PUT U RAJ

piše: Milan Rajšić

Italijanski glumac, Gian Maria Volonte, prije pedeset godina, glumi  radnika koji na traci u Fiatu ili negdje slično, mora svaki dan ostvariti normu. Krvav posao.

Za vrijeme pauze priča svojim prijateljima što je sanjao nakon dobrog seksa, protekle noći u svom autu. Marke Fiat 650!? Nit je to auto, niti to može biti seks.

Svejedno.

On oduševljeno priča o tome kako je prošle noći sanjao da radnička klasa ide u raj……

više

DONATORSKI PRILOG SOS DJEČJEM SELU

prilog: Dražen Katić

Pred Božić 2021. održana je međunarodna i humanitarna izložba Lichter-Bilder-Schau u predivnom baroknom hotelu Korana Srakovčić u Perivoju J. Vrbanića 8 u Karlovcu.

Kao i uvijek, naše izložbe su internacionalne, ali imaju i humanitarnu notu. I ovaj puta humanitarnom prodajom umjetnine financijski je potpomognuta neprofitna Udruga SOS Dječje selo Hrvatska, koja 30 godina skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Donacijski je prodana slika akademskog slikara Vladimira Bašića Šote iz Duge Rese jednom anonimnom poduzetniku također iz Duge Rese. Vrijednost prodane slike 2.000 kn uplaćena je gore navedenoj Udruzi.…

više

IZLOŽBOM OBILJEŽILI JUBILARNU OBLJETNICU

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj je otvorena izložba fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”.

tekst i foto: Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin

Berlin/ – Pozdravljam Vas u svoje i u ime glavnog urednika Večernjeg lista gospodina Dražena Klarića koji je i autor ove izložbe fotografija kojom slavimo 30 godina hrvatske neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatska. Ova izložba je slikovno putovanje kroz posljednjih 30 godina povijesti hrvatskog naroda. Trideset godina u životu jednog naroda nije dugo razdoblje, ali je u slučaju hrvatskoga bilo nevjerojatno intenzivno i uzbudljivo.

više

INTENZIVIRANA UMJETNOST

tekst: Ante Karačić

Iserlohn/ Iz povijesti možemo vidjeti da je umjetnost cvjetala u velikim krizama.

Tako i sada, u ovo pandemijsko vrijeme imam osjećaj da se sve u okruženju inteziviralo.

Isti slučaj je i s Ankicom. Ona je zadržala svoje aktivnosti kao pedagog. I dalje drži tečajeve umjetnosti u umjetničkoj školi, vrtićima i staračkim domovima.…

više

ČUVANJE NADE

Kako sam iz Vjesnika prošvercala zadnji, zabranjeni 34. broj Hrvatskog tjednika

piše: Aleksandra Brnetić
foto: MH i HPM

Ova izložba je prva muzeološka prezentacija tog kompleksnog višegodišnjega sazrijevanja političke i nacionalne misli koje je uvelike anticipiralo demokratske procese i razvoj pluralističkoga političkog sustava u kojem živimo danas, istaknula je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, u utorak, 11. siječnja, na otvaranju izložbe „sedamdesetprva“ u Zagrebu.

 Izložbu je Hrvatski povijesni muzej postavio u Galeriji Klovićevi dvori jer je zgrada muzeja, prekrasna barokna…

više

ONLINE PREDSTAVE TEATRA GAVRAN

Izjava za javnost

U ovim teškim pandemijskim vremenima kada i najvjerniji kazališni gledatelji izbjegavaju javna okupljanja, Teatar Gavran je odlučio učiniti besplatno online dostupnim svoje četiri hit-predstave. Reviju otvara 15. siječnja u 10 sati ujutro komedija “Pandorina kutijica” u režiji Roberta Raponje, u interpretaciji Željka Duvnjaka, Ivice Jončića i Mladene Gavran.

Tjedan potom, 22. siječnja u isto vrijeme dostupnom postaje i iznimno popularna monodrama “Hotel Babilon” u režiji Aide Bukvić i u interpretaciji Mladene Gavran. Do sada je ova monodrama imala više od 250 repriznih izvedbi u teatru.

više

POZVANI PRIDRUŽITI SE

Poziv na otvoreni sastanak Predsjedništva.

prilog: Ivica Košak, predsjednik HKZ/OMH-Wi

– Poštovane članice, članovi i prijatelji Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi),

pozivam Vas/Te  na otvoreni sastanak predsjedništva,  u srijedu 12. siječnja 2022. godine, s početkom u 20:00 sati, na platformi za video-konferencije ZOOM i adresom https://t1p.de/vziz

više

ODLAZAK NESTORA HRVATSKE ISELJENIČKE POVIJESTI

In memoriam

Ivan Čizmić (Zadvarje, 28. VII. 1934.- Zagreb  9. I. 2022.)

tekst: Vesna Kukavica/ Hrvatska matica iseljenika

S tugom u srcu i dubokom nevjericom primili smo vijest o iznenadnom odlasku doktora Ivana Čizmića, vrsnoga povjesničara hrvatskoga iseljeništva, kompetentnog istraživača kulturnih praksi migranata s ovih prostora, jednoga od rijetkih istinskih polihistora, te profinjenog znalca modernih …

više

I VRTIĆKA DOB NA NATJEČAJU

Iz pisma Ankici i Anti Karačić, organizatorima likovno-literarnog natječaja.

Poštovani organizatori,

iznimno je baš za našu vrtićku skupinu ranog učenja njemačkog jezika, primamljiva vaša objava:

– Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Zaprešić – Podgorač – Novi Sad – Sovići 2022. na temu „Mudrost osmijeha, a ne podsmijeha“ raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske.

više