IMENOVANJE KOJE JE ČAST I RADOST

Marija Kolak: “Radujem se odgovornosti koju mi je povjerio Sveti Otac”

tekst: Sonja Breljak

Berlin/ Vijest o tome kako je papa Franjo i jednu Hrvaticu, našu sugrađanku i članicu Hrvatske katoličke misije Berlin, Mariju Kolak, imenovao u ekonomsko vijeće Svete Stolice, prenijela je jučer Informativna katolička agencija (IKA), stranica Hrvatske katoličke misije Berlin, pa i mi.

Mariju Kolak poznajemo jako dobro, često smo pratili i dječji zbor dok ga je Marija vodila, često i zapjevali dok Marija svira  a jedna od njenih kćeri kod nas je vodila izvrsnu rubriku dnevničkh zapisa “Moji engleski dani”.

više

NAŠA MARIJA KOLAK U EKONOMSKOM VIJEĆU SVETE STOLICE

Prema informaciji koju je danas objavio Tiskovni ured Svete stolice, papa Franjo je imenovao nove članove u Vijeće za ekonomska pitanja Svete Stolice.

Među imenovanima je i Marija Kolak, članica Hrvatske katoličke misije Berlin.

Marija Kolak rođena je u Đakovu 1970. godine, a podrijetlom je iz župe Vinica. Kolak je imala istaknutu karijeru u Berliner Volksbank u kojoj je obnašala različite funkcije. Pohađala je, među ostalim Harvard Business School u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutačno obnaša dužnost predsjednice Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken. Udata je i majka je troje djece. Cijeli je život provela u različitim aktivnostima Hrvatske katoličke misije u Berlinu”, objavila je…

više

ČESTITAMO

dan_pobjede01Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.

Na taj datum 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin  čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja!

više

ODRŽANA ŠESTA PJESNIČKA MANIFESTACIJA “STIJEG SLOBODE-STINA PRADIDOVA”

tekst: Nikola Šimić Tonin

Na ljetnoj pozornici kninske tvrđave održana je šesta pjesnička manifestacija ”Stijeg slobode – Stina pradidova” u prigodi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Na natječaj je prijavljeno 230 pjesama od kojih je točno 23 odabrano na završnu večer na kojoj je 13 pjesnika recitiralo svoje pjesme. Idejni začetnik pjesničke manifestacije je književnik Nikola Šimić Tonin – predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar.…

više

IMAJTE MILOSTI

tekst: Tonči Ćepernić

Gledan ove cine Saborskog restorana.

Juva -tri kune, glavno jelo – osam do deset kuna, desert – dvi kune!

.Svaka čast menedjerima restorana.Takvi cjenik i restorane triba umnožiti po ciloj Hrvatskoj. Odma bi nam standard porasta skoro za četrdeset posto koliko trošimo na spizu.…

više

TEMATSKO DOGAĐANJE HRVATSKOG FORUMA

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst i foto: Marko Vidaček

Tetovo/ U organizaciji Hrvatskog ForumaMladi u pokretu,  25. srpnja u prostorijama IRZ-a u Tetovu održano  je događanje iz tri tematska dijela.

Najvažniji dio događanja obuhvatio je Povijesni razvoj Dubrovačke Republike, njezine karakteristike i najvažniji događaji njezina postojanja koji  je vodio dipl. povjesničar i koordinator HF-a Ljubiša Marković.

Drugi tematski dio bio je posvećen lokalnoj i područnoj samoupravi Hrvatske, s posebnim osvrtom na povijesni, kulturni i pravni aspekt hrvatskih županija, koji je moderirao glavni tajnik HF-a Marko Vidaček i dugogodišnji član Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu.…

više