IZLOŽBA, PREDAVANJE, KONCERT…

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj poziva na dva događaja u Veleposlanstvu u Berlinu i jedan u Beethoven-Haus Bonn.

Berlin/ Otvorenje izložbe naivnog slikarstva “Snaga kreativnosti” krije se iza malih stvari hrvatskog slikara Đure Jakovića.

Srijeda, 7. lipnja 2023., 18 sati, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ahornstr. 4, 10787 Berlin.

Ulaz slobodan / obvezujuće prijave do 5. lipnja na rsvp.berlin@mvep.hr

više

PAŠNJAK “IVA”

Bilješka sa zaštićenog područja…

tekst i foto: Antun Lukšić

Na osobnoj razini, priroda nam daje osjećaj mira i blagostanja, prožima nam um i tijelo, ispunjava suptilnom energijom, čini nas kreativnima.

Ne prestajemo biti zadivljeni svim onim što priroda nudi, svom tom kreacijom i bogatstvom boja, ispunjena životom…

više

WELLEBITOV LJETNI KONCERT

Ljetni koncert Tamburaškog orkestra Wellebit 1902 je u subotu, 03. lipnja u evangeličko-metodističkoj Lindenkirche.

Berlin/ Tambouraschen Chor Wellebit 1902 ponovo nastupa!

Nakon razdoblja pandemije, evo i najave prvog ljetnog koncerta naših prijatelja Nijemaca i njihova a i našeg, po imenu i podrijetlu, pjesmama i melodijama, Tamburaškog orkestra Wellebit 1902.…

više

ČESTITAMO DAN DRŽAVNOSTI

Cijenjene Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske u domovini i svijetu, dragi suradnici i čitatelji Hrvatskoga glasa Berlin, čestitamo vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

uredništvo HGB
ilustracija: Ivan Juroš

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranoga višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu …

više

U SLAVU I ČAST DOMOVINE

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Dok se u Hrvatskoj ovih dana obilježava Dan oružanih snaga i slavit će se Dan državnosti, u Berlinu su ti važni datumi hrvatske povijesti svečano obilježeni prije tjedan dana.

Sjećam se, kako su nekada Hrvati u Berlinu, u organizaciji Saveza hrvatskih društava znali obilježiti Dan državnosti …

više

DVA TURNIRA SD CROATIA BERLIN

SD Croatia Berlin organizira nogometni turnir “Pero Kolobarić” i Turnir u baloti.

Berlin/ SD Croatia Berlin organizira tradicionalni, nogometni, 32. po redu Pfingst-Turnir (turnir za Duhove) koji od ove godine nosi naziv, točnije posvetu dugogodišnjem, vrijednom i aktivnom, a kasnije, sve do smrti i počasnom predsjedniku, Peri Kolobariću.…

više

SUSRET KLAPA HRVATA IZVAN RH U ZAGREBU

Obavijest medijima

prilog: Hrvatska mtica iseljenika/ voditeljica projekta: Ivana Rora

Slijedom izvanrednog uspjeha koji je postigao prvi susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske u domovini i širom svijeta gdje žive Hrvati, pa potom isto tako i drugi susret, odlučili smo ponovno okupiti hrvatske klape iz cijeloga svijeta.

Stoga, jedan od važnijih programa Hrvatske matice iseljenika upravo je Susret klapa Hrvata izvan RH koji će se održati 11. lipnja u 19 sati 2023. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.…

više

USPJEŠNO NATJECANJE UZ DAN EUROPE

Rezultati Međunarodnog natjecanja Ekonomske škole Požega

Izvješće sastavile: mr. Martina Budimir, prof. i Jelena Kovačević, prof.

Dvije su nastavnice stranih jezika u Ekonomskoj školi Požega, mr. Martina Budimir, prof. i Jelena Kovačević, prof., odlučile svoje dugogodišnje iskustvo sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima i projektima, iskoristiti kako bi, uz potporu svoje škole, već treću godinu zaredom organizirale međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta.…

više

HVALA, MEŠTRE / BRAVO MEŠTRE!

GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA DODIJELJEN ŽELJKU KLINDŽIĆU

Iskazujući zahvalnost za dugogodišnji stručan i profesionalan rad, iznimne rezultate u razvoju naprednih tehnologija, internetskog stvaralaštva kao javnog dobra, entuzijazam i nesebično zalaganje kojim ostavlja neizbrisiv trag u promociji voljenoga grada Slavonskog Broda, dodjeljuje se Željku Klindžiću Grb Grada Slavonskog Broda.” Upravo onaj Grb kakav je u povodu Dana Grada Slavonskog Broda 2016. godine isti taj Grad dodijelio i Zavičajnom klubu “Brođani” Berlin e.V.  “u prigodi obilježavanja njihovih 25 godina nesebičnog humanitarnog rada, dobročinstva, trajnog prijateljstva te svesrdne pomoći na dobrobit građana i voljenog im grada Slavonskog Broda”.

Što nama u Berlinu (a nagrada govori, i u Brodu), znače “Brođani” i kako smo ponosni na njihovu povijest i humanitarni rad, znano je i vrapcima na grani, a što Hrvatskome glasu Berlin, znači Željko Klindžić, možete pročitati u donjim redovima iz naše arhive. Naslov priloga je “HVALA, MEŠTRE”,  a mi, šaljući tople čestitke iz Berlina, dodajemo i novi koji glasi: “BRAVO, MEŠTRE!”

Iz naše arhive/ objavljeno 27.09.2020.

O Željku Klindžiću je riječ…

tekst (lijevom rukom dugo, dugo tipkala): Sonja Breljak

Berlin-Slavonski Brod/ Svima koji me bolje poznaju, znano je kako duboko bijah uronjena u konvencionalne medije. A gle me sad, već preko deset godina, izdajem, vodim i uređujem elektronsku novinu na dragom hrvatskome jeziku, čitanu svugdje u svijetu i k tomu s preko 60 divnih suradnika, novinara, književnika, znanstvenika, pjesnika.

“Krivac” svemu bili su Brođani, u Berlinu naša teta Liza Kopić iz “Brođana”, Željko Klindžić, tada urednik “sbonline” u Brodu i dragi Emil Cipar, novinar, suosnivač, suradnik  i prijatelj, inteligentan i postojan na raskrižju između dva svijeta, domovine i  iseljeništva koji je uvijek imao izvrsna pitanja a i brojne je važne odgovore znao puno prije drugih.…

više