VOLIN

Pjesma nagrađena 1. nagradom među drugim razredima, na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča.”

Sara Vukelić, 2. b (čakavska grupa), OŠ Turnić Rijeka; mentotrica: Svjetlana Višnić

Rukama se igrat,
more dodirivat,
bojama šarat,
na stabla se penjat,
rožice brat,
tićicama veselo mahat…
Ručicama ipak najviše volin,
mamu, tatu i sekicu saki dan grlit.…

više

PRVONAGRAĐENI DEVETOGODIŠNJAK

Pjesma nagrađena 1. nagradom među trećim razredima, na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča.” Mentorica: Ranka Tomaš

Ivan Rabadan, 3,c, OŠ Ostrog, Kaštel Lukšić, mentorica Ranka Tomaš

RUKE SU ŽIVOT…

Ruke nisu običan par
one su nama´ običan dar.
Njima stvaraš, pomažeš,
prijateljstvo vezeš
i u svijet dalek sežeš.

Njima radiš, ljubav širiš lijepo,
pomažeš rado osobi slijepoj.
Rukama tužne tješiš i grliš.
Prema njemu rukama hrliš.…

više

REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA

Izabrani najbolji između 173 literarna rada iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije

prilog: Jadranka Gradac

Evo i rezultata literarnog dijela Međunarodnog likovno-literarnog natječaja „Ruke su život- oči, misao, utjeha,glazba i priča“.

Zahvaljujem svim mentorima i mentoricama koji su djeci bili izvanredni vodiči u pismenom razmišljanju o zadanoj temi. Došla su 173 literarna rada iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije. Ove godine je bilo značajno više pjesama nego sastava.…

više

GLAGOLJICA NA ČIPKI

prilog: Ante Karačić
slika: Saša Andrašec, 4a, OŠ Strahoninec, Čakovec
menotrica: Marija Meštrić

Poštovani, šaljem Vam likovni rad učenice glagoljica vezena na čipki – flomasteri, za natječaj „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča. Srdačan pozdrav i svako dobro“ , piše učiteljica Marija Meštrić.

Nama ovaj rad šalje Ante Karačić (uz Ankicu Karačić), organizator likovno-literarnog natječaja za hrvatsku djecu širom svijeta, uz riječi:

“Da Vam uljepšam dan. Danas sam dobio ovaj rad koji ću normalno uvrstiti u konkurenciju. Ja ću ga uramiti i staviti kod mene na zid.”

Pa evo, i mi smo na Glasu “uramili” i za naše čitatelje izložili ovaj lijepi, dječji likovni rad.…

više

MALE ŠKOLE NA VELIKOM NATJEČAJU

prilog: Ankica i Ante Karačić

U posljednje vrijeme u našem likovno-literarnom natječaju sudjeluju gotovo sve male područne škole u trokutu: Grude-Posušje-Tomislavgrad. Ovoga puta sudjeluju: PŠ Seonica i Crvenica Tomislavgrad te OŠ Vir, PŠ Dubrave te na kraju OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića.

Prilog iz OŠ fra Stipan Vrljić iz Sovića poslala nam je Katarina Bazina. 

“Osnovna škola fra Stipana Vrljića smještena je u selu Sovići, Općina Grude, Županija Zapadnohercegovačka, na

više

DJEČJE RUKE HVATAJU SUNCE

prilog: Andrea Bosanac, Ivano Rešetar i Uredništvo HGB

Kad je sredinom veljače stigao E-Mail koji je potpisala učiteljica Andrea Bosanac iz OŠ Kajzerica u Zagrebu, zasuzilo je u oku Jadranke Gradac, dopredsjednice Matice Hrvatske za Ruhrsko područje koja prima literarne radove što stižu u okviru likovno-literarnog natječaja u kojemu na inicijativu umjetnika Ankice i Ante Karačić iz Iserlohna, mogu sudjelovati hrvatska djeca širom svijeta.…

više

RUKE SU…

Jedan od brojnih literarnih radova pristiglih na ovogodišnji likovno-literarni natječaj kojeg organiziraju likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna uz potporu Matice hrvatske za Ruhrgebiet i medijsko pokroviteljstvo Hrvatskoga glasa Berlin.

literarni rad: Matea Gavrić, 7. c, OŠ „Đuro Pilar“, Sl. Brod, PŠ Kolonija
likovni radovi: Marieta Tomić, 1. c, OŠ Stanovi-Zadar i
Maša Karaga, 2. a, O.Š. Šimuna Kožičića Benje, Zadar

Kada pogledamo u ruke ne vidimo ništa posebno. Samo kost prekrivenu mesom i kožom, sačinjenju od manjih kosti koje nazivamo prstima. Ništa posebno. Ali, varate se!

Ruke su glazba, dodir, sastavnica. Kako je nama važan mozak, tako su našem tijelu važne ruke. Ruke su alat pomoću kojega izražavamo svoje emocije i stoga ću ovu priču posvetiti ljudima kojima su ruke povrijeđene ili, ne daj Bože, još gore ozlijeđene.…

više

VIDLJIVOST U DRUŠTVU KROZ BOJE

I korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo (Sisačko-moslavačka županija), sudjeluju na međunarodnom likovnom natječaju kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić iz njemačkog Iserlohna. Ove godine slikaju na temu “Ruke”. Evo što o tom sudjelovanju piše njihova, kako oni kažu, “teta likovna”.

piše: Marijana Petrović Mikulić, likovni terapeut

Centar za rehabilitaciju Komarevo postoji od 2009. godine i od tad se trudimo sudjelovati u različitim aktivnostima, izložbama i likovnim natječajima. Cilj nam je podizanje svijesti i općenito vidljivosti osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovim sposobnostima u društvu.

Kao jedini likovni terapeut u našoj županiji osjećam odgovornost da govorim o njihovim likovnim sposobnostima.…

više

VRIJEDNI RADOVI IZ “MALE ŠKOLICE”

prilog: Sonja Breljak
slika: Matea Kraljev, 4. razred PŠ Diklo

Iserlohn/ U tijeku je likovno-literarni natječaj za hvatsku djecu širm svijeta kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić, likovni umjetnici  podrijetlom iz Iloka a više desetljeća stanovnici njemačkog Iserlohna.

Ovaj uspješni natječaj godinama svesrdno podupire, prati i o njemu izvještava i naš Hrvatski glas Berlin.…

više