BROCKESOVA STIPENDIJA ALIDI BREMER

Berlin/ Ocjenjivački sud Njemačkog prevoditeljskog fonda kojeg su činili Sabine Küchler, Anna Leube, Kristof Magnusson, Terézia Mora i Burkhard Müller, dodijelio je Barthold Heinrich Brockes stipendiju hrvatsko-njemačkoj prevoditeljici Alidi Bremer.

Njemački prevoditeljski fond dodjeljuje razne potpore, organizira tečajeve i susrete za usavršavanje i važna je kulturna institucija koja kontinuirano brine o potrebama književnih prevoditelja.…

više

NJEMAČKA PRODULJILA MJERE

Berlin/ Njemačka je produljila aktualne djelomične mjere zatvaranja do 10. siječnje, priopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u srijedu navečer u Berlinu.

“Mi smo još uvijek vrlo udaljeni od željene vrijednosti od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana”, rekla je nakon sastanka njemačka kancelarka Angela Merkel.…

više

PSIHODINAMIKA KRIZE – LJUBAV U DOBA KORONE

piše: prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče

/tekst uvaženog psihijatra je iz ožujka ali i danas vrlo stručan, razumljiv, poučan i aktualan, op.u./

Korona, epidemija, pandemija 

U prosincu prošle godine u Kini se pojavila virusna epidemija koja je odmah dobila popularno ime korona. Lako pamtljivo, prepoznatljivo, neagresivno, nježno ime. I odmah na početku svijet je (a i Hrvatska) upao u opasnu zamku. Informacije o bolesti su bile točne, precizne, ali sasvim neučinkovite. Zašto? Najvećim dijelom zbog toga što su mediji godinama izvještavali o desetinama i stotinama „smrtonosnih“, „užasnih“ bolesti, infekcija, virusa, bakterija. Sve su završavale za …

više

POVELJA I POČASNI NASLOV ZA EVELIN NOVAK

Gornji Mihaljevec/ Kako javljaju Međimurske novine, na  jučerašnjoj 22. sjednici Općinskog vijeća Gornji Mihaljevec održanoj putem ZOOM-a, usvojena je i Odluka o dodjeli javnih priznanja (plaketa, povelja i nagrada Općine) za 2020. godinu.

Tom odlukom se Evelin Novak, naša sopranistica koja živi u Berlinu i članica je berlinske Staatsoper, proglašava počasnim građaninim općine Gornji Mihaljevec odakle je rodom, te joj se dodjeljuje Povelja Općine. 

više

VRTOVI DUGINIH BOJA

U izdanju nakladničke kuće Alfa iz Zagreba tiskan prvi roman naše suradnice Slavice Sarkotić

Nakon više od pola stoljeća pisanja i trinaest objavljenih knjiga poezije, kratkih priča, pjesama i priča za djecu te haiku zbirke, svjetlo dana je ugledao prvi roman Slavice Sarkotić.

Riječ je o romanu za djecu “Vrtovi duginih boja” ili “Anđela, moja nevidljiva sestra”, u izdanju nakladničke kuće Alfa iz Zagreba u biblioteci za djecu i mlade čiji je urednik poznati književnik i autor više od pedeset knjiga, lektirni pisac Božidar Prosenjak.

U romanu je riječ o jednoj složnoj obitelji a glavni junaci su devetogodišnji dječak i njegova pet godina starija sestra koja je osoba s poteškoćama u razvoju.…

više

KAP PO KAP ČINE SLAP

Berlin/ Početak prvog adventa, došašća, iščekivanja Božića započeo je u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, i toplom viješću, zahvalom kao odgovorom na dobro djelo učinjeno prikupljanjem pomoći djeci, u Berlinu nedavno tragično preminule Mile Šimić.

Obitelj pokojne Mile se nakon inicijative HKM Berlin i prikupljanja 18.800,00€ pomoći, svim sudionicima ove dobrotvorne akcije zahvalila sljedećim riječima:…

više

A MOJA ZEMLJA SPAVA

Peron 505…

piše: Ljiljana Zovko

Hladno zagrebačko jutro se utrlo u kosti. Ne znam je li zbog magle ili ove metalne klupe na kolodvoru, ili od pogleda na dvije putne torbe u koje sam spakirao sav svoj život, ne znam je li od izgubljenih lica ili meni pomalo stranog grada, osjećam neki promrzli prasak u prstima. Kao da mi se kosti lome dok motam duhan.

Slabo mi je. Možda od puta Mostar – Zagreb, cijelu noć smo vijugali Bosnom.…

više