PIŠIMO GLAGOLJICOM

Uoči Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva – 22. veljače, objavljena je knjiga “Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini”.

prilog: Renata Burai

Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini” je projekt doc. dr. sc. Renate Burai realiziran uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U sklopu projekta u siječnju 2023. godine izdana je knjiga pod naslovom Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini autora: Renate Burai, Rone Bušljeta Kardum i Roberta Šimraka.

više

SKLOPILI SPORAZUM O SURADNJI

Matica hrvatska i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH sklopili Sporazum o suradnji

Suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodatni je jamac u očuvanju, razvoju i promicanju hrvatskoga identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi o zaštiti i jačanju zajednica Hrvata izvan Republike Hrvatske i njihovog demokratskog društvenog razvitka

prilog: priopćenja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH
foto: Mirko Cvjetko

ZAGREB, 2. veljače 2023. – U Matici hrvatskoj potpisan je Sporazum o suradnji između najstarije hrvatske kulturne ustanove i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su potpisali predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

više

“MINOR” NUDI POSAO

Traži se znanstveni suradnik/suradnica i savjetnik/savjetnica na hrvatskom i engleskom jeziku.

Berlin/ MINOR traži osobu za znanstvenu suradnju i savjetovanje u projektu “Social Media Streetwork – Višejezične početne informacije i savjeti za preporuku u društvenim medijima protiv marginalizacije”.

Privremeno trajanje zaposlenja do 31. siječnja 2024. godine (s mogućnošću produljenja).…

više

OTIŠLA JE MIMICA

IN MEMORIAM

Mimica Halkijević (15.02.1948. – 27.01.2023.)

U Zagrebu je, u 75. godini života nakon duge i teške bolesti, preminula Mimica Halkijević, rođena Auguštan.

Rođena je 15. veljače 1948. godine u mjestu Martinšćina, općina Zlatar. Upravo u tom mjestu gdje je počela svoj život koji ju je kasnije vodio svijetom, zatvoren je krug te je…

više

VIŠE OD 50 GODINA PRIJATELJSTVA

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u posjeti gradu prijatelju, berlinskoj općini  Charlottenburg-Wilmersdorfu.

piše: Aleksandra Brnetić
foto: Bezirksamt Charlottenburg-Wilmersdorf, Pressestelle

Berlin/ Gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) boravi u dvodnevnoj posjeti u Berlinu na poziv gradonačelnice grada prijatelja Charlottenburg-Willmersdorfa Kirstin Bauch (Savez 90./Zeleni).…

više

PREDSTAVLJENO POSEBNO IZDANJE ČASOPISA “RIJEČ”

U okviru novogodišnjeg prijema Hrvatske kulturne zajednice / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu predstavljeno je  posebno izdanje revije Riječ.

prilog: Ivica Košak

Wiesbaden, 21. siječanj 2023. godine. U okviru novogodišnjeg prijema Hrvatske kulturne zajednice / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu predstavljeno je  posebno izdanje revije Riječ za 2022. godinu.…

više

BRAVO ZA KREATIVCE IZ ZADRA

Stigli radovi djece iz Osnovne škole Voštarnica, Zadar

prilog: Ankica i Ante Karačić

U pošiljci s likovnim radovima djece iz Osnovne škole Voštarnica, Zadar, stiglo je i pismo mentorice, Antonele Marić, mag. defektologije. U pismu stoji:

“Poštovani, drago nam je što možemo sudjelovati na Vašem Međunarodnom likovnom natječaju na temu “DRVO -mudrost, znanje, križ i stablo”, Iserlohn-Essen-Rovinj-Karlovac-Jajce 2023. za hrvatsku djecu diljem svijeta. Šaljem Vam radove učenika naše Osnovne škole Voštarnica, Zadar (Hrvatska). To je škola za učenike s teškoćama u razvoju (autizam, intelektualne teškoće), te mi nemamo razrede već odgojno-obrazovne skupine prema vrsti teškoća i dobi. Razvojna dob kod naših učenika  ne odgovara njihovoj kronološkoj  dobi, to bi bilo maksimalno 3. razred osnovne škole i nemaju klasične školske nastavne predmete već posebne osnovnoškolske programe  usvajanja vještina. Radovi su nastali  na satima razvoja kreativnosti koje ja vodim u školi.”

više

SPALA KNJIGA NA TRI SLOVA

Na najvećem svjetskom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda u Berlinu ove su godine tek tri hrvatske tvrtke iz Podgorača – Đanić, Obrt za tradicionalnu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, TERA d.o.o. i OPG Filip Đanić.

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U glavnom njemačkom gradu je s kraja tjedna otvoren Međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda, popularni Zeleni tjedan/ Grüne Woche, u svom 87. izdanju. Zeleni tjedan traje do 29. siječnja.

Na 113 tisuća četvornih metara izložbenog sajamskog prostora ove …

više