice moje bake

tekst: Emil Cipar

Božićni dani prije pola stoljeća u malome selu Drenova pod planinom Ljubić u Centralnoj Bosni.
Moja brojna obitelj živjela je vrlo skromno u nevelikoj kući …bavili se poljoprivredom, a škrta zemlja malo davala.
Gledano očima 60-godišnjaka koji je upoznao svijet moglo bi se reći da je selo Drenova, kao i cijela općina Prnjavor …tada bila Europa u malom. Dvanaest nacija, nekoliko religija …isto toliko jezika i običaja.
U našem neposrednom susjedstvu živjeli su Ukrajinci, Srbi, Česi,…

više

BAZGA, ZOVA, HOLUNDER…

Iz naše arhive/objavljeno 22. kolovoza 2010./

piše: Emil Cipar

Miris bazginog cvijeta, sigurno je najstariji miris kojega pamtim. U mojem djetinjstvu bio je zimi stalni gost. Čaj od bazge pio se redovno, a najčešće iz zdravstvenih razloga.

Bilo je to u Bosni krajem 40-tih, početkom 50-tih godina. Riječ doktor, bila je gotovo nepoznata. Doktoru se nije išlo, a nije se ni moglo, jer nije bilo puteva, nije bilo novaca, nije bilo povjerenja……

više

GLJIVE JESENJE

Iz naše arhive/ objavljeno 20.10.2010.
tekst: Emil Cipar

Već nekoliko dana borim se sa samim sobom i onim mojim drugim JA, koji me uvijek navlači na grijeh, tjera da odustanem od principa.
O čemu se radi!
Kud god krenem oko mene gljive. Po parkovima, šumi, u voćnjaku… Izazivaju svojim izgledom svojom svježinom i ljepotom. Takva godina! …kažu poznanici.
Sve je to fino, ali gljive su malo teške za probavu, a takva…

više

GRENADIR-MARŠ

iZ NAŠE ARHIVE  …objavljeno 06. ožujka 2011. 
Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Ne znam zašto, ali u doba poklada često mislim na grenadir-marš, granatir-marš …ili kako se već sve to jelo ne naziva. Prosto je to jelo, koje se često jelo, a bilo je gotovo redovno na pokladni utorak na stolu. Ne znam zašto …je li to bilo povezano s nekom tradicijom, ali bilo je tako. Grenadir-marš i krafne.
Pjevalo se i veselilo i nekada za poklade. Sve je bilo nekako spontanije, opuštenije, luđe……

više

SIROTINJSKI SENDVIČ

Bože, koliko sam šnita masnog kruha pojeo u životu.

piše: Emil Cipar
imagesStojim pred tekom sa namazima u jednom trgovačkom centru i neodlučan sam. A namaza koliko hoćeš: mliječni namazi sa šunkom, paprikom, bijelim lukom… onda navodno pravi srpski kajmak, pa paštete, pa ovo, pa ono.

Ne znam …sve mi to nekako …s jedne strane djeluje ukusno, a opet nije to to.

Možda sam malo razmažen. Nedavno sam bio kod „Veselih Šokaca“, a oni su ponudili svježu…

više

PODERANE GAĆE ILI LANGOŠICE

Ovaj tekst objavljen je prvi puta 3. veljače 2011.
piše: Emil Cipar

Poderane gaće

Što jest …jest! Valja poštivati autoritete. A za nas ste jedini autoritet vi dragi naši čitatelji …i vi ste donijeli svoj sud. Na naš prilog Tačke s pekmezom od šljiva bilo je najviše klikova. Približno tako veliku pažnju, ali ipak ne toliko, pobudio je naš članak Noć me stigla u tuđini u kojemu spomenusmo hobi gospode iz Hrvatskog svjetskog kongresa.

Sad …tačke s pekmezom su tačke s pekmezom …ukusno jelo iz podunavske kuhinje, koje je više doprinijelo integraciji i…

više

REZANCI S MAKOM

Al se nekad dobro jelo …baš

Piše: Emil Cipar
rezanci-s-makom-be9ab67b32c065f6090eac23a7e1c484_view_lNema više, dobri svete, one lepe še’set pete kad smo bili na svečari kod kumova naših starih. Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša, pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom. Mesto leba mesa bela, princes krofne …vangla cela, suvih šljiva i koljiva i rezance s makom. E, kad se samo setim, al’ se nekad dobro jelo, baš.
(Đorđe Balašević).

-Moram kupiti kesten, prašak za pranje rublja, namaz za doručak, kremu za brijanje i neko tijesto za Čuku …prolazim tako u mislima…

više

PIROGE IZ BAKINE KUHINJE

Piše: Emil Cipar
Nešto mi danas došla želja jesti piroge. I to baš onakve kakve je pravila moja baka …one najjednostavnije sa krumpirom.

Piroge su slavensko jelo koje se koristilo na galicijskom prostoru bivše poljske države, današnjim prostorima zapadne Ukrajine, istočne Poljske i Slovačke, gdje se miješalo niz slavenskih naroda između ostalih i Poljaci, Slovaci, Ukrajinci i Bjelorusi, posljednja dva naroda tada su bila poznata kao Rusini.…

više

PALAČINKE

piše: Emil Cipar
palacinke450x300
Od svih slastica najviše volim palačinke i najviše one koje sam napravim. Nije to da drugi ne znaju praviti palačinke, ali meni jednostavno najbolje prijaju one koje sam napravim i to je onda po receptu moje bake, a ja sam ih samo malo prilagodio vremenu u kojemu živimo.

Moja baka nije znala za mineralnu vodu. Mineralna voda čini palačinke prhkijim i mekšim, a baka se tu pomogla sodom bikarbonom.…

više

ZABORAVLJENA BAMIJA

Rižoto s bamijama

piše: Emil Cipar
OKRAOvih dana objavih na fejsu sliku bamije iz mojega vrta i ona je pobudila veliko zanimanje, a dosta prijatelja nije ni znalo o kakvom se povrću radi.

Zanimljivo je to, jer je bamija jedna od najstarijih kulturnih biljki. Uzgajali su ju još stari Egipćani.

U mome djetinjstvu, u Bosni, bamija je bila obvezno povrće u svakom vrtu. Kada smo se 1956. preselili u Hrvatsku, prestali smo…

više