GLAGOLJICA NA ČIPKI

prilog: Ante Karačić
slika: Saša Andrašec, 4a, OŠ Strahoninec, Čakovec
menotrica: Marija Meštrić

Poštovani, šaljem Vam likovni rad učenice glagoljica vezena na čipki – flomasteri, za natječaj „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča. Srdačan pozdrav i svako dobro“ , piše učiteljica Marija Meštrić.

Nama ovaj rad šalje Ante Karačić (uz Ankicu Karačić), organizator likovno-literarnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta, uz riječi:

“Da Vam uljepšam dan. Danas sam dobio ovaj rad koji ću normalno uvrstiti u konkurenciju. Ja ću ga uramiti i staviti kod mene na zid.”

Pa evo, i mi smo na Glasu “uramili” i za naše čitatelje izložili ovaj lijepi, dječji likovni rad.…

više

MALE ŠKOLE NA VELIKOM NATJEČAJU

prilog: Ankica i Ante Karačić

U posljednje vrijeme u našem likovno-literarnom natječaju sudjeluju gotovo sve male područne škole u trokutu: Grude-Posušje-Tomislavgrad. Ovoga puta sudjeluju: PŠ Seonica i Crvenica Tomislavgrad te OŠ Vir, PŠ Dubrave te na kraju OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića.

Prilog iz OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića poslala nam je Katarina Bazina. 

“Osnovna škola fra Stipana Vrljića smještena je u selu Sovići, Općina Grude, Županija Zapadnohercegovačka, na

više

DJEČJE RUKE HVATAJU SUNCE

prilog: Andrea Bosanac, Ivano Rešetar i Uredništvo HGB

Kad je sredinom veljače stigao E-Mail koji je potpisala učiteljica Andrea Bosanac iz OŠ Kajzerica u Zagrebu, zasuzilo je u oku Jadranke Gradac, dopredsjednice Matice Hrvatske za Ruhrsko područje koja prima literarne radove što stižu u okviru likovno-literarnog natječaja u kojemu na inicijativu umjetnika Ankice i Ante Karačić iz Iserlohna, mogu sudjelovati hrvatska djeca širom svijeta.…

više

RUKE SU…

Jedan od brojnih literarnih radova pristiglih na ovogodišnji likovno-literarni natječaj kojeg organiziraju likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna uz potporu Matice hrvatske za Ruhrgebiet i medijsko pokroviteljstvo Hrvatskoga glasa Berlin.

literarni rad: Matea Gavrić, 7. c, OŠ „Đuro Pilar“, Sl. Brod, PŠ Kolonija
likovni radovi: Marieta Tomić, 1. c, OŠ Stanovi-Zadar i
Maša Karaga, 2. a, O.Š. Šimuna Kožičića Benje, Zadar

Kada pogledamo u ruke ne vidimo ništa posebno. Samo kost prekrivenu mesom i kožom, sačinjenju od manjih kosti koje nazivamo prstima. Ništa posebno. Ali, varate se!

Ruke su glazba, dodir, sastavnica. Kako je nama važan mozak, tako su našem tijelu važne ruke. Ruke su alat pomoću kojega izražavamo svoje emocije i stoga ću ovu priču posvetiti ljudima kojima su ruke povrijeđene ili, ne daj Bože, još gore ozlijeđene.…

više

VIDLJIVOST U DRUŠTVU KROZ BOJE

I korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo (Sisačko-moslavačka županija), sudjeluju na međunarodnom likovnom natječaju kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić iz njemačkog Iserlohna. Ove godine slikaju na temu “Ruke”. Evo što o tom sudjelovanju piše njihova, kako oni kažu, “teta likovna”.

piše: Marijana Petrović Mikulić, likovni terapeut

Centar za rehabilitaciju Komarevo postoji od 2009. godine i od tad se trudimo sudjelovati u različitim aktivnostima, izložbama i likovnim natječajima. Cilj nam je podizanje svijesti i općenito vidljivosti osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovim sposobnostima u društvu.

Kao jedini likovni terapeut u našoj županiji osjećam odgovornost da govorim o njihovim likovnim sposobnostima.…

više

VRIJEDNI RADOVI IZ “MALE ŠKOLICE”

prilog: Sonja Breljak
slika: Matea Kraljev, 4. razred PŠ Diklo

Iserlohn/ U tijeku je likovno-literarni natječaj za hvatsku djecu širm svijeta kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić, likovni umjetnici  podrijetlom iz Iloka a više desetljeća stanovnici njemačkog Iserlohna.

Ovaj uspješni natječaj godinama svesrdno podupire, prati i o njemu izvještava i naš Hrvatski glas Berlin.…

više

U POTRAZI ZA NAJLJEPŠOM RIJEČI

Sastav koji je dobio DRUGU nagradu (među šestim  razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autorica: Zerina Zlatkić, 6. razred, OŠ Orašje, Orašje, BiH
slika: Ivan Čeljuska, 4. razred, HKDU Vladimir Nazor, Sombor,  (4. nagrada na likovnom natječaju)

Nekada davno živio je jedan vitez koji je tražio najljepšu riječ. Pitao je sve u selu znaju li je, ali niko nije znao.

Vizez je tražio i tražio i jedan mu prosjak reče:

Na našoj planini nalazi se zmaj sa tri glave, kada pobijediš njega, moraš pobijediti i jednog orla koji sjedi na knjizi, eh, u toj knjizi nalazi se najljepša riječ.

više

RIJEČI SU…

Pjesma koja je dobila DRUGU nagradu (među 2. razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

Autor nagrađene pjesme “Riječi su” je Filian Mitro, učenik 2. razreda osnovne škole, Beč, Austrija.

Mentorica nagrađenog učenika i rada, prof. Adrijana Markon Jurčić iz Udruge za promicanje kreativnog razvoja Obzor  iz Beča, s oduševljenjem ovako piše:

“Čestitamo našem učeniku, sedmogodišnjem Filianu, na drugoj nagradi koju je osvojio na međunarodnom likovno-literarnom natječaju za hrvatske učenike izvan domovine i u Hrvatskoj!

Jako smo ponosni na njega, na njegovu volju i motivaciju i drago nam je što smo ga uspjeli inspirirati na temu!

Dobitnici literarnih nagrada većinom su učenici iz hrvatskih škola, koji se obrazuju na hrvatskom i zasigurno im je lakše pisati na materinskom jeziku.

više

NOVA RUBRIKA ZA VELIKE I MALE

Kako smo već dugo godina suogranizatori i medijski pokrovitelji Likovno-literarnog natječaja kojeg organiziraju naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić u suradnji s Jadrankom Gradac iz Matice hrvatske za Ruhrgebiet, odlučili smo otvoriti novu rubriku naslova LIKOVNO-LITERARNI NATJEČAJ ISERLOHN, kako bi i djeca, učitelji i škole lakše pronašle rezultate natjecanja, objave o temi novog natječaja kao i pročitati i pogledati nagrađene radove. 

prilog: Sonja Breljak

Beč-Iserlohn -Berlin/ Nakon što su nedavno objavljeni rezultati, najprije likovnog a onda i literarnog natječaja kojeg organiziraju naši umjetnici, Ankica i Ante Karačić u suradnji s Maticom hrvatskom za Ruhrgebiet, na adresu organizatora stiglo je, između ostalih brojnih pisama i poruka, i jedno pismo iz Beča kojeg je napisala Adrijana Markon Jurčić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, ispred Obzora- udruge za poticanje kreativnog razvoja, iz Beča.

U pismu, između ostalog,  stoji:…

više