KAKO POVJEROVATI

piše: fra Gordan Propadalo

Vjera, vjera… recite mi kako povjerovati

Razmišljamo o pitanju vjere, daleko smo od pomisli da smo o tom pitanju rekli sve što se ima za reći. Uostalom, to je takvo pitanje kojemu je teško doći do dna, jer se – u biti – radi o nadnaravnoj stvarnosti u čovjeku, radi se o otajstvu, tj. o zbilji koja se isključivo ljudskim razumom ne može sasvim dokučiti.

Pitanje vjere u Boga povlači za sobom i dosta drugih pitanja koja…

više

UTJELOVLJENJE BOŽJE RIJEČI

piše: fra Gordan Propadalo
Na mnogo načina Bog govori nama ljudima. Ako čujemo Njegovu riječ i prihvatimo je, time mu dopuštamo da zađe u naš život. Na taj način postajemo vjernicima.

Bogu je stalo da svi ljudi povjeruju i po vjeri zadobiju blaženi život. Zato je neumoran u svom govoru ljudima. Već smo kazali kako nam Bog govori preko svojih stvorenja, napose po čovjeku kojega je stvorio, sličnoga sebi.…

više

STVORENJA GOVORE O SVOME STVORITELJU

piše: fra Gordan Propadalo

Jamačno je svaki od nas bio u prilici čuti nekoga kako govori: Kako možeš vjerovati u Boga, ako Ga ne vidiš? Ili:

Tko je Boga vidio?  Oni koji tako govore, možda nemaju prave vjere u Boga, ali teško se može pojmiti da to govore bez i najmanje grižnje savjesti.

Ovim prigovorom, pomalo banalnim, želi se reći da čovjek ne može vjerovati u Boga ako Ga ne vidi.…

više

SLOVO O VJERI U KUTKU ZA DUŠU

piše: fra Gordan Propadalo, OFM

قلم-عاديBlaženi koji vjeruju

Evanđeoski izvještaj o nevjernom Tomi, apostolu, izmamio je iz Isusovih usta riječi kojih se vjernici s korišću prisjećaju, a one glase: “Toma, budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.” (Iv 20,29). S izvještajem o nevjernom Tomi, Ivan evanđelist završava svoje evanđelje, tj. knjigu koju je napisao o Isusovom životu, smrti i uskrsnuću.…

više