POVIJEST JE UČITELJICA ŽIVOTA

piše: Dragica Trumbetaš
Meteorolozi vele da je danas zadnji topli dan ove jeseni. Kako nam je jedina strategija protiv nestašice i visokih cijena energenata, lijepo vrijeme, izlazimo iz zone sigurnosti.
Pogled u vedro nebo bit će jedina garancija da se nećemo smrzavati ovu zimu.
Na Baniji pored svakodnevnog potresa dodatno su stresli računi za struju. Struja je nekima oproštena, nekima nije, računi nisu stizali sve do sada, sada su došli u ” cifama” kao da stanuju u palačama,
koje izazivaju strah od sljedeće zime. Račune su dobili svi, pa i oni koji su redovito plaćali, njima nisu evidentirane uplate.

više

KAD SE DUŠE SRETNU

piše: Stjepan Poljaković

Čudno je to sa dušama. Nepredvidljive, osjećajne, neukrotive, nepodmitljive, ne da se njima manipulirati, slobodne i bez tjelesne lepršaju gdje im je volja i čine što ih je volja. Nitko ne zna kada će se sa drugom dušom sresti a opet…

Kad se duše sretnu padaju barijere i nestaju pravila, sve definicije i deklaracije se u mnogome mijenjaju. Racio nam vrišti, izgovaraju se riječi, ali ako …

više

MALI KRUG VELIKIH LJUDI

(Pepeljuge naših dana, priča 4)

piše: Stjepan Poljaković

„Dinamo srca hajdučkoga“ našeg sindikalnog  pokreta Andrea G. Z., onomad je  naslov ove pjesme iznijela kao moto. Razmišljajući od kud početi članak, sjetih je se.
Pišem  pod dojmom, s jedne strane načuo sam da je mnogim njegovateljima/njegovateljicama ovaj posao postao neizdrživ, s druge strane, naziru se prvi znaci promjena.…

više

PEPELJUGE NAŠIH DANA

Priča treća

piše: Stjepan Poljaković

Došlo je vrijeme da nastavim priču o poslu njegovatelja. Želja mi je da progovorim o nečemu vrlo kompleksnome a opet strahovito bitnom, o kolegijalnom odnosu.

Da se odmah razumijemo, ovo nije ni sud, ni lekcija, tek jedno koliko je to moguće, jasnije napisano osobno razmišljanje. Do sad sam o tome šutio ne želeći biti patetičan ili moralist, ali situacija u kojoj se trenutno nalazimo nagnala me da progovorim.…

više

SVJETIONICI NA MORU ŽIVOTA

tekst: Stjepan Poljaković
Članak je inspiriran (s)trpljenjem meni dragih ljudi.

“Umnici, (u nekim prijevodima piše i pravednici), će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke, u svu vječnost.« (Prorok Danijel 12.3)

Kada sam prvi puta pročitao 73. psalam imao sam dojam da mi je s očiju pala mrena od koje mnoge stvari nisam vidio u pravome svjetlu.…

više

U BOŽJIM DLANOVIMA

piše: Stjepan Poljaković

Mnogi ljudi se stide priznati da su se ikada uplašili ili da su  još uvijek uplašeni.

Strah je stanje duha u pojedinca koji se reflektira u svakodnevnom životu šire zajednice i kojega prepoznajemo po simptomima prije nego što netko, a muški posebno, otvoreno prizna, strah me je.

Vijesti kojima smo bombardirani utjeruju nam strah i tjeskobu u kosti.…

više

LICE I NALIČJE

tekst: Stjepan Poljaković

Uvjeren sam da je najopasnija laž ona pomiješana s istinom. Sjetih se toga potaknut nemilim događajem pa odlučih progovoriti.

Danas dižem svoj glas zbog nepravde.

Čovjek o kojem pišem nije mi prijatelj, poznanik je, netko koga sam sretao u raznim prigodama. Nepravda njemu nanesena natjerala me da promišljam o vjeri, ljudima i karakteru.

Naš Župnik Jozo je oklevetan za jedan nadasve gnusan i osude …

više

MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

U sjećanje na Mariju Kukić, lektoricu Hrvatskog glasa Berlin koja nas je napustila prije godinu dana. Hvala Ti, Marija, na lektoriranju, na pažnji prema Glasu a još više na rijetko viđenom, dragocjenom prijateljstvu kojemu nema ovozemaljskog kraja.

Iz naše arhive/ objavljeno 16.08. 2018.

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno…

više

SLUGA

piše: Stjepan Poljaković
Tko voli biti sluga ? Tko je od nas svjestan odgovornosti da bi trebao biti sluga ? Čije smo mi zapravo sluge? Koji je smisao služenja?

Kada pogledam unazad, u dosadašnji dio svoga života, imam dojam da me je svevišnji pripremao za ono što me čeka.

Najveći dio svoga života proveo sam promatrajući svijet duhovno iz ptičje a staleški, po standardu, iz žablje perspektive.…

više