SJAJAN USPJEH MLADOG KOŠARKAŠA

Marko Krstanović, mladi košarkaš hrvatskih korijena, potpisao ugovor za klub prve njemačke košarkaške Bundeslige SYNTAINICS MBC za sezonu 2020/2021.

tekst: Sonja Breljak
foto: privatna arhiva

Berlin/ Obradovala me ovih dana lijepa vijest kako je 22-godišnji Marko Krstanović, mladi košarkaš hrvatskih korijena, potpisao ugovor za klub prve njemačke košarkaške Bundeslige SYNTAINICS MBC za sezonu 2020/2021.

Marko je vec prošle sezone igrao za MBC kao i za njihovog partnera Sixers iz BARMER 2. košarkaške Bundeslige (ProB). Imao je duplu licencu. S ovim potpisom mladi Playmaker napravio je sljedeći korak u svojoj karijeri profesionalnog košarkasa – ubuduće će igrati samo u BBL (1. Bundesliga) sastavu košarkaša Weißenfelsa (kraj Leipziga). O tome je na stranicama kluba već izdano i službeno priopćenje. 

Lijep je to i logičan nastavak predanog sportskog rada i razvoja ovog mladića koji je svoj košarkaški put započeo u …

više

ŽIV, PONOSIT, JAK, PRKOSIT

Obnova potresom razrušenog Zagreba bi se mogla odvijati pod geslom „Živ, ponosit, jak, prkosit“ kojeg predlaže Češka beseda Zagreb.

tekst: Juraj Bahnik, predsjednik Češke besede Zagreb
foto: M. Vidović, HKM
izvor: Portal za nacionalne manjine Hr 

Zagreb/ Razorni potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio naš grad Zagreb nanio je goleme materijalne štete i odnio jedan mladi život, a Zagrepčane suočio s brojnim teškoćama vezanima uz obnovu i povratak uobičajenog tijeka života, već ionako narušenog pandemijom koronavirusa.

Dramatične i nepredvidljive okolnosti u kojima se…

više

MISNO SLAVLJE S APOSTOLSKIM NUNCIJEM

Berlin/ Prema informacijama iz Hrvatske katoličke misije Berlin, “na svetkovinu Duhova i završetku uskrsnog vremena, u našoj će župi u 11.30 sati svetu misu predslaviti apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović.

Budući da je u ovim izvanrednim okolnostima broj vjernika na svetim misama ograničen i već popunjen, svetu misu možete pratiti i na našem Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC0_F4VU3gkTXQbJOvPCmfLA?view_as=subscriber

Kako je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, u svojim ćemo se molitvama pomoliti i za Domovinu i sve one koji su je stoljećima sanjali, za nju platili i živote dali. Molimo za sve njezine ljude danas po svijetu rasute, da svi zajedno gradimo prosperitet i blagostanje Lijepe naše.

Molimo se za snagu Duha Svetoga, da nas prosvijetli prepoznavati znakove vremena i iz njih učiti!”

više

ČESTITKA ZA DAN DRŽAVNOSTI

prilog: Hrvatska matica iseljenika

Cijenjene Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske u domovini i svijetu!

Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, koja je rođena prije točno trideset godina.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranoga višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine.…

više

SNAGA JE U SLOVU

prilog:  Bilten OŠ Zadarski otoci

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra i Udruge glagoljaša Zadar, Osnovna škola Zadarski otoci organizirala je IV. likovni natječaj „Iskoni bje Slovo“.

Naslov likovnog natječaja prve su riječi Ivanova Evanđelja napisane na staroslavenskom jeziku i glagoljicom: Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo, što znači:

– U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

Vodeći računa o povijesnoj i kulturnoj baštini svojih predaka, želimo istraživati svoje korijene, jezik i tradiciju, kako bismo tu baštinu prenijeli na svoju djecu.…

više

MJERE OPREZA I DALJE NA SNAZI

Berlin/ Njemačka vlada i dalje ostaje pri zadržavanju općih mjera borbe protiv koronavirusa. Na sastanku predstavnika saveznih i vlasti federalnih jedinica održanoj s početka tjedna donesena je odluka o produljenju općih mjera borbe protiv širenja koronavirusa do kraja lipnja.

To se odnosi na održavanje najmanje 1,5 metara razmaka, nošenje zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu, izbjegavanje socijalnih kontakata te većih javnih okupljanja.…

više

FILIPOVE KNJIGE U PRODAJI

tekst: Sonja Breljak

Filip Ćorlukić naš je višegodišnji cijenjeni suradnik i dragi prijatelj. Uz to sve, u svojoj 93. godini, Filip je i naš najstariji suradnik.

Nekad su elektrosnke poruke “letjele” i više puta dnveno k Filipu u Pulu i natrag nama u Berlin, u svijet.

Posljedice nedavnog moždanog udara taj su brzi ritam razmjene zanimljivih sjećanja i inteligentnih razmišljanja i zapažanja, nešto smanjile ali ne i zaustavile.

Filip se bori sa svakom rečenicom, ali se ne predaje.…

više

OŽIVLJENA TRADICIJA

Jadranka Bagladi izrađuje ukrase u kojima je sadržana tradicija naših predaka

prilog: Sonja Breljak
foto: Jadranka Bagladi

Oduvijek me nešto privlačilo i “vuklo” detaljima koji pripadaju folkloru, tradiciji, starinama, utkanim u novo i suvremeno.

Rado sam gledala i nosila čipke i druge ukrase koje su nekada ručno radile, plele, vezle ili kukičale naše mame ili bake. I danas držim do toga.

Za nedavnog boravka u Zagrebu, gdje sam na jednom od posljednjih većih okupljanja prije ove korona pošasti, primila nagradu “Uspješne hrvatske žene” kojom me zajedno s druge 22 žene iz cijeloga svijeta, nagradila Mreža hrvatskih žena, ponesom sobom i večernju torbicu ukrašenu zlatnim vezom Slavonije, dar moje drage teta Lize iz berlinskih “Brođana”.…

više

VIŠE NISMO GAZDE

piše: Dragica Trumbetaš

Povodom raznih napisa o tome, kako je gen. Krstičević kupio stan oglasio se i gosp. Hebrang. Poručio nam je, da nakon svakog rata, pobjednici budu nagrađeni, a da gubitnici plaćaju.

S obzirom na to da je stan kupio MORH, koji se financira iz budžeta gosp. Hebrang proglasio je građane gubitnicima u Domovinskom ratu. Zaboravio je gosp. Hebrang da su građani Hrvatske financirali rat, posebnim ratnim porezom i zaboravio je na doprinos civila u ratu. No to je jasno prezentiran stav stranke, na čijoj se osnovi i vrijednostima, formiralo društvo.…

više