ZA SREĆU SU POTREBNE MALE STVARI

“Za sreću su potrebne male stvari a na svakog čovjeka treba gledati s poštivanjem.”

Kao što smo već i prije pisali, u tijeku je likovno-literarni natječaj za hrvatsku djecu širom svijeta kojeg već godinama organiziraju naši umjetnici Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna.

Ovih dana im je pristigla i pošiljka iz Ogulina u kojoj  mentorica Ivana Salopek Turina šalje rad svoje kćeri Ane Turina, učenice 3 b razreda Prve osnovne škole iz Ogulina.…

više

ŠTO BISMO BEZ SMIJEHA I OSMIJEHA

Novi likovno-literarni natječaj za hrvatsku djecu širom svijeta naslova “Mudrost osmijeha, a ne podsmijeha”

prilog i organizacija Natječaja: Ankica i Ante Karačić i Jadranka Gradac

Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Zaprešić – Podgorač – Novi Sad – Sovići 2022. na temu „Mudrost osmijeha, a ne podsmijeha“ raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole ( iz Njemačke do 12. razreda).

Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj, Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji Matice hrvatske za Ruhrsko područje, …

više

PRVI LIKOVNI RAD IZ ROVINJA

Pristižu prvi radovi na temu “Mudrost osmijeha a ne podsmijeha”
.
Kao što smo već i pisali, otvoren je novi likovno-literarni natječaj koji dugi niz godina organiziraju naši umjetnici iz Isrlohna, Ankica i Ante Karčić. Posljednjih godina pri organizaciji i provedbi, imaju potporu i Matice iseljenika i Središnjeg državog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ovogodišnji natječaj ima temu “Mudrost osmijeha a ne podsmijeha”. Kako nam javljaju iz Iserlohna, prvi radovi na ovu temu već su pristigli.…

više

POKROVITELJ NATJEČAJA SREDIŠNJI DRŽAVNI URED

prilog: Ankica i Ante Karačić

Iserlohn- Zagreb/ Kad uskoro bude objavljen novi likovno-literarni natječaj za hrvatsku djecu širom svijeta naslova “Mudrost osmijeha a ne podsmijeha”, među moralnim pokroviteljima ove vrijedne iseljeničke inicijative i jedinstvene manifestacije, naći će se ponovo i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.…

više

POZDRAV IZ ILOKA

Naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić,  provede odmor u rodnom Iloku

tekst i foto: Ante Karačić

Na izmaku je peti tjedan godišnjeg odmora u Iloku. Ni malo ni puno. Taman toliko koliko čovjeku treba da se odmori od života u Ruhr Gebiet –  jednoj od najvećih industrijskih regija u zapadnoj Europi.

Bilo je svega “i za dušu i za tilo”.

Kao i obično, prvi tjedan je prošao u meditaciji, punjenju baterija. Šetnja starim, već zapuštenim puteljcima prema Dunavu kao i sada asfaltiranim vinskim cestama prema Radošu, Vukovu i Principovcu.

Drugi tjedan smo na desetak dana skoknuli do Poreča a jedan dan…

više

VOLIN

Pjesma nagrađena 1. nagradom među drugim razredima, na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča.”

Sara Vukelić, 2. b (čakavska grupa), OŠ Turnić Rijeka; mentotrica: Svjetlana Višnić

Rukama se igrat,
more dodirivat,
bojama šarat,
na stabla se penjat,
rožice brat,
tićicama veselo mahat…
Ručicama ipak najviše volin,
mamu, tatu i sekicu saki dan grlit.…

više

PRVONAGRAĐENI DEVETOGODIŠNJAK

Pjesma nagrađena 1. nagradom među trećim razredima, na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča.” Mentorica: Ranka Tomaš

Ivan Rabadan, 3,c, OŠ Ostrog, Kaštel Lukšić, mentorica Ranka Tomaš

RUKE SU ŽIVOT…

Ruke nisu običan par
one su nama´ običan dar.
Njima stvaraš, pomažeš,
prijateljstvo vezeš
i u svijet dalek sežeš.

Njima radiš, ljubav širiš lijepo,
pomažeš rado osobi slijepoj.
Rukama tužne tješiš i grliš.
Prema njemu rukama hrliš.…

više

REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA

Izabrani najbolji između 173 literarna rada iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije

prilog: Jadranka Gradac

Evo i rezultata literarnog dijela Međunarodnog likovno-literarnog natječaja „Ruke su život- oči, misao, utjeha,glazba i priča“.

Zahvaljujem svim mentorima i mentoricama koji su djeci bili izvanredni vodiči u pismenom razmišljanju o zadanoj temi. Došla su 173 literarna rada iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije. Ove godine je bilo značajno više pjesama nego sastava.…

više

GLAGOLJICA NA ČIPKI

prilog: Ante Karačić
slika: Saša Andrašec, 4a, OŠ Strahoninec, Čakovec
menotrica: Marija Meštrić

Poštovani, šaljem Vam likovni rad učenice glagoljica vezena na čipki – flomasteri, za natječaj „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča. Srdačan pozdrav i svako dobro“ , piše učiteljica Marija Meštrić.

Nama ovaj rad šalje Ante Karačić (uz Ankicu Karačić), organizator likovno-literarnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta, uz riječi:

“Da Vam uljepšam dan. Danas sam dobio ovaj rad koji ću normalno uvrstiti u konkurenciju. Ja ću ga uramiti i staviti kod mene na zid.”

Pa evo, i mi smo na Glasu “uramili” i za naše čitatelje izložili ovaj lijepi, dječji likovni rad.…

više

MALE ŠKOLE NA VELIKOM NATJEČAJU

prilog: Ankica i Ante Karačić

U posljednje vrijeme u našem likovno-literarnom natječaju sudjeluju gotovo sve male područne škole u trokutu: Grude-Posušje-Tomislavgrad. Ovoga puta sudjeluju: PŠ Seonica i Crvenica Tomislavgrad te OŠ Vir, PŠ Dubrave te na kraju OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića.

Prilog iz OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića poslala nam je Katarina Bazina. 

“Osnovna škola fra Stipana Vrljića smještena je u selu Sovići, Općina Grude, Županija Zapadnohercegovačka, na

više