LOCKDOWN DO 28. OŽUJKA

U Njemačkoj se lockdown produžava do 28. ožujka

Berlin/ Mjere protiv pandemije korone u Njemačkoj produžit će se do 28. ožujka s obzirom na kontinuirani broj zaraza. Međutim, trebalo bi postojati mnogo mogućnosti otvaranja, ovisno o situaciji.

Kancelarka Angela Merkel i državni premijeri odlučili su tako u srijedu u Berlinu, u dugim satima pregovora.…

više

IZBOR NAJPOPULARNIJIH U DRUGOM KRUGU

U tijeku je drugi krug “Večernjakove domovnice 2021.”

priredili: Marijana Dokoza i Zvonko Bosnić/ “Večernji list”

Večernjakov 15. izbor najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu “Večernjakova domovnica 2021.” ušao je u drugi krug i sve više izaziva zanimanje kako nominiranih kandidata, tako i hrvatske javnosti izvan domovine, ali i u domovini.

Već od prošlog utorka, čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista glasuju za ukupno 40 kandidata, koliko ih je ušlo u drugi krug. Osim na kuponima koji se svakodnevno objavljuju u inozemnom izdanju Večernjeg lista, za kandidate u drugom krugu može se glasovati i online na portalima Večernji list, Fenix-magazin i Hrvatski glas Berlin (LINK, op.u.).

više

ODLAZAK ZALJUBLJENIKA U SPORT

U 72. GODINI ŽIVOTA PREMINUO PETAR DRAGOŠEVIĆ

“U velikoj tuzi javljamo da je naš otac, svekar, dida Petar Dragošević  preminuo u petak 26.02.2021. od teške bolesti. U petak 05.03.2021. u 14 sati u crkvi St. Sebastian u Berlinu bit će oproštaj. Sprovod će biti u Hrvatskoj.

Ova kratka obavijest obitelji potvrdila nam je vijest o odlasku Petra Dragoševića, još jednog iz prve iseljeničke generacije koji su svoje tragove neizbrisivo ostavili duboko u povijesti iseljeništva u Berlinu i Njemačkoj, a ponajdublje ostavljajući u njoj i svoje žive izdanke, obitelj, djecu i unuke.…

više

PREMINUO ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK

Milan Bandić je od posljedica srčanog udara preminuo u 66. godini života.

Službena informacija Grada Zagreba

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada,  danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu.

više

U FOKUSU – JUGOISTOČNA EUROPA

Počeo Literarni festival u organizaciji Literaturhaus Zürich u online izdanju.

Zürich-Münster-Berlin-Beograd/Literaturhaus Zürich posljednjih šest godina krajem veljače organizira literarni festival sposvećen književnosti jedne regije ili zemlje.

Uranjanjem u razne priče omogućuje diferencirane uvide i znanja izvan klišeja i kratkotrajnih naslova.…

više

KRISTALI NAD GRADOM

NOVA KNJIGA: “Kristali nad gradom”, autorice Slavice Sarkotić

Svjetlo dana ugledala je nova, 15. po redu knjiga Slavice Sarkotić, pjesnikinje i spisateljice, ujedno i dugogodišnje suradnice Hrvatskog glasa Berlin.

Knjiga nosi naslov “Kristali nad gradom”. Riječ je o zbirci kratkih priča.

U knjizi su neke nagrađene priče s književnih natječaja ali i neke posve nove. Priče su tematski vezane uz moj zavičaj i njegove ljude. Mnogi će se u knjizi prepoznati. Nekih o kojima pišem nažalost više nema ali u knjizi će ostati zauvijek zabilježeni. Nadam se da će i ova moja knjiga naći put do srca čitatelja, rekla nam je Slavica Sarkotić…

više

JAVNI POZIV SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA

Objavljen je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu.

“U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu. 

više

U PRODAJI “POVEDI ME ZA RUKU, DIDA”

Nova zbirku poezije Svena Adama Ewina, naslova “Povedi me za ruku, Dida”, u izdanju Nakladničke kuće SEMAFORA, sadrži 140 pjesama, posvećenih, kako na naslovnici i stoji, “svim djedovima, bakama i unucima”.

Zagreb/ Nakon prve zbirke poezije tiskane 2015. godine naslova “Zmijski car” potom “Poeme”, “175 soneta”,  “Ninočka Vasiljevna”, dva izdanja (hrvatsko i srpsko) zbirke “Poslije tebe samo noć” te, elektronske zbirke naslova “Katekizam poezije”, stiže nam i zbirka dječje poezije, rukovet od 140 pjesama, pjesnika pod pseudonimom, Svena Adama Ewina, naslova “Povedi me za ruku, Dida”, posvećenih “svim djedovima, bakama i unucima”.

Zbirku izdaje Nakladnička kuća SEMAFORA, hrvatske književnice Silvije Šesto.

140 pjesama unutar 198 stranica uokvirene su naslovnicom koju je ilustrirao Boris Kugler. 

više

I ONLINE GLASOVANJEM DO NAJPOPULARNIJIH

Glasujte putem kupona ili  ‘online’ za svoje kandidate i omogućite im osvajanje Večernjakove domovnice.

prilog: Stipe Puđa/ Večernji list

Frankfurt/ Počeo je drugi krug glasovanja u 15. po redu Izboru najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu “Večernjakova domovnica 2021.”

Za drugi krug se plasiralo 40 nominiranih kandidata od kojih će neki ponijeti najprestižniju iseljeničku nagradu Večernjakova domovnica 2021.…

više