PEPELJUGE NAŠIH DANA

Priča treća

piše: Stjepan Poljaković

Došlo je vrijeme da nastavim priču o poslu njegovatelja. Želja mi je da progovorim o nečemu vrlo kompleksnome a opet strahovito bitnom, o kolegijalnom odnosu.

Da se odmah razumijemo, ovo nije ni sud, ni lekcija, tek jedno koliko je to moguće, jasnije napisano osobno razmišljanje. Do sad sam o tome šutio ne želeći biti patetičan ili moralist, ali situacija u kojoj se trenutno nalazimo nagnala me da progovorim.…

više

SVJETIONICI NA MORU ŽIVOTA

tekst: Stjepan Poljaković
Članak je inspiriran (s)trpljenjem meni dragih ljudi.

“Umnici, (u nekim prijevodima piše i pravednici), će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke, u svu vječnost.« (Prorok Danijel 12.3)

Kada sam prvi puta pročitao 73. psalam imao sam dojam da mi je s očiju pala mrena od koje mnoge stvari nisam vidio u pravome svjetlu.…

više

U BOŽJIM DLANOVIMA

piše: Stjepan Poljaković

Mnogi ljudi se stide priznati da su se ikada uplašili ili da su  još uvijek uplašeni.

Strah je stanje duha u pojedinca koji se reflektira u svakodnevnom životu šire zajednice i kojega prepoznajemo po simptomima prije nego što netko, a muški posebno, otvoreno prizna, strah me je.

Vijesti kojima smo bombardirani utjeruju nam strah i tjeskobu u kosti.…

više

LICE I NALIČJE

tekst: Stjepan Poljaković

Uvjeren sam da je najopasnija laž ona pomiješana s istinom. Sjetih se toga potaknut nemilim događajem pa odlučih progovoriti.

Danas dižem svoj glas zbog nepravde.

Čovjek o kojem pišem nije mi prijatelj, poznanik je, netko koga sam sretao u raznim prigodama. Nepravda njemu nanesena natjerala me da promišljam o vjeri, ljudima i karakteru.

Naš Župnik Jozo je oklevetan za jedan nadasve gnusan i osude …

više

MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

U sjećanje na Mariju Kukić, lektoricu Hrvatskog glasa Berlin koja nas je napustila prije godinu dana. Hvala Ti, Marija, na lektoriranju, na pažnji prema Glasu a još više na rijetko viđenom, dragocjenom prijateljstvu kojemu nema ovozemaljskog kraja.

Iz naše arhive/ objavljeno 16.08. 2018.

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno…

više

SLUGA

piše: Stjepan Poljaković
Tko voli biti sluga ? Tko je od nas svjestan odgovornosti da bi trebao biti sluga ? Čije smo mi zapravo sluge? Koji je smisao služenja?

Kada pogledam unazad, u dosadašnji dio svoga života, imam dojam da me je svevišnji pripremao za ono što me čeka.

Najveći dio svoga života proveo sam promatrajući svijet duhovno iz ptičje a staleški, po standardu, iz žablje perspektive.…

više

ZAKORAČITI VJEROM

piše: Stjepan Poljaković

O jednom biblijskom događaju razmišlja tjednima.

2 knjiga o kraljevima glava 2…

Po Ilijinom odlasku na nebo Elizej dolazi na obalu Jordana. Trenutak u kojem sluga izlazi iz sjene gospodara. Došao je trenutak da preuzme odgovornost i da ono teoretsko pretoči u praksu.

Sve na što se mogao osloniti je plašt u rukama i Bog Ilijin. Suočen …

više

PEPELJUGE NAŠIH DANA

2 dio.

piše: Stjepan Poljaković
Dugo se spremam napisati nastavak moje priče o pepeljugama naših dana. Suočen s iskustvima i ispovijedima koje čitam iz dana u dan, riješih nastaviti gdje sam stao.

Kad smo o božićnim blagdanima dobili darove od agencije našalio sam se malo. Na nebo plavim „duksevima“ kočoperio se naziv agencije i dodatak – “24 stunden pflege“. Moj komentar je bio da umjesto ono „pflege“ treba pisati “sklave, rob”.…

više

DERAN

piše: Stjepan Poljaković
Riješih sivilo zimskih dana i sezonu gripe obojati šaljivom na pola istinitom pričom o mom drugu, deranu s Bačkog salaša. Stvarnost kao takva je nerijetko i dosadna obična teško probavljiva, zato vas vodim u jedan polu imaginarni svijet, tragom jednog Bunjevca.

Junaka današnje priče, Ivana Ivkovića Ivandekića, upoznah  na smotri folklora u Bogdanovcima. Pažnju mi je privukao svojim čizmama sa zvečkama.

Kad čujete da na smotri zveckaju zvečke, …

više

ZAHVALNOST

tekst: Stjepan Poljaković
Nije prvi puta da pišem o zahvalnosti. Zahvalnost, biti zahvalan, kome zašto i kako?

Upravo završava sezona darivanja.

Promatrao sam  majke, bake, sestre koje kroz godinu na povratku sa „štela“ navraćaju u trgovine po Austriji i kupuju gomile sitnica  za unučad i djecu.

Nameće mi se jedno pitanje. Koliko zahvalnosti dobiju za to?…

više