STIŽE “NEBESKO VALOVLJE”

Danas su 23. Rešetarski susreti pjesnika

Hrvatska matica iseljenika i ove godine suorganizator je Rešetarskih susreta koje priprema Književno-likovno društvo „Rešetari“.

23. po redu Susreti održat će se u subotu 19. rujna 2020. u 12.00 sati, a zbog mjera zaštite i otežanog putnog režima, Susreti će se održati online u virtualnom svijetu kulture i umjetnosti.

Sudionici susreta mogu se uključiti u program uživo…

više

PRAVEDNIK

foto: pokojni Vlado Gotovac u društvu uredništa novine “Plavo zvono iz Kölna, među kojima je i (prvi s desna) i suosnivač i urednik Hrvatskog glasa Berlin, pokojni Emil Cipar
.
Nije važno želimo li Hrvatsku, nego je važno kakvu Hrvatsku želimo …govorio je pokojni Vlado Gotovac.
 
Vlado Gotovac rođen je u Imotskom, na današnji dan 18. rujna 1930. godine. Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom i u Zagrebu gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

više

PANEUROPSKI PIKNIK U WIESBADENU

Hrvatska kulturna zajednica predstaviti će u video – konferenciji časopis Riječ broj 60

 U subotu, 19. rujna 2020. godine održati će se Paneuropski piknik u Wiesbadenu. Kulturfonds Frankfurt-RheinMain podržava ovu paneuropsku seriju piknika s naglaskom na Kulturu. Vlast. Identitet, kao dio festivala goEast.

Ova manifestacija održava se po drugi puta zaredom u Wiesbadenu, glavnom gradu pokrajine Hessen.

Stvarni piknik s prigodnim poslasticama  iz srednje i istočne Europe iz Rajne-Majne održava se na centralnom, Luisenplatzu u Wiesbadenu, u subotu 19. rujna od 11 do 15 sati.

Čak i u ovo posebno u vrijeme kada život ograničuju pravila higijenskoj zaštiti, razmjena s drugim kulturama je važna stvar javnoga života.…

više

BROJ OBOLJELIH U POVEĆANJU

Berlin/ Prema jutrošnjim podacima Robert Koch instituta, u Njemačkoj je sveukupno 265.857 oboljelih od Corona virusa. Dnevni porast je 2.194 slučaja (najviše od travnja), posljednjih sedam dana 9.578. Preminulih od početka pandemije je 9.371. slučaj (troje zadnja 24 sata).

Na snazi je još uvijek pravilo o držanju razmaka, pojačanoj higijeni i obveznom nošenju zaštitnih maski u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima. Kazna za nepoštivanje nošenja zaštitne  maske je 50 eura.…

više

IMAMO HRVATSKI DOM

Ostvaren san generacija Hrvata u Austriji

prilog: Hrvatski dom Beč

Beč/ Na Prvom kongresu hrvatskih udruga u Austriji, koji je održan 6. prosinca prošle godine, Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč, pred više od 2 000 gostiju okupljenih u reprezentativnom Austria Vienna Centru kazao je kako će cilj biti do kraja sljedeće godine ostvariti ogroman projekt o kojem sanjaju generacije Hrvata u Austriji, poglavito nakon osamostaljenja Republike Hrvatske – Hrvatski dom!

I prije Božića i kraja godine, nakon intenzivnih traženja i sastanaka, cilj je ostvaren. U 23. bečkom kotaru, na odličnoj i mirnoj lokaciji, na preko 2 000 kvadratnih …

više

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU NEOBJAVLJENU DRAMU

Objavljen Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina

Iz priopćenja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

„Zahvaljujući i ovom natječaju, zahvaljujući ljubavi prema hrvatskom jeziku, i naša zajednička domovina Hrvatska će uvijek biti s njima, gdje god da živjeli. I to je ono što je važno.“

Po prvi puta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, raspisalo je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku …

više

OTVOREN JAVNI NATJEČAJ ZA PROJEKTE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva radi ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu.

Sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Ured, od 2012. godine, provodi Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu koji je 2018. godine unaprjeđen donošenjem novog internog pravnog akta – Pravila o uvjetima i postupku za dodjelu financijske potpore programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama (u nastavku teksta: Pravila).…

više

KONCERT ORGULJA I UDARALJKI U ZÜRICHU

prilog: Zvonimir Mitar

Zürich/ Vesele nas uspjesi Hrvatica i Hrvata na znanstvenom, književnom, umjetničkom, glazbenom, sportskom i na svim drugim poljima, kako u zemlji, tako i diljem svijeta pa koristimo priliku informirati i dostaviti i ovaj poziv na koncert.

Riječ je o koncertu naše pianistice i organistice Zrinke Durut i Roberta Marka (udaraljke) u srijedu, 16.09.2020., u 19.30 sati, u crkvi Kreuzkirche Zürich, na adresi Dolderstrasse 60, 8032 Zürich.

više

KAKO ŽIVJETI U SKLADU S PRIRODOM

Daruvar – I. dio

U Julijevom parku ili Kako živjeti u skladu s prirodom

piše: Marijana Šundov

Daruvar/ 12. rujna 2020./ Nalazim se na posebnom mjestu s dragim ljudima. Ispred nas izvor obzidan u krug.

U rukama nam šalice i vrećice čaja – spremamo se kušati vodu s Antunovog izvora – vruća je i može se odmah upotrijebiti za pravljenje čaja ili kave. Ja se odlučujem za čisti okus mineralne vode. Čekam da se malo ohladi kako bih je kušala – ukusna je, blagog neutralnog okusa.

U Daruvaru smo, u Julijevom parku, predivnom mjestu za odmor duše i tijela. Vrijeme kao da je stalo.…

više

PREDSJEDNIK-ISELJENICI: RAZGOVORI UGODNI

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Predsjednik Republike Zoran Milanović, na poziv njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, boravi u dvodnevnom službenom posjetu Njemačkoj.

Boravak predsjednika Milanovića u njemačkoj metropoli započeo je posjetom hrvatskom Veleposlanstvu gdje su ga dočekali hrvatski veleposlanik Gordan Bakota sa suradnicima.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je organiziran susret predsjednika s predstavnicima hrvatskih udružanja…

više